جزئیات حقوق و دستمزد کارمندان در قرارداد دورکاری / نداشتن بیمه از معایب دورکاری
در قرارداد دورکاری افراد به صورت دورکار و از راه دور به انجام وظایف قانونی میپردازند. قرارداد دورکاری انواع مختلفی دارد که میتوان به تمام وقت و پاره وقت اشاره کرد، در واقع یکی از مهمترین معایب دور کاری برای کارکنان نداشتن بیمه است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ براساس قانون کار، بیمه کردن کارگران جز وظایف اصلی کارفرمایان بوده، در واقع کارفرما باید نسبت به بیمه کردن کارکنان خود اقدام کرده و ماهانه برای آنها حق بیمه در نظر بگیرد. پرداخت حق بیمه برعهده کارفرما است و کارگر در این زمینه هیچ نقشی ندارد. متاسفانه قانون کار در مورد برخورداری حق بیمه کارکنان در قراردادهای دورکاری اشاره نمیکند و در عمل به مشاغلی ارتباط دارد که به صورت غیر دورکاری هستند. در واقع در این نوع قرارداد نمیتوان کارفرما را ملزم به بیمه کردن تمامی افراد نیروی کار کرد.
اما برخی از مشاغل که نیروی کار به صورت دورکاری میپذیرند، برای تمامی کارکنان حق بیمه در نظر میگیرند و در همان بدو شروع کار تمامی افراد را بیمه میکنند. بناربراین در مورد برخورداری از حق بیمه در قرارداد دورکاری معیار ثابت و مشخصی وجود ندارد و تا حد زیادی به نظر کارفرما بستگی دارد.
در این شرایط نیز با توجه به فضای دورکاری شغل مربوطه، کارکنان اهمیت خاصی به موضوع بیمه کار نمیدهند و در این زمینه کارفرمایان را تحت فشار قرار نمیدهند.
مزایا قرارداد دورکاری
قرارداد دورکاری یقینا برای هر دو طرف حاوی مزیتهای فراوانی است. در واقع در این قرارداد صرفا کارکنان از مزیتهای خاصی برخوردار نیستند بلکه مزیت قرارداد دورکاری برای کارفرمایان نیز متصور میشود.
از جمله مزایا این نوع قرارداد برای کارکنان میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
داشتن امنیت شغلی:داشتن امنیت شغلی یکی از مزایا قرارداد دورکاری برای کارکنان است. با توجه به این که محل انجام کار در اینگونه مشاغل توسط کارکنان انتخاب میشود، به همین جهت میتوانند از امنیت شغلی برخوردار شوند. محل فعالیت در مشاغل دورکاری میتواند منزل شخص یا هر مکان دیگری باشد.
با توجه به اینکه افراد در منزل خود میتوانند به شغل دورکاری بپردازند، از این جهت فضای کاری مورد پسند آنها است و با اطمینان خاطر بهتری میتوانند کار کنند.
مدیریت زمان: در قرارداد دورکاری، کارکنان به راحتی میتوانند مدت زمان انجام کار را مدیریت کنند. البته با توجه به نوع قرارداد، مدت زمان مشاغ دورکاری با یکدیگر متفاوت است.
ولی در هر صورت امکان مدیریت زمان در این نوع قراردادها وجود دارد و افرادی که به صورت دورکاری فعالیت میکنند، می توانند به سایر فعالیت های روزمره خود برسند. فعالیت در مشاغل دورکاری باعث تغییر در سبک زندگی افراد میشود و به همین جهت همواره به دنبال قراردادهای دورکاری هستند.
کارکنانی که به مشاغل غیر از دورکاری یا همان حضوری مشغول هستند، گاهی مجبور میشوند که ساعات کاری خود را مطابق با ساعات عادی محل کار خود تنظیم کنند؛ در حالی که کارکنانی که در مشاغل دورکاری اشتغال دارند، میتوانند در هر زمانی از شبانه روز که راحت هستند، کارشان را انجام دهند.
به بیان دیگر ساعت انجام کار در قرارداد دورکاری عموما برعهده کارکنان است. کارفرما میزان فعالیت مشخصی در طول روز یا در طول هفته برای کارکنان در نظر میگیرد و نیازی به انجام فعالیت در ساعات مشخص نیست.
معایب دورکاری چیست؟
دور کاری با وجود تمام مزایایی که برای کارکنان و کارفرما دارد، از معایبی نیز برخوردار است. یکی از مهمترین معایب دور کاری برای کارکنان نداشتن بیمه است. در کار حضوری کارکنان از مزایایی نظیر بیمه، حق اولاد، پاداش، مرخصی و. برخوردار هستند که شخص دور کار از چنین مزایایی نمیتواند استفاده کند.
عیب دیگر این شغلها دائمی نبودن آنها است. به این معنا که هیچ تضمین شغلی وجود ندارد و اگر کارفرما بخواهد، شما باید کاری که در حال انجام آن هستید را رها کنید. از جمله معایب دور کاری برای کارفرما هم باید به این نکته اشاره کرد که در طی کار حضوری یک رابطه صمیمی بین کارکنان و کارفرما ایجاد میشود که این موضوع خود میتواند سبب افزایش کیفیت کار در کارکنان شود که در شرایط دور کاری نمیتوان از این خاصیت استفاده کرد.
در دور کاری کارفرما نظارت مستقیمی بر روی کار کارکنان ندارد و این خود از دیگر معایب موجود است. عدم نظارت کارفرما خود یکی از دلایل اصلی حواس پرتی و کم کاری کارکنان است.
در حالی که یک کارمند واجد شرایط دریافت بیمه و مزایایی مثل انواع کارت تخفیف محصولات یا خدمات، مرخصی با حقوق، حق اولاد، حق مسکن و... است، به ندرت پیش میآید که یک شخص دورکار چنین مزایایی را دریافت کند. از آنجا که فریلنسرها دارای مشاغل آزاد هستند، معمولاً خود ملزم به پرداخت بیمه در صورت تمایل خواهند بود.
حقوق و دستمزد در قرارداد دورکاری
حقوق و دستمزد از دیگر مواردی است که در قراردادهای دورکاری مطرح است. حقوق کارگر توسط شورای عالی وزارت کار تعیین میشود که هر ساله این میزان با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه متغییر است.
در قانون کار، حقوق و دستمزد کارگر تحت عنوان حق السعی شناخته می شود. حق السعی یا حق الزحمه، مبلغ مشخصی است که میان طرفین و با توافق آنها تعیین میشود. کارفرما باید در مقابل کار انجام شده توسط کارگر، حق الزحمه بپردازد.
در قانون کار حق السعی اینگونه تعریف شده است: مزد یا حق الزحمه، وجه نقد یا غیر نقدی یا هم نقدی و هم غیرنقدی است که در ازای انجام کار به کارگر پرداخت میشود. در قرارداد دورکاری با توجه به اینکه تعداد ساعت کار کارکنان شناور است، پرداخت حقوق بر همان اساس صورت میگیرد اما به طور معمول کارفرمایان همان حداقل حقوقی که توسط وزارت کار تعیین میشود را به کارکنان دورکار پرداخت میکند.
قرارداد دورکاری چیست؟
قرارداد دورکاری به انواع قراردادهای کاری گفته میشود که افراد به صورت دورکار و از راه دور به انجام وظایف قانونی میپردازند. قرارداد دورکاری انواع مختلفی دارد که از جمله مهمترین آن میتوان به قرارداد دورکاری تمام وقت و قرارداد دورکاری پاره وقت اشاره کرد.
بیشتر بخوانید:
آخرین جزئیات قرارداد دورکاری در قانون کار
جزئیات از کار افتادگی در قانون کار / کارفرما مکلف است ازکارافتادگی کلی کارگر را پرداخت کند
جزئیات حق ماموریت کارگران طبق قانون کار
جزئیات حق و حقوق کارگر یا کارمند بعد از بازنشستگی
جزئیات شکایت کارگر از کارفرما بابت نپرداختن ذخیره مرخصی
پرداخت حق مسکن وظیفه کارفرما است / جزئیات شکایت کارگر از کارفرما بابت نپرداختن حق مسکن
اعتیاد کارگر در قانون کار / کارفرما حق اخراج کارگر درگیر اعتیاد را ندارد
جزئیات کسر از حقوق کارگر توسط کارفرما
پرداخت بیمه وظیفه کارفرماست / شکایت کارگر از کارفرما درصورت عدم پرداخت حق بیمه
جزئیات حقوق کارگران کارواش در قانون کار / کارفرما حق پرداخت نکردن حقوق به کارگر را ندارد
اعتیاد کارگر در قانون کار / کارفرما حق اخراج کارگر درگیر اعتیاد را ندارد