«حسینه معلی»؛ رئالیتی شو به سبک مذهبی
گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو - زهرا قربانی رضوان؛ یکی از ضعفهای جدی برنامههای سیما نبود برنامههای تلویزیونی متنوع بخصوص در اعیاد مذهبی است. چند سالی است که برنامههای تلویزیونی گرفتار قالبهای تکراری شده اندکه از خلاقیت و تنوع به دور است. دست خالی این نوع برنامهها بخصوص در میلاد و جشنهای مذهبی بصورت محسوس تری قابل مشاهده است. ایام محرم و صفر حال و هوای رسانه مانند سالهای گذشته...
گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو - زهرا قربانی رضوان؛ یکی از ضعفهای جدی برنامههای سیما نبود برنامههای تلویزیونی متنوع بخصوص در اعیاد مذهبی است. چند سالی است که برنامههای تلویزیونی گرفتار قالبهای تکراری شده اندکه از خلاقیت و تنوع به دور است. دست خالی این نوع برنامهها بخصوص در میلاد و جشنهای مذهبی بصورت محسوس تری قابل مشاهده است. ایام محرم و صفر حال و هوای رسانه مانند سالهای گذشته است و صرفا بر این مورد خلاصه میشود که ارتباط زنده با شهر کربلا و نجف و یا مکانهای متبرک زیارتی صورت میگیرد.
برنامه «حسینه معلی» در قالب رئالیتی شو توانست با جسارتی هرچه تمام ساختارهای قبل را تغییر دهد و به عنوان جدیدترین نوع برنامه سازی مذهبی و دینی بار دیگر مخاطبان را پای تلویزیون بکشاند. بیننده برای اولین بار شاهد یک هیات تلویزیونی است. این روزها با گذشت اعیاد جشن ولادت امام حسین (ع) و حضرت عباس (ع) شاهد نگاه متفاوت برنامه سازان سیما بودیم که از حالتهای رسمی گذشته فاصله گرفته اند و برنامهای شاد و پرانرژی در قالبی مذهبی ارائه دادند که نشان دهنده تغییر سبک پرداخت به برنامههای دینی تلویزیونی است. برنامهای که نویدبخش حرکت روبه جلو برنامه سازی مذهبی تلویزیونی قلمداد میشود. البته حرکت به سوی ساختار این چنینی باید با پژوهش و مطالعه گسترده و مخاطب شناسی صورت بگیرد، زیرا با اعتقادات و باورهای مذهبی جامعه سروکار دارد.
از نکات مهم برنامه «حسینه معلی» حضور مداحان مطرح است که به عنوان کارشناس و داور حضور دارند. البته این نکته را باید یادآور شد که محتوای برنامه براساس مسابقه و برتری و امتیازبندی افراد نیست. در این برنامه همه تشویق و تحسین میشوند و بگونهای همه برنده هستند. روح حاکم بر برنامه بصورتی است که افراد دور هم جمع شده اند تا حال خوش معنوی از یکدیگر دریافت کنند و در این بین اگر نکتهای وجود دارد اساتید به شرکت کنندگان یادآور میشوند.
حسینه معلی نمایشگر اخلاق، مرام و مشی فرهنگ مداحی است. در بعضی از برنامهها پیرغلامان و مداحان قدیمیتر حضور پیدا میکنند و ما ادب حاکم بر این فضا را از نوع برخورد داوران مشاهده میکنیم. احترام به آنها و پای صحبت هایشان نشستن و حتی رفتار آنها با مداحان کودک و نوجوان بصورتی است که هم قدم آنها میشوند و تماما تحسین و تشویق است.
حسینه معلی از خطر تبدیل شدن به یک مسابقه استعدادیابی مدرن و پرزرق و برق به دور است. روح حاکم بر فضای صحنه کاملا معنوی است. برنامهای که با استفاده از المانهای بومی و اسلامی خود را از زرق و برق تلنتهای مدرن به دور نگه داشته است. دکور عظیم و وسیع است، اما محفل را گرم و صمیمی نشان میدهد. فرشی پهن است و همه دور آن حلقه میزنند تا شاهد مدح اهل بیت باشند بی آنکه در گیرودار نور و موسیقی و... قرار گیرند. ابتدا حسینه معلی در ایام محرم و صفر از شبکه سوم سیما پخش شد و توانست حال و هوای این ایام را به خانهها ببرد و این روزها در اعیاد جشن و میلاد نیز با مولودی خوانی توانست ثابت کند که خنده و شادی را نیز میتواند به خانهها ببرد.
حسینه معلی نمایشگر حرکت روبه جلوی برنامه سازی تلویزیونی است که فرهنگ عزاداری و یا جشن میلادهای مذهبی را با ابتکار و جذابیتی متفاوت در قالبی نو برای مخاطب عرضه میکند. معلی یک برنامه دینی تلویزیونی در قالبی نو است که نتنها مخاطب سنتی اینگونه برنامهها را نگه میدارد بلکه مخاطبان جدید را هم جذب میکند. اکنون که سرگرمی و جذب مخاطب در گرو دکورهای عظیم و تلنتهای پرزرق است جسارت عوامل این برنامه سازان و نمایش سادگی در عین نگاه حرفهای و پژوهشی قابل ستایش است.