دوشنبه 5 آذر 1403

تحول اساسی برای تامین آب بوشهر ضروری است

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، امروزه تأمین آب شرب به عنوان یکی از مهمترین چالش‌ها در سطح کشور محسوب می‌شود و استان بوشهر نیز به خاطر وارداتی بودن آب مصرفی با چالش‌های بیشتری روبرو است.

بخش عمده آب شرب مصرفی در استان بوشهر از طریق استان‌های فارس و کهگیلویه و بویراحمد تأمین می‌شود که با استفاده از خطوط طولانی انتقال و توزیع به مناطق مصرف می‌رسند.

وابستگی 80 تا 90 درصدی آب شرب مصرفی استان بوشهر به دیگر استان‌ها یک چالش بسیار مهم برای تأمین آب پایدار در این استان محسوب می‌شود که باید راهکارهای مناسب برای عبور از این وضعیت اندیشیده شود.

محدودیت سهم آب استان بوشهر از منابع آبی استان‌های همسایه و همچنین محدودیت میزان انتقال آب از طریق خطوط انتقال، باعث می‌شود که در صورت افزایش نیازهای آبی، امکان افزایش برداشت آب از این طریق این منابع وجود نداشته باشد.

نبود سدهای تأمین آب شرب و شوری آب‌های زیرزمینی در استان بوشهر نیز محدودیت دیگری است که تنها یک راه برای تأمین آب شرب پایدار در استان را پیش روی متولیان قرار می‌دهد و آن هم استفاده از ظرفیت دریا است.

کشورهای حاشیه خلیج فارس سال‌ها پیش برنامه ایجاد تأسیسات آب‌شیرین‌کن را برای تأمین آب شرب مصرفی خود در دستور کار قرار دادند و حجم بالای آب را از طریق این تأسیسات تأمین کرده و به مناطق مصرف منتقل می‌کنند.

توسعه آب شیرین کن‌ها ضروری است

بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس با توسعه تأسیسات آب‌شیرین‌کن خود، برای تأمین آب کشاورزی نیز از شیرین‌سازی آب دریا استفاده می‌کنند ولی در کشور ما این تأسیسات بسیار اندک بوده و سهم بسیار کمی در تأمین آب شرب مصرفی دارند.

در استان بوشهر تلاش‌های خوبی برای ایجاد تأسیسات آب‌شیرین‌کن آغاز شده و اکنون بخشی از آب مصرفی از این طریق تأمین می‌شود و البته طرح‌های متعددی نیز در دست اجرا است که تکمیل و بهره‌برداری از آنها می‌تواند پایداری آب استان را به دنبال داشته باشد.

نوبت بندی آب در بوشهر

یکی از شهروندان بوشهری اظهار داشت: در حال حاضر آب در شهر بوشهر به صورت یک روز در میان است که انتظار داریم مثل دیگر مراکز استان، آب شهر بوشهر نیز از نوبت‌بندی خارج شود.

مهدی شمسی افزایش کیفیت آب را یک ضرورت دانست و ادامه داد: آب تولیدی آب‌شیرین‌کن‌ها دارای کیفیت بالایی است که انتظار داریم با تکمیل طرح‌های آب‌شیرین‌کن در سطح استان شاهد بهبود کمیت و کیفیت آب شرب باشیم.

یکی دیگر از شهروندان گفت: در فصل تابستان چالش‌های حوزه آب در استان بوشهر افزایش می‌یابد و در برخی محلات گاهاً چند روز آب قطع می‌شود که مشکلاتی را برای مردم ایجاد می‌کند.

فاطمه محمدزاده تسریع در تکمیل تأسیسات آب شیرین‌کن را ضروری دانست و خاطرنشان کرد: امیدواریم مسئولان دولت با عمل به وعده‌های خود زمینه توسعه آب‌شیرین‌کن‌ها در استان بوشهر را فراهم سازند.

طرح‌های بزرگ تأسیسات آب شیرین‌کن در شهرها و روستاهای استان بوشهر درد ست اجرا است که تکمیل و بهره‌برداری از این طرح‌ها زمینه‌ساز تأمین حدود نیمی از آب مورد نیاز مردم در استان بوشهر خواهد بود.

تشریح وضعیت آب‌شیرین‌کن‌ها

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر اظهار داشت: تأمین آب شرب از طریق تأسیسات آب‌شیرین‌کن به عنوان یک برنامه و اولویت مهم در استان بوشهر مد نظر قرار دارد.

ابوالحسن عالی با اشاره به اجرای تأسیسات متعدد آب‌شیرین‌کن در سطح استان بوشهر خاطرنشان کرد: در حال حاضر 10 آب‌شیرین‌کن با ظرفیت 92 هزار و 100 مترمکعب در شبانه روز در استان بوشهر در مدار بهره‌برداری قرار دارد.

وی اضافه کرد: این تأسیسات شامل آب‌شیرین‌کن بوشهر 1 و 3 با ظرفیت 22 هزار و 500 مترمکعب در شبانه‌روز، آب‌شیرین‌کن کنگان با ظرفیت 12 هزار و 500 مترمکعب در شبانه‌روز، آب‌شیرین‌کن دشتی با ظرفیت 600 مترمکعب در شبانه‌روز، آب‌شیرین‌کن جزیره شیف با ظرفیت هزار مترمکعب در شبانه‌روز، آب‌شیرین‌کن بوشهر 2 با ظرفیت 35 مترمکعب در شبانه‌روز، آب‌شیرین‌کن فاز اول بوشهر 4 با ظرفیت 10 هزار مترمکعب در شبانه روز، آب‌شیرین‌کن اخند عسلویه با ظرفیت هزار و 500 مترمکعب در شبانه‌روز، آب‌شیرین‌کن وحدتیه و دالکی با ظرفیت 6 هزار و 500 مترمکعب در شبانه‌روز و آب‌شیرین‌کن سعدآباد با ظرفیت 2 هزار و 500 مترمکعب در شبانه‌روز است.

بیش از 240 هزار متر مکعب در هر شبانه‌روز به ظرفیت تولید آب استان اضافه می‌شود که نقش مهمی در تأمین نیازهای این استان خواهد داشت مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر گفت: همچنین در حال حاضر هفت آب شیرین‌کن با ظرفیت 123 هزار و 250 مترمکعب در شبانه‌روز در استان بوشهر در دست ساخت داریم.

وی ادامه داد: این تأسیسات شامل آب‌شیرین‌کن بوشهر 4 فاز دوم با ظرفیت 7 هزار مترمکعب در شبانه روز، آب‌شیرین‌کن آب‌پخش با ظرفیت هشت هزار و 500 مترمکعب در شبانه روز، آب‌شیرین‌کن سیراف جم با ظرفیت 28 هزار مترمکعب در شبانه روز، آب‌شیرین‌کن هلیله و بندرگاه با ظرفیت هزار مترمکعب در شبانه روز آب‌شیرین‌کن دیر با ظرفیت سه هزار و 750 مترمکعب در شبانه روز، آب‌شیرین‌کن عسلویه با ظرفیت پنج هزار مترمکعب در شبانه روز و آب‌شیرین‌کن نیروگاه اتمی با ظرفیت 70 هزار مترمکعب در شبانه روز است.

عالی با اشاره به اجرای مناقصه برای ساخت 2 آب‌شیرین‌کن جدید در استان بوشهر گفت: آب‌شیرین‌کن بنک با ظرفیت پنج هزار مترمکعب در شبانه روز و آب‌شیرین‌کن تنگستان با ظرفیت هفت هزار و 500 مترمکعب در شبانه روز در حال برگزاری مناقصه است.

وی بیان کرد: 2 پروژه آب شیرین‌کن نیز در حال دریافت اخذ مجوزهای وزارت نیرو است که شامل آب‌شیرین‌کن کنگان با ظرفیت 10 هزار مترمکعب در شبانه روز و آب‌شیرین‌کن گناوه با ظرفیت 2 هزار و 500 مترمکعب در شبانه‌روز است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر اضافه کرد: با تکمیل این تأسیسات، بیش از 240 هزار متر مکعب در هر شبانه‌روز به ظرفیت تولید آب استان اضافه می‌شود که نقش مهمی در تأمین نیازهای این استان خواهد داشت.

تسریع در تکمیل آب‌شیرین‌کن‌ها

استاندار بوشهر با اشاره به تأمین 240 هزار متر مکعب آب در شبانه‌روز با تکمیل طرح‌های آب‌شیرین‌کن در استان بوشهر اظهار داشت: تأمین آب شرب یکی از اولویت‌های مهم در استان بوشهر محسوب می‌شود که اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفته است.

احمد محمدی‌زاده با اشاره به اینکه مصوبات بسیار خوبی در حوزه آب طی سفر اول و دوم رئیس جمهور دولت سیزدهم در استان بوشهر داشته‌ایم خاطرنشان کرد: رفع تنش آبی و تأمین آب پایدار در استان بوشهر با جدیت دنبال می‌شود.

با تکمیل طرح‌های آب‌شیرین‌کن استان بوشهر شاهد تأمین بخش قابل توجهی از آب مورد نیاز در استان خواهیم بود.

وی تسریع در روند اجرای طرح‌های آب‌شیرین‌کن در استان بوشهر را از برنامه‌های مهم در این استان عنوان کرد و افزود: با تکمیل طرح‌های آب‌شیرین‌کن استان بوشهر شاهد تأمین بخش قابل توجهی از آب مورد نیاز در استان خواهیم بود.

استاندار بوشهر یکی از اولویت‌های مهم در استان بوشهر را کاهش وابستگی به واردات آب از دیگر استان‌ها ذکر کرد و ادامه داد: تلاش می‌شود که طرح‌های آب‌شیرین‌کن استان با سرعت و کیفیت بالایی اجرا شوند و زمینه رفع نیازها فراهم شود.

هرچند ایجاد تأسیسات آب‌شیرین‌کن و استحصال آب هزینه‌های فراوانی برای دولت در پی دارد ولی بی‌شک یکی از مطمئن‌ترین راهکارها برای عبور از تنش آبی و تأمین آب شرب پایدار است که امید می‌رود با حمایت‌های لازم زمینه تسریع در تکمیل این طرح‌ها فراهم شود.