پنج‌شنبه 8 آذر 1403

جهش ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر در دولت سیزدهم محقق می‌شود

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
جهش ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر در دولت سیزدهم محقق می‌شود

به گفته مسئولان، در حال حاضر ظرفیت نیروگاهی تجدیدپذیر کشور هزار مگاوات است که با مدل‌های مختلف توسعه، در سال‌های آینده شاهد جهش در ظرفیت تولید انرزی پاک خواهیم بود.

استفاده از انرژی‌های تجدید پذیر علاوه بر بهینه سازی مصرف سوخت فسیلی موجب ارتقای نوآوری و فناوری‌های این حوزه در بازار‌های انرژی خواهد شد. یکی از مهمترین چالش‌ها در توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر در کشور مشکل تامین مالی پایدار و قابل اطمینان با حداقل هزینه برای سرمایه گذاران این حوزه بوده است.

یکی از مهم‌ترین اهدافی که سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق به عنوان متولی توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر دنبال می‌کند ایجاد ابزار‌های لازم در راستای تامین مالی پروژه‌های مربوط به توسعه نیروپاه‌های تجدیدپذیر و گره گشایی از این چالش است. به همین منظور مدتی قبل بر اساس نیاز کشور به توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و ناترازی‌های برق، در جلسه‌ای به ریاست معاون اول رئیس جمهور ایجاد 30 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در بازه زمانی پنج ساله طرح ریزی شد.

در ادامه حسینی مدیرکل بودجه، سرمایه گذاری و تأمین مالی ساتبا با اشاره به تأمین مالی برای توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر گفت: بزرگترین تامین مالی صنعت برق و انرژی تجدیدپذیر کشور با امضای تفاهم نامه میان ساتبا و صندوق توسعه ملی با حجم تأمین مالی 5 میلیارد دلار رقم خواهد خورد. این میزان از سرمایه گذاری طی دو سال خواهد بود و 10 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر را عملیاتی خواهد کرد.

او ادامه داد: با ایجاد این 10 هزار مگاوات با میزان تامین سرمایه 5 میلیارد دلاری، این نیروگاه‌ها از آنجایی که نیازی به مصرف سوخت و آب ندارند، در طول عمر خود از مصرف 95 میلیارد مترمکعب سوخت جلوگیری می‌کنند و 84 میلیارد لیتر آب نیز صرفه جویی خواهد شد. مضاف بر این از تشدید مشکلات زیست‌محیطی جلوگیری می‌کند و تقریبا حدود 120 تا 130 میلیارد دلار آورده این نیروگاه‌ها برای دولت خواهد بود.

حسینی گفت: در پیک تابستان که با توجه به ناترازی، مشکلاتی در تأمین برق مشترکان وجود دارد، نیروگاه‌های بادی و به خصوص خورشیدی بیشترین میزان تولید را خواهند داشت که این ویژگی نقش مهمی در عبور از پیک‌های تابستان و همین‌طور زمستان خواهد داشت.

همچنین جعفر محمدنژاد سخنگوی سازمان ساتبا گفت: بنابر تصمیم معاون ریاست جمهوری و وزرای مرتبط با حوزه‌ها، مقرر شد 10 هزار مگاوات در مدت زمانی 3 ساله احداث شود که 4 هزار و 500 مگاوات اولیه از طریق سرمایه گذاری‌های بخش خصوصی به شبکه وصل خواهد شد.

این مقام مسئول در خصوص توانمندی‌های فنی داخل کشور درحوزه تولید نیروگاه‌های تجدیدپذیر کرد: بیش از 300 شرکت تأیید صلاحیت شده در کوچک مقیاس، فعال هستند و در کنار آن توسعه واردات و استفاده از تجهیزات و سرمایه گذاری‌های خارجی با توجه به مدت زمان برنامه‌ریزی شده مورد بهره برداری قرار می‌گیرد.

او ادامه داد: با توجه به پتانسیل کشور، دولت سیزدهم در ابتدای کار 10 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در طی 4 سال در برنامه قرار داد که شامل 7 هزار مگابایت نیروگاه خورشیدی و 3 هزار مگابایت نیروگاه بادی و باقی نیروگاه‌ها می‌شود.

وی با اشاره به لزوم حرکت به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر برای رفع ناترازی گفت: مسیری منطقی‌تر از نیروگاه خورشیدی نداریم، چون قیمت تمام شده آن از انواع دیگر نیروگاه‌ها پایین‌تر بوده و از طرفی در مدت زمان کوتاه تری احداث و به بهره برداری می‌رسد.

محمدنژاد افزود: برای درخواست‌های متعدد روش‌های مختلف داریم؛ قرارداد‌های 20 ساله برای قرارداد‌های کوچک مقیاس با تعرفه‌های جذاب در تمام استان‌ها ادامه دارد و برای متقاضیان بخش صنعت هم برای رهایی از محدویت‌های قطعی برق در تابستان با هماهنگی توانیر و شرکت مدیریت شبکه مسیری باز شد تا بخشی از نیاز‌های مصرف را با احداث نیروگاه تأمین کنند تا از محدودیت قطعی برق مستثنی باشند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی