شنبه 10 آذر 1403

جابجایی محل تامین بودجه خرید تضمینی گندم، تاخیر پرداخت مطالبات را کاهش می‌دهد

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
جابجایی محل تامین بودجه خرید تضمینی گندم، تاخیر پرداخت مطالبات را کاهش می‌دهد

کارشناس اقتصادی گفت: با جایجایی محل تامین بودجه خرید تضمینی گندم از فروش نفت به درآمد‌های مالیاتی، تاخیر پرداخت مطالبات گندم‌کاران رفع خواهد شد.

در میز اقتصاد موضوع وضعیت تولید گندم در کشور و برنامه وزارت جهاد برای سال زراعی آینده بررسی شد و آقای سهرابی مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی، آقای منصوری مجری طرح دانه‌های روغنی وزارت جهاد کشاورزی و معیدیان کارشناس اقتصادی به سوالاتی پاسخ دادند.

سوال: آخرین وضعیت خرید تضمینی گندم چیست؟

سهرابی: طبق آخرین آمار میزان خرید تضمینی گندم از مرز 10 میلیون و 340 هزار تن گذشت. برآورد‌های اولیه ما از تولید هم حدود 13.5 میلیون تن است و آمار نهایی در پایان برداشت اعلام خواهد شد. از سال 1368 دولت خرید تضمینی گندم را آغاز کرده و 34 سال از این طرح می‌گذرد، فقط در 8 سال از این سال‌ها خرید تضمینی ما بیش از 10 میلیون تن بوده است. در حالی که امسال علیرغم کاهش بارندگی نسبت به بلند مدت، رشد تولید داشته‌ایم. نکته مهم دیگر در کشت امسال این بود که میزان بذور اصلاح شده ما افزایش پیدا کرد.

در کنار افزایش تولید، موضوع کیفیت هم مورد توجه قرار گرفت. طبق آخرین گزارش افت مفید محصولات 1.9 درصد، غیر مفید 1.8 و سن زدگی 0.28 درصد است که اعداد بسیار خوبی است. اگر مبارزه با آفات و علف‌های هرز را انجام ندهیم و مدیریت برداشت خوبی نداشته باشیم، این اعداد به 6 درصد هم می‌تواند برسد. همچنین توانستیم میزان پروتئین دانه‌های گندم را به 12.55 درصد که در گذشته بیش از 11 درصد بود، افزایش دهیم.

سوال: چقدر از پرداخت مطالبات باقی مانده است؟

سهرابی: از ابتدای خرید تضمینی تاکنون، ارزش گندم‌های خریداری شده به 155 هزار میلیارد تومان رسیده که از این میزان 110 هزار میلیارد تومان آن پرداخت شده استکه مجموعه سازمان برنامه و وزارت اقتصاد برای پرداخت باقی مطالبات هم تلاش‌های خود را انجام می‌دهند. طبق آخرین وعده‌ها قرار بود تا آخر شهریور ماه پرداخت شود، اما اکنون پیش بینی می‌شود تا اواسط مهر این مطالبات تسویه شود.

سوال: وضعیت تولید در سال زراعی گذشته چگونه بود؟

منصوری: آن چیزی که بخش دولتی تاکنون در محصول کلزا خریداری کرده 109 هزار تن و بر اساس قیمت هر کیلو 30 هزار تومان است. 3.14 هزار میلیارد تومان بهای دانه تولید شده است و تاکنون 2.3 هزار میلیارد تومان معادل 73 درصد پرداخت شده است. کل تولید کلزا 140 هزار تن بوده و فاصله بین 109 هزار تا 140 هزار تن توسط بخش خصوصی خریداری شده است.

سوال: چقدر متکی به واردات دانه‌های روغنی هستیم؟

منصوری: دانه‌های روغنی در کشور، ده درصد نیاز مردم را تامین می‌کند و باقی مانده آن از طریق واردات تامین می‌شود. برخی از علل این اتفاق عوامل اقتصادی و بازرگانی، عوامل اقلیمی و محیطی و علت سوم موضوعات علمی و تکنیکی است.

سوال: مهمترین چالش در سال زراعی گذشته چه بود؟

معیدیان: بعد از دوسالی که از تشکیل شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاست‌های حمایتی می‌گذرد، اتفاق خوبی را شاهد هستیم و قیمت گذاری خرید تضمینی محصولات به دست وزارت جهاد افتاده و با 4 مولفه‌ای که در قیمت گذاری دیده شده، پیش بینی خوبی از قیمت محصولات اساسی انجام شد. بودجه خرید تضمینی گندم معمولا از محل تبصره 14 و فروش نفت تامین می‌شود که معمولا تا محقق شدن آن 5 تا 6 ماه از سال شمسی می‌گذرد، این در حالی است که برداشت گندم از فروردین آغاز می‌شود. اگر این بودجه به لحاظ قانونی به درامد‌های مالیاتی تغییر پیدا کند، دیگر تاخیر نخواهیم داشت و کشاورزان به موقع می‌توانند پول خود را دریافت کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی