خبر فوری درباره قیمت جدید گندم / یارانه نان چه شد؟
بر اساس اظهارات مدیر مرکز اطلاعرسانی شرکت بازرگانی دولت ایران، هر کیلوگرم گندم به قیمت 17 هزار و 500 تومان از کشاورزان خریداری میشود. همچنین وی اعلام کرده که ارزش گندمهای خریداری شده تا روز 29 اردیبهشت، مجموعاً بیش از 35 هزار میلیارد تومان است.
بر اساس اظهارات شهرام جباریزادگان، تا روز شنبه مجموعاً 2 میلیون و 4 هزار تن محصول گندم از کشاورزان در مراکز خرید تضمینی تحویل گرفته شده است. وی افزود که دو سوم این میزان از کشاورزان خوزستانی و یک سوم باقیمانده از کشاورزان 9 استان دیگر خریداری شده است.
وی با اشاره به اینکه تا 29 اردیبهشت، استان خوزستان با خرید یک میلیون و 325 هزار تُن در رتبه نخست خرید گندم قرار دارد، اظهار کرد: استانهای ایلام با خرید 201 هزار تُن، کرمان با خرید 177 هزار تُن و فارس با خرید 150 هزار تُن گندم نیز در رتبههای دوم تا چهارم خرید این محصول در کشور قرار دارند.
جباریزادگان با بیان اینکه تا روز شنبه، به ترتیب استانهای کرمان با 13 درصد، ایلام با 11 درصد، و سیستان و بلوچستان با 6 درصد افزایش خرید گندم نسبت به بازه زمانی مشابه سال گذشته، بیشترین رشد تحویل این محصول را به خود اختصاص دادهاند، تصریح کرد: تاکنون 38 درصد از مطالبات کشاورزان ایلام و 24 درصد از مطالبات کشاورزان بوشهر، پرداخت شده و واریز مطالبات گندمکاران سیستان و بلوچستان و خوزستان نیز آغاز گردیده است.
مدیر مرکز اطلاعرسانی شرکت بازرگانی دولت ایران در خاتمه با تأکید بر اینکه هر کیلوگرم گندم به قیمت 17 هزار و 500 تومان از کشاورزان خریداری میشود، خاطرنشان کرد: ارزش گندمهای خریداری شده تا روز 29 اردیبهشت، مجموعاً بیش از 35 هزار میلیارد تومان است که 23 هزار و 200 میلیارد تومان آن از گندمکاران خوزستان و 11 هزار و 800 میلیارد تومان از کشاورزان 9 استان دیگر خریداری شده است.
خوزستان رتبه اول خرید تضمینی گندم
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد که در بودجه سال 1403، بخش یارانه نان با کم برآوردی مواجه است. طبق این گزارش، اعتبار مخصوص یارانه نان در تبصره هدفمندی لایحه بودجه سال 1403 نسبت به رقم عملکرد سال 1402، حدود 9 هزار میلیارد تومان کاهش یافته است. در قانون بودجه سال گذشته، مبلغ 56 هزار میلیارد تومان برای یارانه نان پیشبینی شده بود، اما دولت در آن سال حدود 159 هزار میلیارد تومان برای یارانه نان پرداخت کرد. در سال جاری نیز برای این بخش 150 هزار میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است، که نشان دهنده کسری منابع در خرید تضمینی گندم است. به علاوه، بر اساس گفته گندمکاران خوزستانی، هنوز زمان پرداخت پول به کشاورزان برای خرید تضمینی گندم در این استان مشخص نشده است.
سعادتی کیا مدیرکل هماهنگی خرید داخلی شرکت بازرگانی دولتی ایران گفت: استان خوزستان با خرید 841 هزار تن در رتبه اول و استانهای کرمان و ایلام به ترتیب با خرید 134 هزار و 115 هزار تن در رتبههای دوم و سوم قرار دارند.
وی درباره وجود مشکل در زیرساختهای خرید گندم و اعتبارات مورد نیاز بیان کرد: در حال حاضر بیش از 19 میلیون تُن ظرفیت نگهداری استاندارد و بلند مدت در بخشهای دولتی و خصوصی وجود دارد که با توجه به میزان مصرف گندم در کشور تکافوی گندمهای خریداری شده از کشاورزان را میکند.
مدیرکل هماهنگی خرید داخلی شرکت بازرگانی دولتی ایران افزود: لیکن با توجه به پراکنش جغرافیایی ظرفیتهای یادشده با میزان تولید گندم در هر منطقه ممکن است در برخی از مناطق از سایر ظرفیتهای نگهداری نظیر انبارهای موقت در امر خرید تضمینی گندم استفاده شود.
وی درباره احتمال واردات گندم در سال جاری گفت: همواره با توجه به میزان موجودی اول دوره و برآوردهای خرید تضمینی گندم، میزان مصرف و ذخایر راهبردی درصورت وجود کسری، میزان کسری از طریق واردات تامین میشود.