تغذیه سفرههای زیرزمینی با اجرای عملیات آبخیزداری
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی کشور گفت: اجرای عملیات آبخیزداری بجز مدیریت سیلاب و کاهش خسارت ناشی از سیل، باعث تغذیه سفرههای زیرزمینی نیز میشود.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی کشور گفت: اجرای عملیات آبخیزداری بجز مدیریت سیلاب و کاهش خسارت ناشی از سیل، باعث تغذیه سفرههای زیرزمینی نیز میشود.
به گزارشخبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما، ابوطالب قزلسفلو، مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی کشور اظهار کرد: اجرای عملیات آبخیزداری بجز تقویت سفرههای زیرزمینی، با روش بیومکانیکی، تراسبندی و احداث هلالیهای آبگیر باعث تقویت و توسعه پوشش گیاهی، ترسیب کربن، تولید علوفه، ایجاد اشتغال، کاهش فرسایش خاک، کاهش رسوب و خسارت سیل و افزایش عمر مفید سدها میشود.
به گفته وی، آبخیزداری همچنین باعث مدیریت سیلاب و کاهش خسارت سیل شده، بخشی از بیلان منفی و کمبود آب سفرههای زیرزمینی را جبران و آبخوانها را تغذیه میکند.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی کشور با اشاره به این که استفاده از روشهایی مانند جمعآوری سطوح آبگیر باران از ایجاد سیلاب و روانآب در معابر شهری و روستایی جلوگیری میکند و در بخشهای مختلف کشاورزی، فضای سبز و مصارف غیربهداشتی قابل استفاده است، افزود: در بسیاری از کشورها حتی کشورهایی که مشکل کمبود آب ندارند مانند بنگلادش هم از این روش استفاده میکنند.
وی تصریح کرد: این روش به طور فراگیر در کشور انجام نشده و مواردی در استان مرکزی و گلستان انجام شده است.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی کشور گفت: در هر هکتار عملیات آبخیزداری حدود 500 متر مکعب و در هر هکتار عملیات پخش سیلاب 1000 متر مکعب آب استحصال میشود.
قزلسفلو تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو برابر قانون مکلفند با کنترل آبهای سطحی و استحصال آب باران به کسری آب سفرههای زیرزمینی و کمبود آب در کشور کمک کنند.
وی افزود: کشور ما کمبارش است و هر چند میانگین سالانه بارشها 250 میلیمتر است، ولی با توجه به خشکسالی و کاهش بارندگیها ضمن صرفهجویی در مصرف منابع آبی باید از روشهای کارشناسی و فنی برای استحصال همین میزان آب هم بهرهمند شویم.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی کشور گفت: در قانون ششم توسعه باید 10 میلیون عملیات آبخیزداری انجام میشد، اما تاکنون 58 درصد اجرایی شده و در صورت اختصاص اعتبار تا پایان سال 1401 حدود 63 درصد عملیات آبخیزداری در کشور انجام خواهد شد.