توسعه توریسم گلستان با اختیارات ویژه

دنیای اقتصاد - گرگان: دکتر سیدرضا صالحیامیری، وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برای بررسی وضعیت نگهداری و توسعه ظرفیتهای گردشگری و فرهنگی گلستان به این استان سفر کرد. بازدید از آثار تاریخی و موزهها از دیگر اهداف این سفر بود.
وی در این سفر در نشستی با جوامع حرفهای، سرمایهگذاران گردشگری، فرمانداران و فعالان گردشگری استان که با هدف بازطراحی نقشه راه توسعه گردشگری استان و رفع موانع موجود برگزار شد، حضور یافت. صالحی امیری در این نشست با اشاره به ظرفیتهای مغفول مانده گردشگری در استان گلستان گفت: توسعه واقعی گردشگری زمانی محقق میشود که جذب سرمایهگذاران بخش خصوصی در دستور کار جدی استان قرار گیرد.
وزیر گردشگری در ادامه با تاکید بر ضرورت نقشآفرینی راهبردی استانها در تحقق اهداف ملی گردشگری تصریح کرد: تفویض 25اختیار به استانها فرصتی طلایی برای جهش زیرساختی، تسهیل سرمایهگذاری و عبور از بروکراسی مزمن درمسیر توسعه گردشگری است.
وی در ادامه با اشاره به تجربیات موفق برخی کلانشهرها در حذف یا کاهش عوارض سرمایهگذاری، اظهار کرد: پنج کلانشهر با معافیت یا تخفیف عوارض، فضای رقابتی برای جذب سرمایهگذار ایجاد کردهاند و گلستان نیز میتواند با الگوبرداری از این تجربه، بستر جذب سرمایهگذاری را تقویت کند.
صالحیامیری با تاکید بر ضرورت تعامل مستمر میان دولت و بخش خصوصی، اظهار کرد: اکنون زمان آن است که گلستان با بهرهگیری از اختیارات جدید و منابع حمایتی، از یک ظرفیت بالقوه به پیشران توسعه پایدار گردشگری تبدیل شود که همت مضاعف مسوولان استانی و مشارکت فعال بخش خصوصی، کلید این تحول بزرگ خواهد بود.
در این نشست، فعالان گردشگری و کارآفرینان استانی به بیان چالشها، موانع و فرصتهای کمتر دیدهشده این حوزه پرداختند. آنها بر لزوم اتخاذ رویکردهای تسهیلگر و آیندهنگر برای شکوفایی ظرفیتهای بکر گلستان تاکید کردند.
موزه بزرگ گلستان، قلب تپنده میراثفرهنگی شمال کشور شود
وزیر میراثفرهنگی طی این سفر در محل طرح نیمهتمام موزه بزرگ گلستان حاضر شد و به این ترتیب از سرگیری اجرای این طرح راهبردی فرهنگی کلید خورد. طرحی که قرار است در گام نخست با مشارکت در سطح ملی و استانی و همچنین سرمایهگذاری بخش خصوصی فرهنگی از رکود خارج شده و در افق آینده، به قطب بزرگ روایتگری تمدنی شمال کشور بدل شود.
وزیر میراثفرهنگی با تاکید بر از سرگیری مجدد اجرای طرح، گفت: موزه بزرگ گلستان باید به قلب تپنده صیانت و نمایش میراث متنوع این استان تبدیل شود؛ این طرح صرفا یک سازه نیست، بلکه یک ماموریت تمدنی است که بازتابدهنده تاریخ، تنوع قومی و روایتهای فرهنگی شمال ایران خواهد بود.
صالحیامیری با اشاره به اهمیت فازبندی و تقسیم مسوولیتها افزود: ضروری است فاز نخست این طرح با تکیه بر طرح و ساخت وسازموجود و با مشارکت منابع ملی و استانی و همراهی نماینده مجلس و مدیریت شهری فعال شود.
وی همچنین بر ضرورت آغاز رسمی فعالیت کارگاه این طرح تا یک ماه آینده تاکید کرد.
در این بازدید فریدون فعالی، مدیرکل میراثفرهنگی استان گلستان نیز با ارائه گزارشی از روند اجرای طرح اعلام کرد: از زمان آغاز عملیات اجرایی در سال 1395 تاکنون، حدود 110میلیارد ریال برای این طرح هزینه شده که 105 میلیارد ریال آن از محل اعتبارات ملی تامین شده است.
وی با اشاره به اینکه زمین واگذار شده به این طرح توسط شهرداری 20 هزار مترمربع است که تاکنون در 2500 مترمربع آن عملیات گودبرداری و فونداسیون انجام شده است، پیشرفت طرح را تاکنون حدود 20 درصد اعلام کرد.
فعالی افزود: بر اساس توافق اولیه، اجرای طرح بهصورت مرحلهای و مشارکتی پیش خواهد رفت؛ ساخت گالری و مخزن موزه بر عهده ادارهکل است، شهرداری مسوول محوطهسازی و ایجاد باغموزه است و بخش گردشگری و خدماتی به سرمایهگذاران فرهنگی واگذار خواهد شد.
فعالی با تاکید بر جایگاه راهبردی این پروژه در چشمانداز فرهنگی کشور گفت: موزه بزرگ گلستان نهتنها بزرگترین الگوی موزهای شمال ایران است، بلکه ظرفیتی بینظیر برای معرفی هویت چندقومیتی و چندفرهنگی استان، حفظ و نمایش هزاران شیء تاریخی و بازآفرینی پیوند مردم با میراث مشترک خود به شمار میرود و میتواند به یکی از قطبهای مهم فرهنگی و گردشگری کشور بدل شود.
صالحیامیری در ادامه سفر خود به استان گلستان، با همراهی علیاصغر طهماسبی استاندار گلستان با آیتالله سیدکاظم نورمفیدی، نماینده ولیفقیه در استان گلستان و امامجمعه گرگان دیدار کرد.
در دیدار نماینده ولیفقیه در استان گلستان و امامجمعه گرگان، نقشه راه جدیدی برای حفاظت از میراث تمدنی گلستان و رونق گردشگری در سواحل، جلگه و فلات تاریخی این خطه ترسیم شد؛ دیداری که نقطه پیوند «میراث گفتمانی انقلاب» با «میراث تاریخی ایرانزمین» بود.
وی با تاکید بر نقش جزیره آشوراده در آینده اقتصادی و فرهنگی گلستان گفت: آشوراده اگر بهدرستی سامان یابد، به یکی از نمادهای توسعه پایدار شمال کشور تبدیل خواهد شد. رفع موانع این طرح باید در اولویت باشد و انتظار میرود دولت با حساسیت بالا این مسیر را تسهیل کند.
وی افزود: دیوار تاریخی گرگان گنجینهای فراموششده است که احیای آن میتواند گلستان را در کانون توجه جهانی قرار دهد. این اثر، نهفقط یک سازه دفاعی، که یک روایت عظیم از تاریخ است. امام جمعه گرگان در ادامه افزود: گردشگری امروز اقتصادی موثرتر از نفت دارد. باید مسوولان استانی، در کنار کشاورزی و صنعت، بر این حوزه به عنوان پیشران توسعه تمرکز کنند. ما ظرفیتهایی داریم که میتوانند الگوهای ملی توسعه باشند.
بر اساس این گزارش، علیاصغر طهماسبی، استاندار گلستان، سفر وزیر میراثفرهنگی را نقطه عطفی برای رفع موانع و تسریع در اجرای طرحهای فرهنگی و گردشگری استان دانست و گفت: دکتر صالحیامیری با حضور در شرق استان و بازدید میدانی از برج جهانی گنبدقابوس و سایر پروژهها، با دقت نظر لازم، دستورات قاطعی برای حل مشکلات و تسریع در روند اجرایی صادر کرد.
وی با اشاره به اهمیت این حضور در ارتقای روحیه مدیران و افزایش سرعت در اجرای طرحها افزود: این سفر دو روزه بیشک آثار مثبتی در توسعه زیرساختهای فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان خواهد داشت. افزون بر آن، در حوزه سرمایهگذاری نیز شاهد صدور رهنمودهای مهمی از سوی وزیر بودیم که نویدبخش تحولات بنیادین در اقتصاد گردشگری و توسعه اشتغال در منطقه است.
استاندار گلستان همچنین با قدردانی از عملکرد حرفهای ادارهکل میراثفرهنگی استان در جذب سرمایهگذاران و پیگیری طرحها، تاکید کرد: مدیریت توانمند این سازمان در تسهیل حضور بخش خصوصی، گامی بلند در جهت رونق گردشگری استان محسوب میشود و باید از این تلاشها قدردانی کرد.
وی با تاکید بر لزوم همافزایی دستگاههای اجرایی و نمایندگان مجلس گفت: با تداوم این همدلی و حمایت دولت سیزدهم، میتوانیم گامهای موثری در مسیر آبادانی گلستانبرداریم و ظرفیتهای تاریخی و گردشگری استان را به جایگاه شایسته خود برسانیم.