تجارت 20 میلیارد دلاری ایران و اوراسیا محقق میشود؟
طبق اظهارات مقامات دولتی قبل از توافقنامه تجارت ترجیحی تجارت ایران با اوراسیا 2.5 میلیارد دلار بود و پیش بینی میشود با اجرای توافقنامه آزاد تجارت با این اتحادیه تا 20 میلیارد دلار افزایش یابد.
پیش بینی میشود با اجرای توافقنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اوراسیا، حجم تجارت با این اتحادیه تا 20 میلیارد دلار افزایش یابد.
به گزارش اکوایران، دی ماه امسال توافقنامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا امضا شد. قبل از توافق تجارت آزاد، توافقنامه تجارت ترجیحی در اردیبهشت 1397 با پوشش محدود از نظر کالاها بین ایران و اوراسیا امضا شد و بعد از تصویب مجلس کشورها از 5 آبان 1398 اجرایی شد.
بر اساس موافقنامه تجارت ترجیحی که از سال 1398 اجرایی شد، 502 قلم کالای صادراتی ایرانی از امتیاز این موافقتنامه بهره بردند. بخشی از این کالاها تعرفه صفر داشتند و بخشی نیز تا 60 درصد کاهش تعرفه صادراتی داشتند. از طرف ایران نیز 380 قلم کالای وارداتی از اوراسیا 35 درصد کاهش تعرفه داده شد.
طبق دادههای موجود در همان سال اول اجرای توافقنامه تجارت ترجیحی صادرات ایران و اوراسیا بیش از 80 درصد افزایش داشت. این افزایش در سالها بعد نیز ادامه داشت، به طوری که بعد از گذشت 4 سال از اجرایی شدن توافقنامه تجارت ترجیحی انتظار میرود به بیش از 7 میلیارد دلار برسد.
طبق اظهارات مقامات دولتی قبل از توافقنامه تجارت ترجیحی تجارت ایران با اوراسیا 2.5 میلیارد دلار بود و پیش بینی میشود با اجرای توافقنامه آزاد تجارت با این اتحادیه تا 20 میلیارد دلار افزایش یابد.
این موافقتنامه بعد تصویب در مجلس شورای اسلامی و مجلسهای کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا اجرایی خواهد شد. مقامات دولتی پیش بینی میکنند این موضوع حدود یک سال تا یک سال و نیم طول بکشد.
میرهادی سیدی، مشاور امور بین الملل و توافقهای تجاری سازمان توسعه تجارت، در گفتگویی تلویزیونی گفت: این مدت یک سال تا یک سال و نیم برای اجرایی شدن توافقنامه فرصت خوبی برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان است که خود را برای حضور در بازار اوراسیا آماده کنند. صادرکنندگان ابتدا باید با بازاریابی و شناسایی بازار تولیدهای خود را با استانداردهای کشورهای اوراسیا هماهنگ کنند، تا بتوانند در تجارت با این کشورها موفق شوند.
سیدی با اشاره به نقش دولت برای توسعه تجارت کشورمان با کشورهای عضو اوراسیا گفت: دولت نیز باید در این فرصت زیر ساختهای تجاری از نظر حمل و نقل، قوانین گمرکی و... را برای تسهیل روابط تجاری ایران و اوراسیا آماده و تسهیل کند.
او درباره مشکلات انتقال پول تجار گفت: با کمک بانک مرکزی پیمانهای پولی روبل - ریال و خط ال سی بین بانکهای ایران و بانکهای روسیه راه اندازی شده، که این موضوع نیز میتواند به مراودات مالی تجار کمک کند. با افزایش تجارت و اجرایی شدن توافقنامه تجارت آزاد مشکلات مراودات مالی کاهش بیشتری خواهد یافت.
او اعلام کرد: توافقنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا بعد از 30 دور مذاکره در دی ماه امسال امضا شد. 87 درصد کدهای صادراتی و اقلام کالایی که بین دو طرف مبادله میشود، تحت پوشش توافقنامه قرار خواهد گرفت. با این موافقنامه محدودیت برای تجارت وجود ندارد و بیشتر اقلام صادراتی شامل کاهش تعرفه صفر میشود.
دادههای رسمی به نقل از سیدی نشان میدهد، با توجه به تجارت 8 ماهه ایران و اوراسیا که حدود 5.5 میلیارد بود، پیش بینی میشود که تا پایان سال تجارت کشورمان با این اتحادیه به بیش از 7 میلیارد دلار برسد.
از میان اخبار