حج، رزمایش قدرت امت اسلامی در برابر استکبار جهانی
حج یک عبادت ساده نیست، یک دورهی کامل از همهی اهداف اسلامی است و باید به صورت یک رزمایش قدرت در برابر دشمنان اسلام و استکبار جهانی برگزار شود.
سرویس سیاست مشرق - توجه به محتوای دستورات دینی و تدبر در محتوای آنها از آموزههای قرآنی برای همه مسلمانان است. حج در میان دستورات دینی از جایگاه خاصی برخوردار است.
«حج، فریضهای بیمانند است؛ گل صد برگ در میان فرائض اسلامی است؛ گویی همهی جوانب مهم فردی و اجتماعی، و زمینی و آسمانی، و تاریخی و جهانیِ دین، قرار است در آن مرور شود. معنویت در آن هست، ولی بدون انزوا و گوشهنشینی و خلوتگزینی. اجتماع در آن هست، ولی به دور از درگیری و بدگویی و بدخواهی.»[1]
تدبر در محتوای حج و آموزههای قرآنی مرتبط با حج نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. حضرت آیت الله خامنهای با ذکر آیات حج و دستورات قرآنی مرتبط با این فریضهی اجتماعی خاطر نشان میکنند که حج باید مظهر قدرت اسلام باشد:
«حج، رزمایش قدرت امت اسلامی در برابر استکبار جهانی؛ حج، رزمایش قدرت در برابر مستکبرانی است که کانون فساد و ظلم و ضعیفکُشی و غارتگریاند و امروز جسم و جان امت اسلامی از ستمگری و خباثت آنان آزرده و خونآلود است. حج، نمایش تواناییهای سخت و نرم امت است. این، طبیعت حج و روح حج و بخشی از مهمترین هدفهای حج است؛ این همان است که امام راحل خمینی کبیر، آن را حج ابراهیمی نامید؛ و این همان است که اگر متولیان امر حج که خود را خادم حرمین مینامند، صادقانه به آن گردن نهند و به جای خشنودی دولت آمریکا، رضای الهی را برگزینند، میتواند مشکلات بزرگی از جهان اسلام را حل کند.
امروز مانند همیشه و بیش از همیشه، مصلحتِ الزامی امت اسلامی، در وحدت است؛ وحدتی که ید واحده در برابر تهدیدها و دشمنیها پدید آوَرَد و بر سر شیطان مجسم، آمریکای متجاوز و غدار و سگ زنجیریاش رژیم صهیونیستی، رعدآسا فریاد کشد و در برابر زورگوییها، شجاعانه سینه سپر کند. این معنی فرمان الهی است که فرمود: وَاعتَصِموا بِحَبلِ اللهِ جَمیعًا وَلا تَفَرَقوا.[2] قرآن حکیم، امت اسلامی را در چهارچوب «اَشِداءُ عَلَی الکُفارِ رُحَماءُ بَینَهُم»[3] معرفی میکند، و از او وظیفهی «وَلا تَرکَنوا اِلَی الَذینَ ظَلَموا»[4]، «وَلَن یَجعَلَ اللهُ لِلکافِرینَ عَلَی المُؤمِنینَ سَبیلًا»[5]، «فَقاتِلوا اَئِمَهَ الکُفر»[6] و «لا تَتَخِذوا عَدُوی وَ عَدُوَکُم اَولِیاء»[7] را میطلبد، و برای اینکه دشمن را مشخص کند، حکمِ «لا یَنهاکُمُ اللهُ عَنِ الَذینَ لَم یُقاتِلوکُم فِی الدینِ وَلَم یُخرِجوکُم مِن دِیارِکُم»[8] صادر میفرماید. این فرمانهای مهم و سرنوشتساز، هرگز نباید از منظومهی فکری و ارزشی ما مسلمانان جدامانده و بهدست فراموشی سپرده شود.
امروز بیش از همیشه زمینهی این تحول اساسی در دسترس امت و نخبگان دلسوز و صلاحاندیش آن است. امروز بیداری اسلامی به معنی توجه نخبگان و جوانان مسلمان به داراییهای معرفتی و معنوی خود، یک حقیقت انکار نشدنی است. امروز لیبرالیسم و کمونیسم که در صد سال پیش و پنجاه سال پیش برجستهترین ارمغانهای تمدن غرب شمرده میشد، بکلی از جلوه افتاده و عیوب درمانناپذیر آنها آشکار شده است؛ نظام مبتنی بر آن یک، فروپاشید، و نظام مبتنی بر این دیگری هم درگیر بحرانهای عمیق و در شُرُف فروپاشی است.»[9]
[1] پیام به مناسبت فرارسیدن ایام حج در تاریخ 1399/05/07
[2] سوره مبارکه آل عمران آیه 103: وَاعتَصِموا بِحَبلِ اللَهِ جَمیعًا وَلا تَفَرَقوا وَاذکُروا نِعمَتَ اللَهِ عَلَیکُم اِذ کُنتُم أَعداءً فَأَلَفَ بَینَ قُلوبِکُم فَأَصبَحتُم بِنِعمَتِهِ اِخوانًا وَکُنتُم عَلی شَفا حُفرَه مِنَ النارِ فَأَنقَذَکُم مِنها کَذلِکَ یُبَیِنُ اللَهُ لَکُم آیاتِهِ لَعَلَکُم تَهتَدونَ؛ ترجمه: و همگی به ریسمان خدا [= قرآن و اسلام، و هرگونه وسیله وحدت]، چنگ زنید، و پراکنده نشوید! و نعمت (بزرگِ) خدا را بر خود، به یاد آرید که چگونه دشمن یکدیگر بودید، و او میان دلهای شما، الفت ایجاد کرد، و به برکتِ نعمتِ او، برادر شدید! و شما بر لبِ حفرهای از آتش بودید، خدا شما را از آن نجات داد؛ این چنین، خداوند آیات خود را برای شما آشکار میسازد؛ شاید پذیرای هدایت شوید.
[3] سوره مبارکه الفتح آیه 29: مُحَمَد رَسولُ اللَهِ وَالَذینَ مَعَهُ أَشِداءُ عَلَی الکُفارِ رُحَماءُ بَینَهُم تَراهُم رُکَعًا سُجَدًا یَبتَغونَ فَضلًا مِنَ اللَهِ وَرِضوانًا سیماهُم فی وُجوهِهِم مِن أَثَرِ السُجودِ ذلِکَ مَثَلُهُم فِی التَوراهِ وَمَثَلُهُم فِی الاِنجیلِ کَزَرع أَخرَجَ شَطأَهُ فَآزَرَهُ فَاستَغلَظَ فَاستَوا عَلا سوقِهِ یُعجِبُ الزُراعَ لِیَغیظَ بِهِمُ الکُفارَ وَعَدَ اللَهُ الَذینَ آمَنوا وَعَمِلُوا الصالِحاتِ مِنهُم مَغفِرَهً وَأَجرًا عَظیمًا؛ ترجمه: محمد (ص) فرستاده خداست؛ و کسانی که با او هستند در برابر کفار سرسخت و شدید، و در میان خود مهربانند؛ پیوسته آنها را در حال رکوع و سجود میبینی در حالی که همواره فضل خدا و رضای او را میطلبند؛ نشانه آنها در صورتشان از اثر سجده نمایان است؛ این توصیف آنان در تورات و توصیف آنان در انجیل است، همانند زراعتی که جوانههای خود را خارج ساخته، سپس به تقویت آن پرداخته تا محکم شده و بر پای خود ایستاده است و بقدری نمو و رشد کرده که زارعان را به شگفتی وامیدارد؛ این برای آن است که کافران را به خشم آورد (ولی) کسانی از آنها را که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام دادهاند، خداوند وعده آمرزش و اجر عظیمی داده است.
[4] سوره مبارکه هود آیه 113: وَلا تَرکَنوا اِلَی الَذینَ ظَلَموا فَتَمَسَکُمُ النارُ وَما لَکُم مِن دونِ اللَهِ مِن أَولِیاءَ ثُمَ لا تُنصَرونَ؛ ترجمه: و بر ظالمان تکیه ننمایید، که موجب میشود آتش شما را فرا گیرد؛ و در آن حال، هیچ ولی و سرپرستی جز خدا نخواهید داشت؛ و یاری نمیشوید!
[5] سوره مبارکه النساء آیه 141: الَذینَ یَتَرَبَصونَ بِکُم فَاِن کانَ لَکُم فَتح مِنَ اللَهِ قالوا أَلَم نَکُن مَعَکُم وَاِن کانَ لِلکافِرینَ نَصیب قالوا أَلَم نَستَحوِذ عَلَیکُم وَنَمنَعکُم مِنَ المُؤمِنینَ فَاللَهُ یَحکُمُ بَینَکُم یَومَ القِیامَهِ وَلَن یَجعَلَ اللَهُ لِلکافِرینَ عَلَی المُؤمِنینَ سَبیلًا؛ ترجمه: منافقان همانها هستند که پیوسته انتظار میکشند و مراقب شما هستند؛ اگر فتح و پیروزی نصیب شما گردد، میگویند: مگر ما با شما نبودیم؟ (پس ما نیز در افتخارات و غنایم شریکیم!) «و اگر بهرهای نصیب کافران گردد، به آنان میگویند: مگر ما شما را به مبارزه و عدم تسلیم در برابر مؤمنان، تشویق نمیکردیم؟ (پس با شما شریک خواهیم بود!)» خداوند در روز رستاخیز، میان شما داوری میکند؛ و خداوند هرگز کافران را بر مؤمنان تسلطی نداده است.
[6] سوره مبارکه التوبه آیه 12: وَاِن نَکَثوا أَیمانَهُم مِن بَعدِ عَهدِهِم وَطَعَنوا فی دینِکُم فَقاتِلوا أَئِمَهَ الکُفرِ اِنَهُم لا أَیمانَ لَهُم لَعَلَهُم یَنتَهونَ ترجمه: و اگر پیمانهای خود را پس از عهد خویش بشکنند، و آیین شما را مورد طعن قرار دهند، با پیشوایان کفر پیکار کنید؛ چرا که آنها پیمانی ندارند؛ شاید (با شدت عمل) دست بردارند!
[7] سوره مبارکه الممتحنه آیه 1: بِسمِ اللَهِ الرَحمنِ الرَحیمِ یا أَیُهَا الَذینَ آمَنوا لا تَتَخِذوا عَدُوی وَعَدُوَکُم أَولِیاءَ تُلقونَ اِلَیهِم بِالمَوَدَهِ وَقَد کَفَروا بِما جاءَکُم مِنَ الحَقِ یُخرِجونَ الرَسولَ وَاِیاکُم أَن تُؤمِنوا بِاللَهِ رَبِکُم اِن کُنتُم خَرَجتُم جِهادًا فی سَبیلی وَابتِغاءَ مَرضاتی تُسِرونَ اِلَیهِم بِالمَوَدَهِ وَأَنا أَعلَمُ بِما أَخفَیتُم وَما أَعلَنتُم وَمَن یَفعَلهُ مِنکُم فَقَد ضَلَ سَواءَ السَبیلِ؛ ترجمه: ای کسانی که ایمان آوردهاید! دشمن من و دشمن خودتان را دوست نگیرید! شما نسبت به آنان اظهار محبت میکنید، در حالی که آنها به آنچه از حق برای شما آمده کافر شدهاند و رسول الله و شما را به خاطر ایمان به خداوندی که پروردگار همه شماست از شهر و دیارتان بیرون میرانند؛ اگر شما برای جهاد در راه من و جلب خشنودیم هجرت کردهاید؛ (پیوند دوستی با آنان برقرار نسازید!) شما مخفیانه با آنها رابطه دوستی برقرار میکنید در حالی که من به آنچه پنهان یا آشکار میسازید از همه داناترم! و هر کس از شما چنین کاری کند، از راه راست گمراه شده است!
[8] سوره مبارکه الممتحنه آیه 8: لا یَنهاکُمُ اللَهُ عَنِ الَذینَ لَم یُقاتِلوکُم فِی الدینِ وَلَم یُخرِجوکُم مِن دِیارِکُم أَن تَبَروهُم وَتُقسِطوا اِلَیهِم اِنَ اللَهَ یُحِبُ المُقسِطینَ؛ ترجمه: خدا شما را از نیکی کردن و رعایت عدالت نسبت به کسانی که در راه دین با شما پیکار نکردند و از خانه و دیارتان بیرون نراندند نهی نمیکند؛ چرا که خداوند عدالتپیشگان را دوست دارد.
[9] پیام به مناسبت فرارسیدن ایام حج در تاریخ 1399/05/07