خوداتکایی جدید با نوآوری جوانان بوشهری / ضایعات نخل جایگرین «کوکوپیت» شد!
خبرگزاری فارس - بوشهر، محمدامین خلجی: امروزه کشاورزی و باغداری به عنوان یکی از ارکان مهم در تولید مواد خوراکی و حتی مورد استفاده در صنایع گوناگون، با ایجاد اقتصادی کشت محور، نقش چشمگیری در استحکام زیربنای اقتصادی کشورها دارد، بنابراین توجه به زیرساختها و نیازها در این حرفه حیاتی از کلیدیترین وظایف هر دولت و فعالان در این عرصه است.
با گسترش فناوریهای نوین در علم زراعت، محققان در تلاش هستند تا همواره بهینهترین سطح مورد نیاز برای کشت محصولات کشاورزی را ایجاد کنند تا با کمترین هزینه و صرف انرژی، بیشترین بازدهی در هر کشت و برداشت حاصل شود.
بستر کشت هیدروپونیک به بستری جایگزین خاک و فاقد بیماریهای خاکزاد برای کشت و پرورش گیاهان اطلاق میشود؛ در این بستر خصوصیات جذب و نگهداری آب جهت افزایش کارایی و بهرهوری بهتر از این مایع حیات ارتقا مییابد.
ابتکار خلاق جوانان بوشهری
این موضوع در استان ما از این جهت بسیار مهم است که کشاورزان با کمبود آب دستوپنجه نرم میکند. در همین راستا جوانان بوشهری با اتکا به علم و فناوری بومی توانستند نمونه داخلی بسترهای کشت هیدروپونیک را با استفاده از ضایعات نخیلات تولید کنند.
شرکت دانشبنیان مهر آفرین از مجموعه شرکتهای فناور پارک علم و فناوری خلیجفارس بوشهر است که در سال 1392 فعالیت خود را در زمینه محصولات کشاورزی با مدیریت عیسی مشایخی آغاز و هم اکنون تولیدات آنها جایگزین موفقی برای بسترهای وارداتی (کوکوپیت) به شمار میآید؛ این مجموعه در شهر بادوله از توابع شهرستان دشتی فعالیت میکند.
جذب مطلوب و نگهداری بهینه آب
عیسی مشایخی مدیرعامل شرکت دانشبنیان مهر آفرین با تاکید بر اینکه بستر تولیدی آنها جایگزین مناسبی برای بستر کشت وارداتی از کشورهای هند و سریلانکا است، گفت: در شرکت ما محصول بستر هیدروپونیک با برند تجاری EasaSoil و نام محصول toppeat تولید میشود.
وی افزود: از ویژگیهای منحصربهفرد بستر toppeat خاصیت جذب مطلوب و نگهداری بهینه آب است؛ همچنین به دلیل تولید این محصول در استان بوشهر، فاقد بذر علفهای هرز ناشناخته بوده که گاهی در بسترهای وارداتی مشاهده شده و از طرفی با عنایت به شرایط خاص تولید، فاقد هرگونه عوامل بیماریزای خاکی است. محصول ما این امکان را برای بهرهبرداران این بخش فراهم کرده تا بتوانند با استفاده کمتر از سموم و کاهش هزینههای مرتبط با آن، تولیدی بیدغدغه و آسانتر داشته باشند.
محصولات تولیدی این شرکت برای استفاده در کشتهای خانگی، فضای سبز و کشاورزی حرفهای تولید و بخش عمدهای از نیاز تولیدکنندگان نشا (نهال یا گیاهچه هر نوع محصول زراعی و باغی) داخلی را برطرف میکند. همچنین در تلاش هستند تا در سال جدید، محصولات خود را به کشورهای حاشیه خلیجفارس صادر کنند.
6 میلیون نفر درخت خرما در استان بوشهر
مدیرعامل این شرکت درباره اینکه این محصولات از ضایعات نخیلات تولید میشود نیز گفت: در استان بوشهر بالغ بر 6 میلیون نفر درخت خرما موجود است که هر درخت به طور متوسط سالیانه مقدار قابل توجهی از شاخوبرگ و سایر اجزای جانبی هرس شده داشته و تا به حال این مواد دور ریخته و معمولاً سوزانده میشد؛ این عمل علیرغم از دستدادن مواد زیستی کاربردی نخیلات و تولید آلایندهها، در برخی موارد موجب آتشسوزی گسترده و ایجاد خسارت در برخی از باغها میگردید.
این شرکت با بهکارگیری فناوریهای زیستی، علاوه بر ایجاد امنیت زیستمحیطی، باعث فراهم شدن بستر اشتغال مستقیم برای 10 نفر (راننده، کارگران کارگاهی، کارگران جمعآوری مواد اولیه و نیروهای تکریب نخیلات) و بهصورت غیرمستقیم برای حداقل 25 نفر شده است.
جلوگیری از خروج 11 میلیون دلار ارز کشور
مشایخی با اشاره بر جلوگیری از خروج ارز، تصریح کرد: با تولید سالانه 20 هزار تن بستر، باعث صرفهجویی در خروج ارز جهت واردات بسترهای مشابه خواهیم شد؛ در این بازار بهازای واردات هر یک تن محصول بهایی معادل 560 دلار صرف شده که در مقیاس تولید 20 هزارتنی در یک سال، از خروج بیش از 11 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری میشود.
مشایخی ضمن تشکر از مسؤولین مربوطه و درخواست حمایتهای همهجانبه برای تولید و صادرات، اضافه کرد: مجموعه ما عضو پارک علم و فناوری خلیجفارس استان بوشهر در مرکز رشد شهرستان دشتی در حال فعالیت است؛ مجموعه پارک علم و فناوری در هدفمند کردن تولیداتمان، بازاریابی، چگونگی بستهبندی و ارتباط با مشتریان، مشاورههای مفید و مؤثری را ارائه و هماهنگیهای لازم برای برگزاری جلسات با متولیان امر در حین تولید، جهت رفع مشکلات تولید را انجام داده است.
به گزارش فارس، امید است در سال جدید و برای تحقق شعار تولید دانشبنیان، دستگاههای دولتی تلاش جدی برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان در جهت تولید و رفع نیاز داخلی به کار ببندند.
انتهای پیام /