تولید علم نافع، وظیفه اساتید دانشگاهها برای رسیدن به تمدن اسلامی / انقلاب اسلامی پارادایم جدیدی به دنیا ارائه داد
معاونت هنر و علوم انسانی دانشگاه آزاد با بیان این که وضعیت تولید علم و نظریهپردازی در کشور وضعیت خوبی نیست از ضرورت پرداختن اساتید دانشگاهها به این موضوع برای تحقق تمدن نوین اسلامی سخن گفت.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ نشست «دانشگاه و تمدن نوین اسلامی و نقش استادان» به همت سازمان بسیج اساتید استان اصفهان به صورت مجازی برگزار شد. سخنران ویژه این نشست که به مناسبت فرا رسیدن چهل و سومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران برگزار شد، حجت الاسلام دکتر عبدالحسین خسروپناه، معاونت هنر و علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی، بود.
ذکر یاد و خاطره مرجع عالیقدر جهان تشیع، مرحوم آیت الله صافی گلپایگانی، مطلع این نشست بود که سخنران ویژه نشست نیز به آن پرداخت و با اشاره به نقش این مرجع تقلید در پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی و نشر معارف اسلام، به برخی از آثار گرانبهای وی اشاره کرد.
*ضعف دانشگاههای کشور در نظریه پردازی
حجت الاسلام خسروپناه در این نشست با بیان این که «تمدن» مجموعه دستاوردهای نرمافزاری و سختافزاری بشری تعریف شده که شامل پیشرفتها در تمامی عرصهها و علوم میشود بر ضرورت حرکت کشور به سمت تمدنسازی نوین اسلامی تأکید کرد و گفت: تمدن نوین اسلامی یعنی تمدنی که بر پایه عقلانیت اسلامی باشد و معنی این جمله رها کردن تمدنهای گذشته نیست چراکه علم همیشه کارایی خود را دارد لذا ضمن حفظ پیشرفتهایی که درگذشته حاصل شده و دستاوردهایی که در تمدنهای قبلی داشتهایم به سمت تمدن نوین اسلامی قدم برداریم.
رئیس مؤسسه حکمت و فلسفه ایران افزود: باید فرایند ساخت تمدن نوین را طی کنیم و با گذر از جامعه اسلامی و تشکیل دولت اسلامی، در تمدن سازی نوین اسلامی موفقیت حاصل کنیم.
معاونت هنر و علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی معرفت، معیشت، امنیت، سلامت و صنعت را مؤلفههای تمدن نوین اسلامی برشمرد که باید در این تمدن سازی مورد توجه قرار گرفته و نیازهای مربوط به هر یک از این عرصهها را تأمین کند.
وی در این فرایند از نقش اساتید دانشگاه سخن به میان آورد و نظریه پردازی و تولید علم نافع را وظیفه اساتید دانشگاه در جهت به دست آوردن تمدن نوین اسلامی بیان کرد.
این اندیشمند و دانشمند حوزه و دانشگاه از رکود در حوزه نظریه پردازی و تولید علم در حوزه و دانشگاه انتقاد کرد و به عنوان مثال اظهار کرد: در حالی که شخصی مانند کانت بعد از ارائه نظریه خود در اروپا قدری مورد انتقاد قرار گرفت که مجبور شد نسخه دوم و ویرایش شده آن را ارائه دهد، در کشور ما شاهد آن هستیم که حتی اساتید انقلابی 40 سال است اندیشه کانت را تدریس میکنند بدون این که کوچکترین نقد و یا تولید علمی در مورد آن داشته باشند.
*انقلاب اسلامی پارادایم جدیدی در علم به وجود آورد
حجت الاسلام خسروپناه افزود: این که یک استاد دانشگاه خود را انقلابی بداند کافی نیست و باید دید در عمل به وظیفه خود که تولید علم برای انقلاب بوده نیز عمل کرده است یا نه، تولید مقاله کار بزرگی است اما آن چه نیاز امروز انقلاب و تحقق تمدن اسلامی است غیر از تولید مقاله صرف است بلکه نیاز به تولید علم وجود دارد.
این نویسنده صدها عنوان کتاب و مقاله علمی درحوزه فلسفه، حکمت، تمدن شناسی و غیره با تأکید بر لزوم واقع بینی در رابطه با وضعیت امروز تمدن اسلامی از ضرورت آرمان گرایی در این حوزه سخن به میان آورد.
وی گفت: وقوع انقلاب اسلامی به خودی خود تحولی در دنیا ایجاد کرد و موجب شد سکولاریسم که جزء بدیهیات دنیای آن روز بود شکسته شود و انقلاب ایران پارادایم جدیدی در علم به وجود آورد.
نایب رئیس هیأت حمایت از کرسیهای نظریه پردازی، نقد و مناظره از تعداد کم اساتید صاحب نظر و نظریه پرداز در سطح کشور ابراز تأسف کرد و تصریح کرد: ممکن است کشوری پیشرفته باشد اما تمدن نداشته و در کشورها و مناطق دیگر گسترش پیدا نکند یعنی آن کشور نتوانسته است بر عقلانیت دنیا تاثیر بگذارد.
*ساختار دانشگاهها باید به روز شود
معاونت هنر و علوم انسانی دانشگاه آزاد برای ذکر نمونهای از ضعف در بین جامعه دانشگاهی و استادان دانشگاه، وجود صدها دانشگاه و دانشکده و مؤسسه علمی پژوهشی رشته کشاورزی در سطح کشور را با حدود 10 هزار نفر هیأت علمی این رشته مثال زد و گفت انتظار این است که با این تعداد از مراکز علمی و هیئت علمی این رشته، مشکلی در حوزه کشاورزی در کشور وجود نداشته باشد اما امروز این حوزه با مشکلات عدیده و با چالشهایی روبرو است که برای رفع ان هیچ نظریهای از طرف این صاحبان علم داده نشده است.
حجت الاسلام خسروپناه ادامه داد: چالشهایی نظیر مصرف شدن 80 درصد آبهای زیرزمینی، مرغوب نبودن 80 درصد اراضی کشور ما برای کشاورزی، کم بودن سهم کشاورزی در سرمایه گذاری، دانش پذیری پایین قشر کشاورز، واردات کود و سم گران با کیفیت پایین برای مصرف در کشاورزی کشور و غیره از جمله چالشهای بخش کشاورزی است و اکنون سؤال اینجا است که رابطه دانش مراکز علمی کشاورزی و مقالات آیاسآی و مقالات پژوهشی آن با آن چه در بخش کشاورزی کشور رخ میدهد چیست!؟
وی اشاره کرد: صنعت کشاورزی امروز ما با وضع کنونی تنها پاسخگوی 50 میلیون نفر جمعیت است در حالی که اگر با همین منابع موجود بهره وری آن به میزان منطقی ممکن افزایش پیدا کند، میتواند تا 200 میلیون نفر را نیز جوابگو باشد.
این استاد دانشگاه با بیان این که ساختار دانشگاه ما بر اساس آن چیزی است که در سال 1313 تدوین شده است از ایراد جدی در آیین نامه ارتقاء سخن گفت و افزود امروز آیین نامه ارتقای اساتید دانشگاه وجبی است و ما هر چه داد زدیم در شورای عالی انقلاب فرهنگی که اگر کسی نظریه داد باید بشود استاد تمام و نباید به این مقوله نگاه وجبی کنیم فایده نبخشید.
معاونت هنر و علوم انسانی دانشاه آزاد اسلامی تغییر رویکرد علمی کشور در حوزههای مختلف اقتصادی، اجتماعی و غیره با تغییر در دولتها را حاصل ضعف در حوزه نظریه پردازی و تولید علم دانست و تأکید کرد: علوم انسانی مسألهای بومی است و باید هر منطقه و کشور بنا بر شرایط و اقتضائات خودش علوم خود را داشته باشد.
حجت الاسلام خسروپناه عنوان کرد: راه تمدن نوین اسلامی از معبر علم و دانش یعنی یعنی نظریه پردازی میگذرد و اگر توانستیم این مهم را محقق کنیم معبر تمدن را طی کردهایم واگر نه این طور نخواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: امروز در بسیاری از موارد جامعه دینی ما، اسلامی عمل میکند و به موفقیت دست پیدا میکند اما ما اساتید دانشگاه آن قدر ضعف داریم که حتی نتوانستیم از همین مسیر طی شده نیز نظریه استخراج کنیم مانند حاج قاسم سلیمانی که یک مدیر موفق در عرصه امنیت بود اما با وجود مشاهده پیروزیها و موفقیتهای خیره کننده این سردار شهید کدام نظریه مدیریت و امنیت حاج قاسم تدوین شده است!؟
انتهای پیام /