پنج‌شنبه 25 بهمن 1403

جنگ روایت‌ها از گذشته تا امروز / پیدایش خوارج نتیجه تاثیرپذیری کوفیان از جنگ روایت‌ها بود

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
جنگ روایت‌ها از گذشته تا امروز / پیدایش خوارج نتیجه تاثیرپذیری کوفیان از جنگ روایت‌ها بود

محمدجواد روشن‌بین با بیان اینکه جنگ روایت‌ها در تلاش جهت تغییر افکار و عقاید عامه مردم است، گفت: پس از جنگ صفین 12 هزار حافظ و قاری قرآن به دلیل همین موضوع جزء خوارج قرار گرفتند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ جنگ روایات به نوعی جنگ نرم در گذشته و قبل از پیدایش رسانه ها بوده است که تعبیر و تفسیر های غلط و یا روایت‌ها و اخبار ضد و نقیضی از موضوعات پخش می شد و افکار عمومی را تحت تأثیر قرار می‌داد.

محمد جواد روشن بین استاد حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار مرآت در خصوص جنگ روایات ها در زمان امام علی (ع) و تلاش جهت تغییر افکار نسبت به ایشان گفت: جنگ روایات ها باعث تغییر نگاه و تغییر اعتقادات افراد می شود و به ظاهر کشته ندارد اما اعتقادات افراد را نشانه رفته و باعث تغییر عقاید می شود.

وی در ادامه تصریح کرد: این جنگی همه جانبه و فرا مکان و زمانی است، به طوری که 80 سال پس از شهادت امام علی همچنان بنی امیه امام را لعن و تلاش می کردند نام امام از زبان ها بیافتد و یا به خوبی از او گفته نشود و بدین تربیت جهت تغییر نگاه مردم نسبت به امام علی جو سازی می کردند.

روشن بین با بیان اینکه شکل غلط رساندن یک موضوع به مردم باعث می شود یک عالم یا فقیه هم به خطا برود، افزود: پس از جنگ صفین 12 هزار حافظ و قاری قرآن به دلیل همین موضوع جزءخوارج قرار گرفتند.

این استاد دانشگاه با اشاره به خصلت های مردم کوفه و تاثیر پذیری آنان از روایت های نامعتبر گفت: کوفیان مردمی دنیا طلب، احساساتی و فریبکار بودند و این ویژگی های آنان باعث می شد براحتی تحت تاثیر هر حرفی و عقیده ای قرار بگیرند و تغییر مسیر دهند.

وی در ادامه به حدیثی از امام علی در مورد خصلت های کوفیان اشاره کرد: امام علی (ع) در توصیف خصلت های آنان گفته است؛ "در زمان آرامش مانند شیری می غرید و در زمان جنگ مانند روباه هستید و یا در جنگ شرکت نمی کنید و یا به گونه ای شرکت می کنید که آسیب نبینید".

روشن بین از مصداق های جنگ روایت های صورت گرفته در مورد مقابله با امام علی (ع) گفت: در مورد محل به دنیا آمدن حضرت علی در خانه کعبه که یک فضیلت برای امام است، تمام شیعیان اتفاق نظر دارند و همه می دانند کسی دیگری در دنیا چنین فضیلتی نداشته است.

این استاد دانشگاه در ادامه تصریح کرد: اما در بعضی منابع نامعتبر جهت تغییرنگاه شیعیان و عامه مردم به جایگاه با فضیلت امام علی از شخص دیگری به نام حکیم بن حزام نام بردند که او هم در کعبه به دنیا آمده است و تلاش کردند برای این شخص فضیلت سازی کنند و زمانی این موضوع را مطرح کردند که امکان جمع آوری هیچ سندی نبود و او را در تقابل با امام قرار دادند.

وی ضمن تاکید به این موضوع که امروز هم جنگ روایت ها ادامه دارد، افزود: در مسائل مربوط به امام زمان و یا حتی در مسائل مربوط به انقلاب و امام رحمه الله عده ای سعی می کنند باعنوان کردن مطالب غیر واقعی و کذب اذهان عمومی را تغییر دهند.

روشن بین وظیفه ما را نسبت به تشخیص این روایت های نامعتبر تنها بصیر بودن دانست و افزود: طبق فرمایش امام حسن عسگری در آخرالزمان حق و باطل در هم می آمیزد و شناخت این دو بسیار سخت است و تنها راه نجانت در بودن با ما یعنی اهل بیت است.

انتهای پیام /