جدا نکردن افراد دارای علائم ابتلا به کرونا از سایر افراد دلیل مهار نشدن این بیماری است
کمال بیکی گفت: عدم ایزولاسیون (جدا کردن فرد علامت دار از سایر افراد) دلیل توفیق کم مهار بیماری کرونا در جامعه است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا، دکتر کمال بیکی دبیر شورای هماهنگی نظام پزشکیهای استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا پیرامون وضعیت ویروس کرونا در استان یزد و کشور گفت: برای مقابله با کرونا در قدم اول میبایست این بیماری و نحوه رفتار آن را به خوبی شناخت. لذا ضروری است برخی تعاریف در مورد این بیماری را بدانیم.
وی افزود: زمان ورود ویروس کورنا تا زمانی که فرد آن را به دیگری منتقل میکند یعنی متوسط دوره نهفتگی کووید 19 از 3 تا 5 روز است.
قائم مقام مؤسسه تحقیقات ژنتیک میبد اظهار داشت: دوره عفونتزایی بیماری کرونا 10 تا 14 روز پس از شروع علایم است، دوره کمون این بیماری نیز 10 تا 14 روز است.
بیکی خاطرنشان کرد: فاصله ابتلای پشت سر هم دونفر یا از زمان شروع علایم از نفر اول تا نفر دوم 5 تا 7 روز است؛ همچنین میزان بستری افراد 18تا20 درصد و میزان فوت درگیر شدگان نیز 7تا10 درصد است.
وی اضافه کرد: متوسط زمان شروع علایم تا تنگی نفس در بیمارانی که بدحال شدهاند 4-5روز پس از شروع علایم، متوسط زمان شروع علایم تا بستری شدن در بیمارانی که بدحال شده اند 6-7روز پس از شروع علایم، متوسط زمان شروع علایم تا دسترس تنفسی شدید و نیاز به بخش مراقبتهای ویژه در بیمارانی که بدحال شده اند 7-8 روز و متوسط شروع علایم تا مرگ برای موارد فوت شده 10-12روز پس از شروع علایم است.
راههای انتقال کووید19
دبیر انجمن تولید کنندگان دارو مواد بهداشتی و غذایی استان یزد بیان کرد: کرونا به دو شیوه مستقیم برای ذرات کوچک و از سیستم تنفسی فرد مبتلا و غیرمستقیم برای ذرات درشتتر و قرارگیری روی سطوح مختلف و بعد آلودگی از روی آن سطوح منتقل میشود.
بیکی ادامه داد: یک فرد در صورت ابتلا تا 5 روز بعد می تواند آن را به دیگران منتقل کند این دوره سرایت پذیری تا 10 روز نیز می تواند ادامه یابد؛ پس یک فرد حتی بدون داشتن علایم، بیماری می تواند آن را به دیگری منتقل کند.
وی تصریح کرد: اگر در اوایل اپیدمی یا بعد از گذشت مدتی نظام سلامت موفق نباشد یا مردم همراهی نکنند هر فرد می تواند بیش از2 نفر را مبتلا کند.
رییس نظام پزشکی میبد گفت: یک برنامه متمرکز مراقبت فعال از چند روز پیش در برخی استان های کشور از جمله قم، گیلان و اصفهان آغاز شده است؛ در این برنامه ابتدا به صورت غیر حضوری از وضعیت افراد دارای علایم در خانوار کسب اطلاع می شود و بعد در مورد ایزولاسیون یعنی جداکردن فرد علامت دار از بقیه در منزلآموزش داده می شود.
بیکی افزود: استان های دیگر به ابتکار خودشان قدام کرده اند. مثلا بیمار یابی فعال در خانواده های افراد بستری شده در مازندران و یا ردیابی تماس افراد مبتلا در کردستان انجام شده است.
وی درباره تشخیص بیماری کرونا گفت: متاسفانه آزمایش های کرونا محدود به بیماران بستری شده بدحال در بیمارستان بوده و تشخیص قطعی بر اساس این معیار بوده پس آمارهای رسمی بیانگر وضعیت ابتلا نیست و احتمالا این افراد چند روز قبل از بستری شدن عفونت را به دیگران منتقل کرده اند.
قائم مقام مؤسسه تحقیقات ژنتیک میبد اذعان داشت: متاسفانه حفاظت فردی به خوبی انجام نمی شود. با اینکه می دانیم ویروس از راه تنفس هم منتقل می شود اما می بینیم برخی مردم از ماسک استفاده نمی کنند. همچنین حضور در تجمعات و عدم رعایت فاصله نیز همچنان ادامه دارد. اما شستن دست و دست نزدن به چشم، بینی و دهان تا حد متوسط رعایت می شود و از این حیث تغییر آگاهی در جامعه نسبتا خوب بوده است. تغییر نگرش و عملکرد نیز متوسط بوده که بخش عمده ای از آن نیز ناشی از نبود امکانات بوده است.
چرایی عدم توفیق در مهار کرونا
وی عدم ایزولاسیون (جدا کردن فرد علامت دار از سایر افراد) را دلیل توفیق کم مهار بیماری در جامعه دانست و گفت: ردیابی افرادی که با فرد مبتلا تماس داشته اند بسیار محدود است. البته این کار در استان های با بروز بالا سخت بوده اما در استان های با بروز پایین بهترین روش است زیرا امکان آزمایش با این حجم را نداریم.
بیکی تعطیلی اماکن عمومی را یکی از راه های کم اثر کردن بیماری در جامعه دانست و گفت: هر چند تعطیلی مدارس، تعطیلی تجمعات مذهبی، نماز جماعات و جمعه اتفاق افتاد اما به دلیل تداوم تبلیغات رادیو و تلویزیون و همچنین عدم جایگزین روش خرید برای مردمی که نیاز به خرید دارند کمتر شاهد تعطیلی بازارچه ها و مراکز خرید بودیم.
قائم مقام مؤسسه تحقیقات ژنتیک میبد افزود: تعطیلی هتلها و مهمانپذیر ها نیز یکی از موارد ضروری است اما برخی از این مراکز همچنان در شهرهای کوچک فعالند. ضمنا برخی اقامت گاه های غیر مجاز نیز این مساله را نادیده می گیرند.
وی تاکید کرد: تردد در جاده های ورودی استانها نیاز به قوانین سخت تر دارد. تردد در داخل شهرکمتر شده اما هنوزقابل توجه است.
دبیر شورای هماهنگی نظام پزشکی استان یزد اعلام کرد: هم اکنون تمام امکانات برای درمان بیماران بسیج شده اما متاسفانه پرسنل درمانی زیادی مبتلا شده اند. همچنین هدایت مردم جهت دریافت خدمات درمانی به درستی انجام نشده که حاکی از عدم برنامه ریزی دقیق است و در نتیجه به تردد های غیر ضروری دامن زده است.
بیکی با اشاره به نحوه مدیریت مقابله با کرونا در کشور گفت: ستاد مقابله در کشور استانها و برخی شهرستانها تشکیل شده است و همه اعلام آمادگی کامل همکاری با وزارت بهداشت را داده ند اما بخشی از اقدامات آنان با ضعف سازماندهی و نبود اطلاعات مناسب و تصمیم گیری های غیر مبتنی بر شواهد همراه بوده است.
وی اظهار داشت: فعال شدن ساختارهای قانونی مثل شورای عالی سلامت در سطوح مختلف بخصوص در شهرستانها موضوع مهمی است. اطلاع رسانی عمومی باید توسط این نهاد انجام شود تا گزارشات غیر رسمی در جامعه ایجاد وحشت نکند.
بازرس کل سازمان نظام پزشکی کشور اذعان داشت: نبود فرماندهی واحد کارا و مقتدرICSالان خودش را نشان داده لذا اکنون بهترین زمان برای اصلاح ساختارهایی مانند پزشک خانواده، سفیر سلامت، محله های سلامت و خودمراقبتی که هزینه زیادی برده اند اما در وقت لاز م کارا نبوده اند می باشد.
انتهای پیام /