حسینیه تسنیم | چرا مصیبت اباعبدالله بر آسمانها سنگین است؟
شهادت امام حسین علیهالسلام در کنار اینکه برای مسلمانان مصیبت بزرگی محسوب میشود، برای اهل آسمان نیز سنگین و گران است. اهل آسمانها شامل ملائک و موجودات ذیشعور و بلکه تمام مخلوقاتی میشود که جنبه عوالمی دارند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در فرازی از زیارت عاشورا خطاب به امام حسین علیهالسلام میگوییم مصیبتی که بر ما و بر اهل آسمانها وارد شد بسیار بزرگ و سنگین بود «یَا أَبا عَبدِاللهِ، لَقَد عَظُمَتِ الرَزِیَهُ وَجَلَت وَ عَظُمَتِ المُصِیبَهُ بِکَ عَلَینا وَ عَلَی جَمِیعِ أَهلِ الاِسلامِ، وَ جَلَت وَ عَظُمَت مُصِیبَتُکَ فِی السَمَاوَاتِ عَلَی جَمِیعِ أَهلِ السَمَاوَاتِ؛ ای اباعبدالله، هرآینه عزایت بزرگ و سنگین شد و مصیبت تو بر ما و بر همه اهل اسلام بس دشوار و طاقتفرسا شد و مصیبتت در آسمانها بر همه اهل آسمان سنگین و دشوار و طاقتفرسا شد.
در این فراز از زیارتنامه امام حسین علیهالسلام را خطاب قرار میدهیم و این، معرفت کوچکی نیست بلکه نشاندهنده آن است که ما با امامی حی و زنده سخن میگوییم به گونهای که گویی در پیش روی ما قرار دارند.
بعد در ادامه، از عظمت رزایا و عظمت مصیبت وارده بر امام سخن میگوییم و ابراز تأسف میکنیم. رزیه به معنای تعزیت، پیشامدناگوار و بزرگ و جمع آن رزایا است. اما سؤال اینجاست که چرا مصیبت امام حسین علیهالسلام باید برای ما و اهل آسمانها عظمت و جلالت دارد؟
شاید پاسخ این سؤال در عظمت جایگاه امام حسین علیهالسلام نهفته باشد؛ چرا که ویژگی این حادثه آن است که در این ماجرا، نه فقط یک انسان مؤمن وحق طلب، بلکه امامی معصوم و پنجمین فرد از اصحاب کساء و فرزند امیرالمؤمنین علیهالسلام و فاطمه زهرا علیها السلام و نوه رسول خدا صلی الله علیه و آله، به دست مردمی که خود را از امت پیامبر می دانستند، به گونه ای دردناک و بی سابقه به شهادت رسید. به یقین کشتن مردی که حجت خدا بر روی زمین و امام عصر خویش است و برای مبارزه با ظلم و ستم به پا خاسته، آن هم به آن شیوه بسیار ناجوانمردانه، گناه سنگینی است که نمی توان از کنار آن به سادگی گذشت (عاشورا؛ ریشهها، انگیزه ها، رویدادها، پیامدها سعید داودی، مهدی رستم نژاد)
از این جهت است که وقتی آن عالم یهودی در مجلس یزید و پس از خطبه امام سجاد علیهالسلام از ماجرا مطلع میشود، در مقام توبیخ رو به یزیدیان میگوید سبحان الله؛ این پسر دختر پیامبرتان است که او را کشتهاید؛ رفتار شما پس از او با فرزندانش چه بد است! به خدا قسم اگر پیامبر ما موسی بن عمران فرزندی از خود در میان ما به یادگار میگذاشت، گمان دارم که پس از خداوند او را میپرستیدیم. پیامبر شما دیروز از میان شما رفت و شما امروز به فرزندش حمله بردید و او را کشتید؟! شما چه بد امتی هستید.
مصیبت شهادت امام حسین علیهالسلام در کنار اینکه برای مسلمانان مصیبت بزرگی محسوب میشود، برای اهل آسمان نیز سنگین و گران است. اهل آسمانها شامل ملائک و موجودات ذیشعور و بلکه تمام مخلوقاتی میشود که جنبه عوالمی دارند. در روایتی از امام صادق علیهالسلام میخوانیم آسمان بر هیچ احدی تا قبل از قتل یحیی بن زکریا نگریسته بود تا زمانی که امام حسین به قتل رسید و آسمان بر او هم گریست. لَم تَبکِ السَمَاءِ عَلَی أَحَد قَبلَ قَتَلَ یَحیَی بنِ زَکَرِیَا حَتَی قَتَلَ الحُسَینُ ع فَبَکَت عَلَیهِ. (کامل الزیارات، ص77) و یا شهاب حارثی نقل کرده که وی گفت: در رحبه محضر مبارک امیر المؤمنین علیه السلام نشسته بودیم. در این هنگام حسین آمد. پس امیر المؤمنین از خوشحالی چنان خندیدند که دندانهایشان پیدا شد. سپس با حسرت فرمود: خداوند متعال در قرآن کریمش قومی را یاد کرده و فرموده: فَما بَکَت عَلَیهِمُ السَماءُ وَ الأَرضُ وَ ما کانُوا مُنظَرِینَ. پس نه آسمان برآنان گریست و نه زمین و [هنگام نزول عذاب هم] مهلت نیافتند (دخان 9) قسم به کسی که حبه را شکافته و بنده را آفریده البته این (حسین علیهالسلام) را خواهند کشت و آسمان و زمین بر او میگرید.
گریه و فغان ملائک از شهادت امام حسین (ع) در عرش / انتقام خدا از قاتلان سیدالشهداء (ع)این مسئله حاکی از زنده بودن کائنات دارد و این رفتارشان نشاندهنده آن است که تمام اشیای عالم وابسته به حجت الهی هستند. به این دلیل است که در روایات میخوانیم اگر زمین لحظهای از حجت خدا خالی باشد، اهلش را در خود فرو میبرد؛ لَو بَقِیَتِ الأَرضُ یَوماً بِلَا اِمَام مِنَا، لَسَاخَت بِأَهلِهَا... (قال الباقر (ع) الأصول السته عشر (ط - دار الحدیث)، ص140)