توضیحات مختارپور درباره آبگرفتگی بخشی از اسناد کتابخانه ملی
رئیس کتابخانه ملی گفت: به دلیل بارندگیهایی که در بستر مترو در چند سال پیش رخ داد مقداری از اسناد در طبقه زیرین آرشیو سازمان اسناد و کتابخانه ملی دچار آبگرفتگی شد.
رئیس کتابخانه ملی گفت: به دلیل بارندگیهایی که در بستر مترو در چند سال پیش رخ داد مقداری از اسناد در طبقه زیرین آرشیو سازمان اسناد و کتابخانه ملی دچار آبگرفتگی شد.
به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ظهر امروز سه شنبه هفتم شهریورماه در سالن همایشهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.
مختارپور در ابتدای این نشست گفت: در طول دو سال گذشته و مدیریت جدید در این سازمان چند هدف مدنظر ما بوده است. اول اینکه ما تلاش کردیم کاستیها و کمبودهایی که در هر دوره وجود دارد و طبیعتاً توسط مدیران بعدی باید برطرف شود، برطرف کنیم. دومین اقدام ما حرکت به سمت تحول، پیشرفت در آینده، بهبود شرایط برای استفاده بهتر و بیشتر از منابع سازمان بود که سازماندهی منابع تحول دیجیتال، ساماندهی اسناد، کمک به دستگاههای مختلف برای جمع آوری اسناد از جمله محورهای انجام شده در این دو اقدام است.
مؤمنی معاون کتابخانه های سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز در این نشست در سخنانی با اشاره به چهار اداره کل در این معاونت گفت: فراهم آوری، پردازش، سازماندهی و اطلاع رسانی از جمله وظایف این بخش است همچنین وظایف اداره کل در راستای قانون اساسنامه سازمان تعریف شده است که بتواند حافظ منافع ایران و ایرانیان باشد.
همچینن صدر معاون پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز در این نشست خبری به ارائه گزارش آماری از روند فعالیتها پرداخت و گفت برای تکمیل پروژههای تحول دیجیتال با سه پروژه هوش مصنوعی به فعالیت خود ادامه دادیم که بخشی از آنها برای پیاده سازی روی سامانههای سازمان آماده سازی میشوند.
ارائه هزار و 516 خدمت دیجیتال سازی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی
وی افزود: در بخش اسکن و دیجیتال سازی منابع نه هزار و 190 پروندهای که متقاضیان درخواست کرده بودند را رسیدگی کرده؛ همچنین هزار و 516 خدمت دیجیتال سازی هم ارائه شده است. در بخش تجهیزات برای حوزه دیجیتال سازی نیز هفت دستگاه جدید به ما اختصاص داده شد که فرایند را سرعت بخشید ما در سال گذشته؛ اعلامیهها و کارتهای تبریک و رزومههای موجود در سازمان را نیز که تاکنون دیجیتالی نشده بودند به منابع دیجیتالی اضافه کردیم.
صدر گفت: همچنین تعداد زیادی لوح فشرده که بخش عمده آن مربوط به نسخ خطی گردآوری شده از منابع دیگری غیر از سازمان اسناد و کتابخانه ملی است بازبینی شد، تعداد 487 لوح فشرده در این زمینه بازبینی شده و فایلها سازماندهی میشود تا به چرخه منابع دیجیتال ما اضافه شود.
وی با اشاره به آمار یک سال گذشته افزود: در وبگاه اصلی سازمان بیش از 150 هزار نفر مراجعه کننده داشتیم همچنین 910 جلد کتاب چاپ اول توسط سازمان منتشر شده است.
بیش از 25 میلیون برگ اسناد داری ارزش به سازمان اسناد متصل شده است
محمد هادی ناصری سرپرست معاونت اسناد ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: حوزه اسناد ملی از حوزههای مهم در نظام اداری کشور است چون تجمع اسناد و تنوع اسنادی که در حوزه اداری نگهداری میشود منبع غنی از تجربه زیستی در دو حوزه مدیریت کشور را فراهم میکند که قابل اعتناست.
وی افزود: در سال گذشته وظایف دستگاههای اداری در حوزه اجرای قانون اسناد ملی یادآوری شد و شاهد یک انگیزه مجدد و رشد در فعالیتهای حوزه اسنادی دستگاههای اداری کشور بودیم، مخازن معاونت اسناد ملی یک میلیون و 12 هزار و 459 پرونده است که در سال گذشته بیش از یک میلیارد برگ از اسناد راکد دستگاهها تعیین تکلیف شد و 25 میلیون و 443 هزار و 17 برگ اسناد دارای ارزش به سازمان اسناد متصل شد.
ناصری افزود یکی از اتفاقات حوزه مدیریت اسناد این است که در صورت اجرای دقیق قانون 51 هزار و 848 متر مربع فضای اداری حاصل از اسناد برای دستگاههای اداری آزاد شده است. همچنین شش هزار و 136 ساعت باز آموزش و آموزش مستمر کارکنان بایگانیها و مسئولان اسناد دستگاهها نیز انجام شده است و 20 مجموعه سند به معاونت اهدا شده و 64 مجموعه شامل 729 ردیف هم خریداری شده است. والی نژاد نیز در بخش دیگری از این نشست گفت: بودجه سازمان اسناد و کتابخانه ملی از رشد نسبتاً خوبی برخوردار بوده و 87 درصد رشد داشته است بر این اساس ما خریداری تجهیزات را در دستور کار قرار دادیم در این راستا 185 دستگاه دوربین خریداری شده است. همچنین تعداد نسبت به تجهیز و نوسازی دوربینها، سیستمهای آی تی، موکت، مبلمان صندلی و میز اختصاص دادیم.
وی افزود: در این زمینه 6 میلیارد تومان هزینه کردیم و هشت هزار متر مربع نیز موکت خریداری شد که احتمالاً برای نصب و راهاندازی این تجهیزات جدید چند روزی کتابخانه تعطیل شود که متعاقباً زمان آن را اعلام میکنیم.
حضور فعال 20 نفر از اعضا کتابخانه ملی در شیفت شب
مختارپور در بخش پایانی این نشست در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر مشکلات شیفت شب، راه اندازی مجدد آن و گلایه بعضی از اعضا گفت: ظرفیت سالنهای کتابخانه ملی محدود است. همچنین در سالهای قبل نیز شیفت شب فعالیت نداشته است. در سالهای 92 و 93 نوبت شیفت شب فراهم شد که از ساعت 9:30 تا 6 صبح برپا بود.
وی افزود: طبق بررسی انجام شده تعداد کسانی که از شیفت شب در هر شب استفاده میکنند بیش از 50 نفر نبوده که اکثر وقت استفاده شده آنها محدود به ساعت 12 شب است؛ همچنین 60 تا 40 درصد کسانی که در ساعت 12 تا 6 صبح از شیفت شب استفاده میکنند در نمازخانه و یا پشت میزهای تالارها مشغول استراحت هستند. به این ترتیب باید بودجه، هزینه و انرژی را صرف میکردیم تا چیزی حدود 50 نفر از اعضا که 20 نفر آنها استفاده فعال دارند از شیفت شب بهره ببرند کما اینکه در هیچ کجای اساسنامه و قانون سازمان اسناد و کتابخانه ملی این خدمات جزو تکالیف نیست. به این ترتیب ما از ساعت 9:30 تا 12 شب شیفت شب را فعال نگه داشته و از 12 شب تا 6 صبح را برای کاهش هزینهها تعطیل کردیم.
مختارپور در پاسخ به سوال دیگری درباره سرنوشت اسناد آب گرفته در سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: طبق گزارش رئیس قبلی سازمان، بخش آرشیو سازمان اسناد و کتابخانه ملی جایی قرار گرفته که آبهای زیرزمینی در آن قرار دارند. به دلیل بارندگیهایی که در بستر مترو در چند سال پیش رخ داد مقداری از اسناد در طبقه زیرین دچار آب گرفتگی شد.
وی افزود: اگرچه برخی از دستگاههای نظارتی معتقد بودند که اسناد مهم و دارای ارزش آسیب دیده و برخی دیگر معتقد بودند که این اسناد آنچنان هم مهم نبوده است. ما تمام مستندات موجود را جمعبندی کرده و در قالب گزارش مبسوط و مستند با تصاویر و آمار در اختیار دستگاههای نظارتی قرار دادهایم چون وظیفه قضاوت بر عهده ما نیست در این زمینه بیشتر نظر نمیدهیم. اما در روزهای پایانی اسفند 1400 باران شدیدی بارید که با عبرت از گذشته و پیشبینیهایی که داشتیم ترتیبی اتخاذ شد تا در تمام مدت بارندگی مدیران ما سر کار بودند و با اقداماتی نظیر تعویض پمپ و لایروبی حتی یک قطره آب به داخل سازمان آرشیو نفوذ نکرد.
وی در بخش پایانی این نشست درباره امنیت بلوار کتابخانه ملی و دزدیهایی که از اتومبیلها انجام میشد گفت: این اتفاق اصلاً در حوزه کتابخانه ملی نبوده است بلکه فضایی است که متعلق به اراضی اطراف است، در اینکه آیا اراضی عباس آباد باید امنیت این منطقه را برقرار کنند یا نیروهای انتظامی محل مناقشه است. گاهی اوقات دستگاههای انتظامی معتقد بودند که چون این بلوار در اختیار نهادهای دولتی است باید تأمین هزینه برای امنیت آن انجام شود، اما مهمترین اقدامی که باید در این زمینه انجام شود و از 20 سال پیش قرار آن گذاشته شده است راهاندازی پارکینگ طبقاتی برای اعضا در ضلع شمالی است.
مختارپور گفت: من پس از ورود به کتابخانه ملی این موضوع را پیگیری کردم. در حال حاضر شهرداری و شورای شهر این موضوع را تقبل کردند و چند ماهی است که این کار شروع شده است، ما نیز جهت استفاده اعضای کتابخانه از محل بودجه سازمان دوربینهایی را نیز نصب کردیم تا وظیفه خود را انجام داده باشیم.