ترقی: انسجام، حول محور رهبری تشکیل شد / صادقی: انسجام مردم در ابتدای جنگ، جنبه مدنی داشت نه ملی!/ رجایی: صداوسیما نباید یک سویه باشد

خبرگزاری خبرآنلاین در گفتگو با حمیدرضا ترقی، غلامعلی رجایی، محمود صادقی، حجتالاسلام عباس امیریفر به بررسی راهکارهای حفظ انسجام ملی در پساجنگ پرداخته است.
محمدعارف معزی؛ در 12 روز جنگ ایران و اسرائیل آنچه بیش از همه به چشم آمد حس «وطن دوستی» و «انسجام مردم ایران» در دفاع از خاک کشور در مقابل دشمن متجاوز خارجی بود. اما این انسجام در پساجنگ آیا قرار است ماندگار باشد و اگر قرار است ادامه داشته باشد، باید چه راهکارهایی را در پیش گرفت؟ الزامات پایداری این انسجام ملی چیست؟ در حال حاضر این انسجام شکل گرفته، تبدیل به یک عامل بازدارنده در مقابل دشمن شده است، در مقابل چنین رفتاری از سوی ملت ایران، وظیفه حاکمیت برای حفظ این انسجام چیست؟
در خصوص جزئیات این حس «وطن دوستی» و «انسجام مردم ایران» این پرسش نیز مطرح میشود که احساس همبستگی حول چه محوری ایجاد شد؟ و اینکه آیا این انسجام بیشتر جنبه ملی داشت یا جنبه مدنی؟
خبرگزاری خبرآنلاین در گفتگویی با حمیدرضا ترقی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه، غلامعلی رجایی، فعال سیاسی اصلاحطلب، محمود صادقی، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی و دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها، حجتالاسلام عباس امیریفر فعال سیاسی اصولگرا، به بررسی این موارد پرداخته است.
ترقی: این «انسجام ملی» حول ولایت و رهبری تشکیل شد
حمیدرضا ترقی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه، در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین، درخصوص بهترین راهکارها برای ادامه پیدا کردن انسجام ملی گفت: انسجام ملی چند شاخصه مهم داشت؛ مورد اول، تقدیر مردم و قشرهای گوناگون از نقش رهبری در مدیریت بحران جنگ و مورد دوم، تقدیر از رزمندگان و نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران برای برخورد قاطع با تجاوزات دشمن بود. در مورد سوم نیز ما شاهد شکست دشمن در توطئه علیه تمامیت ارضی کشور و ایجاد تنفر در میان مردم بودیم. این ویژگی ها تا زمانی که حفظ شود و از بین نرود، می تواند نقش پایداری برای این موضوع را ایجاد کند.
این عضو شورای مرکزی حزب موتلفه درباره وظیفه حاکمیت برای حفظ این انسجام تاکید کرد: مردم علی رغم همه مشکلات اقتصادی، معیشتی و رفاهی خود، پای اصل نظام و انقلاب و ولایت فقیه ایستاده اند و هر وقت احساس خطر کردند که این موارد در معرض توطئه دشمن قرار دارد، در صحنه حاضر شدند و از هیچ تلاشی نیز دریغ نکردند. این روحیه مستلزم این است که حاکمیت نیز به خواست مردم توجه کند و در مسیر حل مشکلات مردم، گام های لازم را بردارند، باید متوجه بشوند که این قشری که این روحیه داشت و در صحنه حاضر شد، چه کسانی هستند. شناخت این قشر در بعضی موارد دچار خدشه میشود، این افرادی که در این شرایط آماده جان فشانی و رزمندگی هستند، همه افراد جامعه نیستند، زیرا قشر مرفه و بی درد جامعه به این مسائل خیلی توجه ندارد ولی قشر متوسط جامعه که عرق میهنی و وطنی دارند، به این موارد بسیار اهمیت میدهد. لذا این قشر باید مورد توجه قرار گیرد و حاکمیت نیز باید در صدد حل مشکلات این افراد قرار گیرد.
ترقی در پاسخ به این سوال که این انسجام بیشتر جنبه ملی داشت یا جنبه مدنی؟ بیان کرد: این انسجام حول محور ولایت و ملیت قرار شکل گرفت. لذا ما شاهد این بودیم که بانوانی که حتی حجاب کمتری داشتند نیز خود را زیر پرچم ولایت و رهبری قرار دانند. همه مردم و اقشار مختلف، با حضور در راهپیمایی ها و تجمعات، از موضع گیری قدرتمند رهبر انقلاب در مقابل دشمن تقدیر کردند. بنابراین محوریت این انسجام، رهبری و ولایت فقیه است و در ذیل ولایت فقیه، وطن نیز وجود دارد.
رجایی: مردم نقش خود را به خوبی ایفا کردند
غلامعلی رجایی، فعال سیاسی اصلاحطلب، در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین، درخصوص بهترین راهکارها برای ادامه پیدا کردن انسجام ملی گفت: مردم نقش خود را ایفا کردند و نشان دادند که تمامیت ارضی برایشان مهم است. درحال حاضر حاکمیت باید به بحث رفاه و معیشت را در اولویت قرار دهند. همچنین از دیگر خواسته های مردم، بحث اینترنت است. دولت باید به این موارد رسیدگی کند و مجلس نیز باید همراهی کند. مردم باید اهتمام حاکمیت در این رویکردهارا مشاهده کنند و متوجه تغییرات شوند. وجود برخی مشکلات معیشتی، بهداشتی، درمانی و اقتصادی و آموزشی، زیبنده یک تمدن 4000 ساله نیست. همچنین حاکمیت نیز باید در برخی از روند ها تجدید نظر کند و مردم را مدنظر قرار دهد. بسیاری از افرادی که تنور انتخابات را داغ کردند و دعوت رهبری را لبیک گفتند، خواهان این هستند که رفع حصر صورت بگیرد، به این موضوع نیز باید توجه کرد. حاکمیت با رفع حصر آقای کروبی متوجه شد که اتفاق خاصی نمی افتد، پس بهتر است این روند بیشتر از این ادامه پیدا نکند.
وی در ادامه تاکید کرد: از موارد دیگر نیز کم کردن محدودیت های احزاب و سیاسیون است، صداوسیما و تلویزیون نباید یک سویه باشد. ما در دوران جنگ نیز شاهد این رفتار ها بودیم ولی نکته این است که باید این موارد ادامه پیدا کند. همچنین به حقوق شهروندی نیز باید بسیار توجه شود و در اولویت قرار گیرد. مردم در زمان جنگ نقش خود را ایفا کردند و درحال حاضر منتظر تغییرات خوب هستند. ما نمیتوانیم به صورت دائمی با غرب و آمریکا در جنگ و موضع گیری باشیم. مردم باید شاهد تغییرات باشند و اگر این تغییرات را ببینند، بیشتر حمایت خواهند کرد.
این فعال سیاسی اصلاحطلب درباره وظیفه حاکمیت برای حفظ این انسجام اظهار داشت: حاکمیت از الان به بعد باید وفاق را حفظ کند، حاکمیت باید همه اقشار را به یک چشم نگاه کند و به نوعی دیگر جمهوریت را مدنظر قرار دهد تا مردم احساس کنند که شهروند این کشور هستند. روند این تغییرات، در طول زمان بدرد نمیخورد.
رجایی در پاسخ به این سوال که این انسجام بیشتر جنبه ملی داشت یا جنبه مدنی؟ بیان کرد: این انسجام به نوعی هم ملی است و هم مدنی. کمتر زمانی پیش آمده که مردم انقدر با یکدیگر یکپارچه شوند. این وفاق هم ملی است و هم تمدنی. زیرا ما شاهد این بودیم که مردم با وجود تهدیدها به خانه های خود برگشتند.
امیری فر: مردم ثابت کردند، اگر در خطر باشند، انسجام خود را حفظ میکنند
حجتالاسلام عباس امیریفر فعال سیاسی اصولگرا، در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین، درخصوص بهترین راهکارها برای ادامه پیدا کردن انسجام ملی گفت: انسجام و وحدت همیشه بهترین راه بوده است، باید اختلافات را کنار گذاشت و گفتگویی واحد داشت. امکان اینکه این اتفاق مجددا در آینده رخ بدهد نیز وجود دارد، پس در نتیجه باید به مردم بیشتر اعتماد کرد. این ملت، همان مردمانی هستند که وقتی متوجه هدف شوم دشمن شدند، متحد شدند و مقابله و جلوگیری کردند. درکل باید بجای فروع، به دنبال اصول باشیم و اعتماد مردم را بیشتر کنیم.
این فعال سیاسی اصولگرا درباره وظیفه حاکمیت برای حفظ این انسجام اظهار داشت: حاکمیت باید برخی افراد که دیگر فایده ای ندارند را کنار بگذارد و مانند اوایل انقلاب، جوانان را سرکار بیاورد و از همه مهمتر مشکلات مردم را برطرف کند. مردم تا کی باید با انواع مشکلات دست و پنجه نرم کنند؟ بهترین رکن همیشه به فکر مردم بودن است.
امیری فر در پاسخ به این سوال که این انسجام بیشتر جنبه ملی داشت یا جنبه مدنی؟ بیان کرد: این انسجام شکل گرفته ملی است، مردم ثابت کرده اند که اگر احساس خطر کنند، انسجام ملی خود را حفظ میکنند. زیرا مردم متوجه شدند که دشمن جدی است و تمام ایدئولوژی و عقیده ما را هدف گرفته است تا یکسری فرصت طلب از این شرایط استفاده کنند.
او در پایان تاکید کرد: اگر به مردم تکیه شود، شاهد اتفاقات بسیار خوبی خواهیم بود.
صادقی: انسجام مردم در ابتدای جنگ، جنبه مدنی داشت نه ملی!
محمود صادقی، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی و دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها، در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین، درخصوص بهترین راهکارها برای ادامه پیدا کردن انسجام ملی گفت: مردم نشان داده اند که در مواقع حساس و تاریخی، پای وطن و کشور خود می ایستند و همه مشکلات خود را نادیده میگیرند و مصلحت را ترجیح می دهند و همه افراد اذعان دارند که در این مقطع و حادثه، این انسجام ملی نقش بسیار تعیین کننده ای را در مایوس کردن دشمنی که چنگ و دندان تیز کرده بود برای تیکه پاره کردن این مرز بوم، ایفا کرد. باتوجه به حوادث پرشتابی که هست، حاکمیت باید قدر این پنجره گشوده را بداند و این همبستگی را تقویت کنند. راه تقویت کردن این همبستگی خیلی سخت نیست، باید مطالبات مطرح شده در سطح جامعه را پرداخت کرد. به عنوان مثال می توان ما در دوران جنگ با ارسال نامه ای به رئیس قوه قضائیه خواهان اعطای مرخصی به همه زندانیان شدیم. ما شاهد حمایت و اعلام همبستگی زندانیان سیاسی کشور نیز بودیم.
دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها درباره وظیفه حاکمیت برای حفظ این انسجام اظهار داشت: نهادهای حاکمیت، هرکدام به اندازه وظیفه خود باید با رویی گشاده با مردم برخورد کند و از این همبستگی مراقبت کنند. به عنوان مثال راه ورود را برای ایرانیان خارج از کشور باز کرد. زیرا این انسجام شکل گرفته در این دوره بسیار کم نظیر یا حتی بینظیر است. به عنوان مثال بسیاری از افرادی که با دیدگاه های متفاوت در خارج کشور حضور دارند، اعلام همبستگی کردند.
وی در ادامه افزود: همچنین باید به واحدهای مدنی نیز اجازه فعالیت و رشد داده شود و موانع آنها نیز برطرف شود. این اتفاقات نیز باعث تقویت انسجام ملی می شود.
محمود صادقی در پاسخ به این سوال که این انسجام بیشتر جنبه ملی داشت یا جنبه مدنی؟ بیان کرد: این انسجام در مرحله اول، بیشتر جنبه مدنی داشت، زیرا مردم در روزهای آغازین جنگ بیشتر احساس بی دولتی کردند و در نتیجه چنین اتفاقی، پناه همدیگر شدند. به عنوان مثال اگر کسی در جایی مکانی داشت، بی منت در اختیار می گذاشت. اما پس از اینکه خطر تجزیه کشور در داخل مطرح شد، آن انسجام مدنی به یک انسجام ملی تبدیل شد. زیرا دیگر هویت وطن و ایران به خطر افتاده بود.
او در پایان تاکید کرد: البته حاکمیت نیز برای پاسداری از این انسجام ملی، باید به سرعت عمل میکرد.
29219
کد خبر 2085230
