شنبه 11 مرداد 1404

جنگ قریب الوقوع ترامپ / اقتصاد جهانی در شوک جدال تعرفه‌ای

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
جنگ قریب الوقوع ترامپ / اقتصاد جهانی در شوک جدال تعرفه‌ای

اقتصادنیوز: بر اساس گزارش نشریه آمریکایی، ترامپ در اقدامی بحث‌برانگیز، از تاریخ 7 اوت (16 مرداد) اعمال تعرفه‌های جدیدی بر تقریباً تمام کالاهای وارداتی از 92 کشور را آغاز می کند که نرخ آنها از 15 تا بیش از 40 درصد متغیر است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، در حالیکه دولت دونالد ترامپ خود را برای اجرای موج تازه‌ای از تعرفه‌ها آماده می‌کند، شاخص‌های جهانی سقوط کرده و کارشناسان اقتصادی نگران تبعات این سیاست بر رشد، اشتغال و ثبات مالی هستند.

به گزارش نشریه فارن پالیسی، در حالی که ترامپ مطابق وعده‌های انتخاباتی‌اش، تعرفه‌های معوقه بر واردات کالاها را از اول اوت اعمال کرده، این سیاست به اعتقاد تحلیل‌گران اقتصادی و سیاسی نه تنها ثبات بازارهای جهانی را بر هم زده، بلکه اقتصاد آمریکا را نیز با خطرات جدیدی روبرو کرده است.

بر اساس گزارش این نشریه آمریکایی، ترامپ در اقدامی بحث‌برانگیز، از تاریخ 7 اوت (16 مرداد) اعمال تعرفه‌های جدیدی بر تقریباً تمام کالاهای وارداتی از 92 کشور را آغاز می کند که نرخ آنها از 15 تا بیش از 40 درصد متغیر است. این تعرفه‌ها که شامل کشورهایی چون لائوس، میانمار، سوئیس و سوریه نیز می‌شود، هرچند کمتر از مقداری است که او در ماه آوریل وعده داده بود، اما همچنان به تزلزل بازارهای مالی جهانی دامن زده است.

در نخستین واکنش‌ها، شاخص‌های بورس «داو جونز» و «اس‌اندپی500» در آمریکا سقوط کردند، بازارهای سهام اروپا متأثر شدند و شاخص‌های آسیایی نیز در وضعیت قرمز قرار گرفتند.

تحلیلگر فارن‌پالیسی در ادامه تاکید کرده است که اصرار ترامپ بر وضع تعرفه برای جبران کسری تجاری ایالات متحده در حالی است که ترامپ به‌طور مداوم در تشخیص ماهیت این مبحث دچار خطا شده و اقتصاددانان بارها هشدار داده‌اند که این نوع کسری لزوما زیان‌بار نیست.

این نشریه تخمین می‌زند که تعرفه‌های جدید معادل با افزایش 600 میلیارد دلاری مالیات سالانه بر مصرف‌کنندگان و کسب‌وکارهای آمریکایی خواهد بود، که تهدیدی جدی برای رشد اقتصادی، اشتغال و تورم به شمار می‌رود.

در بُعد حقوقی نیز، موج جدید تعرفه‌ها با تردیدهایی مواجه شده است؛ به‌ویژه استفاده ترامپ از «وضعیت اضطراری ملی» که پیش‌تر توسط یک دادگاه تجاری در ماه مه (اردیبهشت) غیرقانونی اعلام شده بود. اکنون نیز دادگاه تجدیدنظر با دیده تردید به ادعاهای کاخ سفید در مورد اختیارات قانونی رئیس‌جمهور برای اعلام چنین شرایطی می‌نگرد.

با این حال، ترامپ همچنان بر استفاده از ابزار تعرفه برای تغییر مسیر اقتصاد آمریکا اصرار دارد. در شرایطی که بازارها در دور اول ریاست‌جمهوری او توانستند سیاست‌هایش را تعدیل کنند، به نظر می‌رسد این‌بار با تصویب قانونی جدید در کنگره، تعرفه‌ها حتی فراتر از دوره ترامپ تداوم پیدا کنند.

فارن پالیسی یادآوری کرده است که براساس قانون جدید کنگره، دولت ملزم می شود تا در آینده، صرف نظر از اینکه چه کسی رئیس‌جمهوری باشد، برای جبران بخشی از کسری درآمد به تعرفه‌ها روی آورد. بنابراین به نظر می رسد تعرفه‌های ترامپ حتی ممکن است بیشتر از زمامداری وی دوام بیاورند.

سی ان ان: تعرفه های ترامپ همچنان نامحبوب هستند، اما صبر جمهوری خواهان هم زیاد است

شبکه خبری سی‌ان‌ان گزارش داد که گرچه تعرفه‌های ترامپ همچنان محبوبیت ندارند، اما میزان پذیرش آنها در میان جمهوری‌خواهان افزایش یافته است. در هفته‌های اخیر، برخی تحلیل‌گران این دیدگاه را پذیرفته‌اند که تهدیدهای ترامپ برای جنگ تجاری، برخی کشورها را به پای میز مذاکره کشانده است؛ هرچند تردیدهایی درباره موفقیت‌آمیز بودن این رویکرد همچنان وجود دارد.

سی‌ان‌ان همچنین با استناد به چند نظرسنجی تاکید کرده که میزان نارضایتی عموم از تمرکز ترامپ بر تعرفه‌ها همچنان بالاست. طبق نظرسنجی سی‌بی‌اس، 61 درصد از مردم معتقدند ترامپ بیش از اندازه بر این موضوع تمرکز کرده و 70 درصد نیز بر این باورند که او به اندازه کافی به کاهش قیمت‌ها توجه ندارد.

با این حال، در میان جمهوری‌خواهان، حمایت از سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ روندی صعودی دارد. در نظرسنجی «کوئین پاک»، نسبت کسانی که تعرفه‌ها را در کوتاه‌مدت مفید می‌دانند از 46 به 62 درصد رسیده و 84 درصد از راهبرد ترامپ در این حوزه حمایت کرده‌اند.

در پایان، سی‌ان‌ان هشدار می‌دهد که این حمایت ممکن است شکننده باشد و در صورت تداوم گزارش‌های منفی اقتصادی، معادلات تغییر کند. به باور نویسنده، واکنش جمهوری‌خواهان به پیامدهای اقتصادی تعرفه‌ها، آزمون واقعی سیاست‌های تجاری ترامپ خواهد بود؛ لحظه‌ای که ممکن است کاخ سفید را با تصمیم‌گیری‌های دشوار مواجه سازد.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید