تشکیل شبکه ملی متخصصان تالابی به حفاظت و احیا تالابها کمک میکند
تهران - ایرنا - مدیرگروه علوم محیطزیست دانشگاه زنجان وقهرمان تالابی بخش علمی تحقیقاتی درسال 1398، خواستارتشکیل شبکه ملی متخصصان تالابی باحضور محققان، متخصصان، دانشگاهیان و صاحبنظران این عرصه شد وگفت: تشکیل این شبکه میتواند به ارائه تحقیقات ومطالعات به روز برای مدیریت، حفاظت و احیا تالابها کمک کند.
به گزارش روز شنبه ایرنا از سازمان حفاظت محیط زیست؛ جابر اعظمی بابیان اینکه تالابها کارکردها و خدمات متفاوت و متنوعی دارند، گفت: از جمله خدمات تالابها کمک به توسعه جوامع محلی حاشیه این حوضه های آبی است.
وی افزود: تولید علوفه برای دامداران محلی، کنترل ریزگردها، تصفیه آلودگیها، کنترل سیلاب و سیلهای ناگهانی، ذخیره آب، ایجاد تنوع زیستگاهی بسیار زیبا، پشتیبانی از گونههای متعدد گیاهان و جانوران وابسته به آب، ایجاد مناظر زیبا برای توسعه گردشگری و رونق اقتصادی برخی دیگر از خدمات اکوسیستمهای ارزشمند تالابی است.
مدیرگروه علوم محیطزیست دانشگاه زنجان ضمن تاکید بر نقش مستقیم تالابها در رونق اقتصاد محلی از طریق توسعه متوازن مشاغلی مانند صیادی، دامداری، کشاورزی، صنایعدستی همچون حصیربافی، تصریح کرد: توسعه صنعت گردشگری از دیگر تاثیرات مهم تالابها بر اقتصاد و توسعه جوامع محلی حاشیهای است.
وی ابراز امیدواری کرد: با درک درست ارزش تالابها و ایجاد زمینه برای مشارکت تمامی ذینفعان بتوانیم گامهای موثرتری برای حفاظت از تالابها برداریم.
اعظمی، بهرهمندی از توان متخصصان در تصمیمسازی و تصمیمگیری برای تالابها، توسعه آموزش در ردهها و سطوح مختلف برای حفاظت از تالابها، افزایش همکاریهای بین بخشی به ویژه با وزارتخانههای جهاد کشاورزی و نیرو به ویژه در زمینه تعیین و تخصیص نیاز آبی تالابها، استفاده از توان تحقیقاتی و مطالعاتی کشور، تخصیص بودجه مناسب و مشخص برای تالابها، بهرهگیری از توان و تجارب بینالمللی در زمینه حفظ و احیاء تالابها را برخی از پیشنهادات خود برای حفظ تالابهای کشور برشمرد.
مدیر گروه علوم محیطزیست دانشگاه زنجان افزود: تشکیل شبکه ملی متخصصان تالابی با حضور محققان، متخصصان، دانشگاهیان و صاحبنظران این عرصه میتواند به ارائه تحقیقات و مطالعات به روز برای مدیریت، حفاظت و احیا تالابها منجر شود، این شبکه باید متخصصان و دانشگاهیان سراسر کشور را در برگیرد و محدود به دانشگاهها و افراد ساکن در پایتخت نباشد.
طی سالهای اخیر به منظور شناسایی، جمعآوری و طبقهبندی تجربیات موفق مرتبط با حفاظت بهینه اکوسیستمهای تالابی و تشویق و گسترش فرهنگ تالابی در کشور، برنامه سالانه انتخاب قهرمان تالاب و محیطبان نمونه تالابی همزمان با روز جهانی تالابها (2 فوریه) برگزار میشود.
جابر اعظمی دانشیار و مدیر گروه علوم محیطزیست دانشگاه زنجان در سال 1398 یکی از قهرمانان تالابی برگزیده بود که پایش جیوه در بافت پرندگان تالابها در تالابهای بینالمللی انزلی و گمیشان در سال 1388، حد مجاز مصرف ماهیان این منطقه بر اساس مقدار آلودگیهای مانده، ارزیابی یکپارچگی اکولوژیک این اکوسیستمهای ارزشمند وبررسی مقدار نیاز آبی تالابها بر اساس روشهای ملی و بینالمللی برخی از اقدامات ارزشمند وی است.