یک‌شنبه 4 آذر 1403

تشریح آخرین دستاوردهای ایران در صنعت هسته‌ای؛ ایران در حوزه هسته‌ای برنامه 20 و 50 ساله دارد

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
تشریح آخرین دستاوردهای ایران در صنعت هسته‌ای؛ ایران در حوزه هسته‌ای برنامه 20 و 50 ساله دارد

رئیس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ایران با تشریح آخرین دستاوردهای صنعت هسته‌ای گفت: سند راهبردی این پژوهشگاه برای نخستین بار تدوین و هم‌اکنون در حال بازبینی است و نکته بسیار مهم این است که کشور در حوزه هسته‌ای برنامه 20 ساله و برنامه 50 ساله دارد.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم, دکتر سید امیرحسین فقهی؛ رئیس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ایران در نشست خبری تشریح دستاوردهای پژوهشی صنعت هسته‌ای اظهار کرد: همانطور که می‌دانید راهکارهای کسب فناوری از چند مسیر است که اولی خرید صرف است که در همسایگان کشور ما مشاهده می‌کنید دومی خرید و بومی‌سازی است و در نهایت تولید صنعتی‌سازی است. در پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ایران در عرصه‌هایی که امکان خرید نیست مجبور هستیم به دانشمندان خود اتکا کنیم.

رئیس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ایران گفت: ما 1200 عضو در 5 استان تهران، کرج، بناب آذربایجان شرقی، اصفهان و یزد است. 70 پرسنل دکتری و فوق لیسانس و از شایسته‌ترین فارغ‌التحصیلان برتر کشور در موضوعات فیزیک، شیمی، داروسازی و... جذب و به کارگیری شدند و همچنین 40 درصد آنها کمتر از 12 سال سابقه کار دارند.

فقهی با بیان اینکه 7 پژوهشکده در کشور داریم، تصریح کرد: پژوهشکده راکتور، پژوهشکده کاربرد پرتوها، پژوهشکده فیزیک شتابگرها که متولی علوم هسته ای است، پژوهشکده فتونیک و فناوری کوانتومی که علم روز دنیا است و بخشی از فناوری آینده است، پژوهشکده پلاسما و گداخت هسته‌ای که اخباری از آن به گوش می‌رسد که این دانش به سمت صنعتی شدن حرکت کرده است و پژوهشکده کشاورزی که متولی پژوهش‌های کشاورزی در حوزه مرتبط با هسته ای است.

وی تأکید کرد: ما 3 مرکز داریم که نخستین مرکز، مرکز رشد نوآوری است که متولی تجاری‌سازی است. مرکز دوم مرکز مهندسی مواد است که وظیفه مهمی را در صنعت هسته‌ای و نیروگاهی دارد و متولی تصمیم‌گیری در مورد مواد هسته‌ای است و مرکز سوم آزمایشگاه مرکزی است که توان آنالیز در حوزه ایزوتوپی و مولکولی را دارد. لازم به ذکر است در سال گذشته 120 پروژه جاری در حال اجرا یا اجرا شده است که و 80 پروژه برون‌پژوهشگاهی نیز وجود دارد.

پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای: مراقب باشیم اختلاف دیدگاهها موجب دوقطبی های کاذب نشود

رئیس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ایران گفت: عناصر هویت‌ساز شامل مواردی است که خدمت شما عرض خواهم کرد. نخستین آن سند راهبردی پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ایران است که برای نخستین بار تدوین شده و هم‌اکنون در حال بازبینی است و نکته بسیار مهم این است که کشور در حوزه هسته‌ای برنامه 20 ساله و برنامه 50 ساله دارد. اساسنامه پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ایران و سند توسعه پژوهشگاه از دیگر عناصر هویت‌ساز است. موضوع آیین‌نامه و شیوه‌نامه‌ها از دیگر اسناد است که یکی از آنها آیین‌نامه ارتقا است.

فقهی با اشاره به سیاست‌های پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ایران در دولت سیزدهم گفت: نخستین سیاست، پژوهش در راستای صنعت هسته‌ای، است که مهم‌ترین سیاست ما در پژوهشگاه از منظر داخلی است. دومین سیاست، استقرار نظام جامع اثربخشی برنامه‌ای است که در یکسال گذشته پیاده شده است که شامل نرم‌افزار و سیاست‌گذاری است.

وی ادامه داد: تربیت نیروی انسانی و ارتباط گسترده با دانشگاه‌ها موضوع بعدی است که باید مورد توجه قرار بگیرد تا بتوانیم نیازهای صنعت را دریافت کنیم و پایان‌نامه‌ها را به سمت نیازهای کشور پیش ببریم. از دیگر دستاوردها در این دولت، دستاوردهای فناوری هسته‌ای و سرریز آنها است. یک نکته بسیار مهم این است که تمام صنایعی که با فناوری هسته‌ای کار می‌کنند قطعاً استانداردشان ارتقا پیدا خواهد کرد.

رئیس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ایران گفت: ما آزمایشگاه مرجع دقیق ایزوتوپی و مولکولی را داریم که خدمات آن را به دانشگاه‌ها ارائه خواهیم کرد. در حوزه بین الملل توسعه و روابط بین‌الملل و همکاری با کشورهای منطقه و آژانس در دستور کار قرار دارد و قطعاً آنچه که در حوزه هسته‌ای مفید بوده است به همسایگان خود منتقل خواهیم کرد.

فقهی با اشاره به دستاوردهای این پژوهشگاه در سال جاری گفت: پژوهشگاه یکی از اعضای برتر حاضر در نمایشگاه فن بازار نمایشگاه بین المللی است. 4 تفاهم‌نامه به ارزش 12 میلیارد تومان در حوزه لیزر، کشاورزی و... نیز امضا شده است. امسال ما موفق به طراحی و ساخت شتاب‌دهنده صنعتی شدیم که این تجهیز، مستخرج از پایان‌نامه دکترا است و علاوه بر اینکه می‌توانند در صنعت کاربرد داشته باشند در پژوهش‌های کاربردی نیز موثر خواهند بود.

وی ادامه داد: از دیگر دستاوردها، ساخت شتاب‌دهنده‌های الکترواستاتیک است که این تجهیز از جمله تجهیزاتی است که برای پژوهش‌های کاربردی به کار می‌رود که به دانشگاه شهید بهشتی ارائه شده است و برای دانشگاه یزد نیز در حال اقدام است.

رئیس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ایران تصریح کرد: از دیگر دستاوردها پروژه‌ای است که در حوزه آفات و باغات کشاورزی است و ما نامه‌های زیادی از سمت جهاد کشاورزی و دارندگان باغات کشاورزی داشتیم و در قالب این پروژه 150 هکتار تحت پوشش قرار گرفته است و تفاهم‌نامه‌ای نیز در 1000 هکتار بسته شده است.