یک‌شنبه 4 آذر 1403

حفاظت از تپه «چشمه‌علی» با 200 میلیون تومان

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
حفاظت از تپه «چشمه‌علی» با 200 میلیون تومان

پس از سال‌ها کم‌توجهی و آسیب به تپه چشمه‌علی شهر ری و وعده‌های مکرر برای حفاظت از آن، سرانجام معاون میراث‌فرهنگی استان تهران خبر داد که فاز اول پروژه ساماندهی و حفاظت از این اثر باستانی با اعتباری بالغ بر دو میلیارد ریال (200 میلیون تومان) از محل اسناد خزانه اجرا می‌شود.

به گزارش ایسنا، مرتضی ادیب‌زاده یادآور شد: تپه چشمه علی شهرری با پیشینه تاریخی چندهزارساله، جزو اولین استقرارگاه‌های انسان در مناطق فلات مرکزی ایران بوده و فرهنگ سفال قرمز و نخودی با نقوش حیوانی و گیاهی و هندسی سیاه‌رنگ مکشوفه از این تپه با عنوان فرهنگ چشمه علی شناخته شده است. وضعیت کنونی تپه به دلیل ریزش دامنه تپه نیازمند حفاظت است.

معاون میراث فرهنگی استان تهران اظهار کرد: در این پروژه برای شناخت و مطالعات فنی و تهیه سایت پلان مجموعه چشمه علی، شامل کوه و باروی ری باستان و چشمه و نقش برجسته و تپه تاریخی، به وسیله فتوگرامتری و مستندنگاری سه‌بعدی با هلی‌شات در حال انجام است.

ادیب‌زاده افزود: ساماندهی و استحکام‌بخشی جداره‌های تپه و مرمت دیواره‌های تخریب‌شده با ملات خاکی و کاهگل و همچنین پاکسازی سطوح تپه اجرا خواهد شد و این پروژه توسط متخصصان مرمت آثار و بنا با نظارت اداره کل میراث فرهنگی استان تهران و رعایت اصول حفاظتی تپه و تقویت جداره‌های خاکی به انجام می‌رسد.

تپه چشمه علی در سال‌های 1313 تا 1315 هجری شمسی توسط تیم کاوش اریک اشمیت کاوش شد و آثاری مربوط به آغاز هزاره چهارم، دوره‌های اسلامی و اشکانی به‌دست آمد که اکنون بخشی از این آثار در موزه‌های آمریکا و بخش دیگر در موزه ایران باستان نگهداری می‌شود. با درگذشت اریک اشمیت، پژوهش‌ها بار دیگر در سال 1377 شمسی توسط گروهی از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دانشگاه تهران و دانشگاه برادفورد از سر گرفته شد و نشانه‌های فرهنگی از هزاره‌های ششم، پنجم و آغازین چهارم به‌دست آمد.

انتهای پیام