تشدید خطرات ورود به بازار کریپتو بعد از جنگ

کارشناس حوزه بلاکچین گفت: باید مخاطرات بازار رمزارزها را اعلام کرد تا اگر فردی قصد سرمایهگذاری دارد، ریسکهای آن را بداند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، حامد غلامی؛ کارشناس حوزه بلاکچین با بیان اینکه، به نظر میرسد مردم دیگر مانند گذشته تمایلی به خرید و سرمایهگذاری در حوزه رمزارزها ندارند اظهار کرد: آنچه ما مشاهده میکنیم این است که حتی افرادی که داراییهای رمزارزی داشتند، پس از اتفاقی که برای نوبیتکس رخ داد، داراییهای خود را فروختند. در واقع عموم مردم بجز کسانی که به صورت تخصصی در این حوزه فعالیت میکنند، داراییهای خود را فروختهاند و تمایلی به بازگشت به بازار ندارند.
وی گفت: پیش از این، اگر بازار رشد قابل توجهی داشت و سقف قبلی را میشکست، پیامهایی دریافت میکردیم با این مضمون که «الان چه ارزی بخریم؟»، «چقدر در حوزه رمزارزها سرمایهگذاری کنیم؟» و «چگونه این کار را انجام دهیم؟»؛ اما در حال حاضر چنین پیامهایی بسیار کمتر شده است. از سوی دیگر، رشد اخیر بازار چندان قابل توجه نبوده و از آنجا که قیمت تتر نسبت به ریال کاهش یافته، افزایش ریالی رمزارزها چشمگیر نبوده است و به همین دلیل، فکر میکنم فعلاً تمایلی برای بازگشت به بازار وجود ندارد و بسیاری در حال خروج از این حوزه هستند.
غلامی با اشاره به اینکه در مقاطعی از جنگ شاهد قطع اینترنت بودهایم و با تشدید تنش در آینده نیز چنین اتفاقی دور از انتظار نیست، گفت: بسیاری از افراد در زمان قطعی اینترنت که امکان انجام معاملات را نداشتند، از شرایط بازار رمزارزها متضرر شدند و با وصل شدن اینترنت به تدریج در حال خارج شدن از بازار هستند. در حال حاضر در صرافیهای رمزارز تدابیر خاصی دیده نشده که افراد در زمان قطعی اینترنت به دارایی خود دسترسی داشته باشند که این ریسک بزرگی است.
این کارشناس حوزه بلاکچین با بیان اینکه حوزه رمزارزها مخاطرات بسیاری برای سرمایهگذاران به همراه دارد و با تاکید بر اینکه افراد باید پیش از سرمایهگذاری از این خطرها مطلع باشند، ادامه داد: خطر اصلی این است که تتر به راحتی میتواند ولتها یل کیف پول الکترونیکی را فلگ (Flag) کند و با استفاده از سیستمهایی مانند آرخام (Arkham)، همه میتوانند این موضوع را به وضوح مشاهده کنند. ما در گذشته نیز هشدار دادیم و از صرافیها درخواست کردیم که حداقل به کاربران خود گزارش دهند که اگر قصد خروج دارایی را دارند، به صورت تتر این کار را انجام ندهند و از توکنهای دیگری مانند دای (DAI) یا کوینهای اصلی شبکه (مثلاً ترون) استفاده کنند. البته با این کار ممکن است دارایی افراد تحت تأثیر نوسانات قیمتی آن توکنها قرار گیرد، اما به عنوان یک راهکار برای امنیت بیشتر پیشنهاد میشود.
وی با بیان اینکه متأسفانه شاهد کمکاری صرافیها در زمینه شفافسازی و اطلاعرسانی به موقع به مردم بودهایم، اظهار کرد: ما بارها حتی با مدیران اصلی صرافیها گفتوگو کردیم، اما آنها این خطرات را به کاربران منتقل نکردند تا اینکه اتفاق نوبیتکس رخ داد. با این حال، هنوز هم به اندازه کافی به این موضوع توجه نمیشود و در زمان خطر، صرافیها اعلام نمیکنند که کاربران داراییهای خود را از صرافی خارج کنند. وقتی 100 میلیون دلار که رقم کمی نیست، در پی هک نوبیتکس از بین میرود و دارایی کاربران به خطر میافتد، تمام صرافیها باید اقدامات امنیتی و احتیاطی خود را چندین برابر کنند، اما این اتفاق نیافتاده است. در حال حاضر حتی اگر نوبیتکس بخواهد پیگیری قانونی کند، آن داراییها غیرقابل بازگشت هستند. زیرا هکر آدرسها را به گونهای تغییر داده که حتی خودش هم دیگر به آن دسترسی ندارد و در واقع آن 100 میلیون دلار کاملاً نابود شده است.
صرافیها باید مخاطرات بازار رمزارزها را به مردم گوشزد کنند
این کارشناس حوزه بلاکچین در ادامه گفت: پیش از این فکر میکردیم که فقط ولتهای با مبالغ بالا مثلاً 10 یا 20 هزار دلار فلگ میشوند، اما اخیراً حتی ولتهای با موجودی هزار دلار نیز فلگ شدهاند. این موضوع بسیار خطرناک است و فعالیت ایرانیها در این حوزه را با مشکل مواجه کرده است. صرافیها باید روی این موضوع تمرکز کنند که مخاطرات این حوزه را به کاربران خود بگویند تا اگر فردی قصد سرمایهگذاری دارد، ریسکهای آن را بداند. متأسفانه صرافیها تاکنون این خطرات را به مشتریان خود منتقل نکردهاند و همیشه ادعا میکردند که خدمات آنها همیشه در دسترس است.
غلامی با بیان اینکه اگر اینترنت قطع شود، مردم به داراییهای خود دسترسی نخواهند داشت، اظهار کرد: در آینده حتی ممکن است دشمنان با حمله سایبری باعث قطعی اینترنت شوند و در این صورت، دارندگان رمزارزها متضرر خواهند شد. اگر چنین اتفاقی بیفتد، تعداد زیادی از افراد که طبق برخی گزارشها حدود 13 تا 14 میلیون کاربر رمزارز در ایران هستند، با مشکل مواجه میشوند.