جمعه 11 آبان 1403

خشکسالی و ریزگردها کام کندوداران را تلخ کرد / کاهش تولید عسل

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
خشکسالی و ریزگردها کام کندوداران را تلخ کرد / کاهش تولید عسل

خشکسالی و ریزگردها بلای جای زنبورها شده و با توجه به مشکلاتی که ایجاد کرده، تولید عسل در لرستان کاهش یافته است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، عسل یکی از مواد غذایی بسیار مغذی است که علاوه بر طعم و مزه بی نظیر، دارای خواص درمانی نیز می باشد که در علم پزشکی بسیار مورد توجه قرار دارد تا جایی که از زهر و ژل آن برای بسیاری از بیماری ها و یا تهیه مواد آرایشی و بهداشتی استفاده می شود.

ایران سومین تولید کننده عسل در جهان است به طوری که سالانه بالغ بر 100 هزار تن عسل ناب تولید می شود، طبق آمارها در کشور 98 هزار زنبورستان با بیش از 10 میلیون و 600 هزار کلونی وجود دارد و همه این ها نشان می دهد توجه و حمایت از صنعت زنبورداری می تواند نه تنها در اقتصاد و درآمدزایی موثر باشد بلکه در ایجاد اشتغال نیز نقش بسزایی داشته باشد.

طی سال های اخیر دلالان پا در کفش صنعت زنبورداری کرده و با تولید عسل های تقلبی، مشکلاتی را در زنبورداری ایجاد کرده اند که مجموعه این مشکلات، کام زنبورداران را تلخ کرده و نیازمند حمایت و نظارت بیشتر بر این صنعت هستند.

در کنار این مشکل، خشکسالی و ریزگردها بلای جای زنبورها شده و طی این سالها مشکلاتی را برای آنها ایجاد کرده است.

خشکسالی و مشکل گرده افشانی

محمد مقدسی یکی از زنبورداران بروجردی در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: زنبورداری یکی از بخش های کشاورزی است که توجه و حمایت به این بخش می تواند پیشرفت و توسعه را به همراه داشته باشد چرا که به واسطه تلاش زنبورداران و وجود شرایط آب و هوایی، عسل با کیفیتی تولید می شود.

وی با اشاره به مشکلات دارویی در حوزه زنبورداری، افزود: داروهای موجود در بازار نیاز به نظارت بیشتر از سوی دامپزشکی دارد که داروهای تقلبی برای این صنعت استفاده نشود، همچنین استفاده نادرست و غیر اصولی از این داروها باعث مقاومت بعضی از آفات زنبور عسل می شود.

زنبوردار بروجردی با بیان اینکه در دنیا 9 گونه زنبور عسل وجود دارد، گفت: استفاده از نژاد اصلاح شده یکی از اقداماتی است که طی سال های اخیر مورد بحث قرار گرفته ولی هر زنبور متناسب با شرایط آب هوایی همان منطقه می تواند زندگی و تولید عسل را انجام دهد و وارد کردن نژادهایی از کشورهای دیگر می تواند ضربه سنگینی به صنعت زنبورداری وارد کند.

مقدسی بیان کرد: متخصصان این حوزه اعتقاد دارند که باید بر روی نژاد زنبور خودمان اصلاح صورت گیرد و این سبب می شود تا توسعه در این صنعت افزایش یابد چرا که ورود نژادهای دیگر یا ملکه های قاچاق به کشور می تواند تهدیدی جدی برای این حوزه باشد.

وی خاطرنشان کرد: طی سال های اخیر که ورود ملکه های کشورهای دیگر به صورت قاچاق انجام شده، به دلیل تغییرات اقلیمی و آب و هوایی، بیماری هایی را برای زنبورها ایجاد کرده که در دراز مدت خطرناک است.

زنبوردار بروجردی با اشاره به سایر فرآورده های زنبور، عنوان کرد: ژل رویال از دیگر محصولاتی است که توسط زنبور تولید می شود و زنبورها با مصرف گرده گل که انجام می دهند ژل رویال تولید می کنند، همچنین زهر زنبور از دیگر فواید این حشره پرخاصیت است که در گذشته های دور هم از زهر زنبور برای درمان برخی از بیماری ها استفاده می شد و امروز به دلیل خاصیت دارویی قدرتمند برای برخی از بیماری ها مانند ام اس یا آرتروز استفاده می کنند.

مقدسی خشکسالی را یکی از مهمترین مشکلات این صنعت برشمرد و گفت: تغییرات اقلیمی و پدیده خشکسالی تا حدودی صنعت زنبورداری را تحت تاثیر قرار داده چرا که کاهش بارندگی و پوشش گیاهی، مشکلاتی را برای گرده افشانی ایجاد کرده و به دنبال آن همین خشکسالی کاهش میزان تولید را به همراه داشته است.

وی اظهار داشت: از سوی دیگر پدیده گرد و غبار این صنعت را بی نصیب نگذاشته و سبب خسارت هایی شده است و نکته جالب اینکه بیمه، خسارت وارد شده به صنعت زنبوردای توسط ریزگردها را قبول نمی کند و همین سبب خسارت شده است.

مقدسی افزود: البته برای رفع مشکلات در این حوزه، بسیج سازندگی همکاری هایی داشته و در پرداخت تسهیلات برای توسعه و جلوگیری از مشکلات مضاعف اقدام نموده ولی لازم است به صورت جدی به مشکلات زنبورداران توجه شود چرا که علاوه بر تولید یک ماده غذایی بسیار مفید و خوشمزه می تواند در بخش درمان و دارویی نیز موثر باشد.

خسارت 50 درصدی خشکسالی به صنعت زنبورداری

لیلا افضلی کارشناس زنبورداری در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: خشکسالی حدود 50 درصد به صنعت زنبورداری خسارت وارد کرده ولی با توجه به اینکه برداشت عسل تازه آغاز شده است، میزان دقیق خسارتها بعد از پایان برداشت مشخص می شود.

وی افزود: سال گذشته سه هزار و 200 تن عسل در لرستان تولید شد ولی امسال به دلیل افزایش پدیده گرد و غبار و خشکسالی، پیش بینی می شود میزان تولید عسل کاهش یابد.

کارشناس زنبورداری عنوان کرد: ریزگردها و خشکسالی سبب کاهش شهد و گرده گلها می شوند و همین تهدید جدی برای زنبورها می باشد البته علاوه بر این دو مورد نیز استفاده از سموم شیمیایی در مزارع کشاورزی نیز عاملی برای خسارت در این حوزه است که بارها به کشاورزان اعلام شده که استفاده از این سموم، خطری جدی برای این حشره است.

افضلی گفت: در استان لرستان 387 هزار کندو با میزان اشتغال سه هزار و 400 نفر وجود دارد و با توجه به مشکلات این صنعت، ولی درصد زیادی از کندوها تحت پوشش بیمه قرار ندارند.

صنعت زنبورداری در استان لرستان که شرایط خوبی برای تولید عسل و اشتغال دارد نیازمند حمایت ویژه است.

انتهای پیام /

خشکسالی و ریزگردها کام کندوداران را تلخ کرد / کاهش تولید عسل 2
خشکسالی و ریزگردها کام کندوداران را تلخ کرد / کاهش تولید عسل 3
خشکسالی و ریزگردها کام کندوداران را تلخ کرد / کاهش تولید عسل 4