تجارت 20 میلیارد دلاری ایران و عراق + جزییات
مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه اگر رویکرد ما به عراق با محور صادرات کالا بوده، این رویکرد باید تغییر کند، گفت: باید به سمت سرمایهگذاری مشترک یا تولید در عراق بریم، چون با توجه به برنامهریزی این کشور برای حرکت به سمت خودکفایی، ممکن است برخی از کالاهای صادراتی ایران به عراق با ممنوعیت واردات مواجه شود.
عبدالامیر ربیهاوی در نشست «نحوه تجارت با کشور عراق و فرصتهای پیرو» اظهار کرد: دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت، 13 کشور را مدیریت میکند که 45 درصد از مجموع کل تجارت ایران با این کشورها است.
خبر مرتبط ارز واردات تامین شد + جزییاتاز اول فروردین ماه تا شانزدهم اردیبهشت ماه 1403، 5 میلیارد و 679 میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین شده است.
وی با بیان اینکه در هدفگذاریهای دیده شده در دیپلماسی اقتصادی 15 کشور همسایه و دو کشور اولویت دار چین و هند دیده شده، تصریح کرد: از بین این کشورها، بالاترین تجارت ایران در سال 1402 با رقم 27 میلیارد دلار با امارات و پایینترین رقم به دلیل قطع روابط، با عربستان صعودی بوده که سال گذشته تجارتی نداشتیم.
به گفته این مقام مسئول، هرچند در آمار شریک اول تجاری ایران، چین است، اما با توجه به اینکه کالاهای صادراتی ایران به چین، کالاهای با ارزش افزوده بالا نیستند و در مقابل 10 میلیارد دلار صادرات سالانه ایران به عراق مربوط به کالای دارای ارزش افزوده است، میتوان گفت عراق شریک اول تجاری ایران است.
ربیهاوی با بیان اینکه باید برای عراق وقت بیشتری بگذاریم، با اشاره به موقعیت جغرافیایی عراق و مرزهای مشترک آن با ایران، تصریح کرد: در سالهای گذشته بخشی از زیرساختهای عراق در جنگ از بین رفته که ایران میتواند در بازسازی آنها همکاری و سرمایهگذاری کند. از طرف دیگر عراق کشوری است که از سال 2019 تا الان سالانه بیش از 90 میلیارد دلار درآمد نفتی داشته که 95 درصد این درآمد را صرف واردات کرده است. در اصل 95 درصد نیازهای این کشور از طریق واردات تامین میشود؛ هرچند می توان گفت این کشور در سالهای اخیر به سمت خودکفایی در برخی حوزهها رفته و ممکن است این رقم تا 90 درصد کاهش یافته باشد. اما بابد این نکته را هم در نظر گرفت که صادرات ایران به عراق از سیب زمینی و پیاز شروع شد، اما به خطوط ماشین آلات، احداث واحدهای تولیدی، نیروگاه، پالایشگاه و صنایع سنگین ختم شده است. رقبای ایران هم از ترکیه و چین تبدیل به امارات، مصر، عربستان و اردن شده است.
مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه در 20 سال گذشته رویکرهای اقتصادی عراق عوض شده، تصریح کرد: عراق در سال 2023 به دنبال جذب سرمایه گذاری است و رویکرد جذب سرمایه و خودکفایی را دنبال میکند. همچنین این کشور قصد دارد به عراق صنعتی قبل از 1980 برگردد و واحدهای صنعتی خود را بازسازی کند.
وی با بیان اینکه تا سال 2016 کالاهایی با ارزش افزوده پایین به عراق صادر میکردیم، گفت: در حال حاضر عراق در برخی کالاها که تا مرحلهای به تولید داخل رسیده، ممنوعیت واردات اعمال کرده است. برای مثال واردات سی قلم کالای کشاورزی اصلی که به عراق صادر میکردیم، بخاطر برداشت فصلی ممنوع شده است. البته همچنین بیش از 1.4 میلیارد از صادرات ایران به عراق در سال گذشته مربوط به محصولات کشاورزی بوده است.
ربیهاوی با بیان اینکه در سال 2022 و 2023 عراق بالاترین رشد اقتصادی را در منطقه داشت، اظهار کرد: اگر تا الآن رویکرد ما به عراق با محور صادرات کالا بوده، الآن این رویکرد باید تغییر کند، چراکه ممکن است برخی از کالاهای صادراتی ایران به عراق با ممنوعیت واردات مواجه شود. بنابراین باید به سمت سرمایهگذاری مشترک یا تولید در عراق بریم، چون اگر ممنوعیتها ادامه پیدا کند، ممکن است بازار 10 میلیارد دلاری ایران به این کشور با کاهش مواجه شود. اگر به موقع رویکرد را تغییر ندهیم، بازار به دست ترکیه، سوریه، مصر، امارات و غیره میافتد.
وی با اشاره به محدویت صادرات به عراق در حوزههای سیمان، چیپس و پفک، برخی از کنسروها و نوشیدنیها به عراق گفت: البته برخی واحدها در عراق با انتقال تکنولوژی و سرمایه ایرانی ساخته شده است. پس هنوز جایگاه خوبی در بازار عراق داریم. به طور کلی حدود 12 درصد از بازار عراق به ایران اختصاص دارد. البته ارقامی که تاکنون اشاره شده مربوط به آمار گمرکی است و صادرات خدمات فنی و مهندسی و توریسم درمانی، صادرات برق و غیره در آن دیده نشده است.
به گفته این مقام مسئول، پیش بینی میشود تا سال 1407 به تجارت 20 میلیارد دلار با عراق برسیم که لازمه آن ایجاد تنوع در کالاهای صادراتی، ایجاد تغییر در صادرات خدمات فنی مهندسی و جذب توریسم درمانی است.
در ادامه این نشست مرتضی کارگر، رئیس هیئت عامل مرکز آموزش بازرگانی موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، نیز اظهار کرد: در سال جاری در حوزه آمپزش بر کشورها هم تمرکز داریم.
وی افزود: در سال جاری سه اقدام کلیدی، شامل ایجاد مرکز نوآوری بازرگانی، برگزاری دورههای مدرسه صادرات و راهاندازی خانه مدیران باررگانی در مرکز اتفاق خواهد افتاد است.
--> اخبار مرتبط- رشد 236 درصدی واردات از عراق
- شاهکلید حل مشکلات تولیدکنندگان
- این کشور واردات گوجهفرنگی از ایران را آزاد کرد
- کمبود مشوق و امکانات صنایع آبادان را درگیر رکود کرده است
- پیشنهاد عجیب کیهان درباره پراید
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.