پنج‌شنبه 8 آذر 1403

خوزستان سیراب می‌شود

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
خوزستان سیراب می‌شود

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ابرپروژه آبرسانی غدیر که دیروز توسط رئیس جمهور افتتاح شد و به بهره‌برداری رسید در اواخر دولت نهم کلید خورده بود و تاکنون سه رئیس جمهور و پنج دولت را به خود دیده است. خرداد95 بود که مردم غیزانیه به دلیل وضعیت آب شرب ناسالم اعتراض کردند. در آن روز‌ها وضعیت آب شرب خوزستان بسیار ناسالم بود و ساکنان این مناطق اعلام می‌کردند دام‌ها هم این آب را مصرف نمی‌کنند و مسئولان به این وضعیت توجه ندارند. این طرح امکان بهره‌برداری در سال 96 و97 را داشت، اما به گفته مسئولان و مردم این منطقه بی‌توجهی به این استان باعث شد طرح غدیر در زمان تحویل دولت دوازدهم کمتر از 50درصد پیشرفت فیزیکی داشته باشد. 5 شهریور، رئیس جمهور در سفری که به خوزستان داشت به وزیر نیرو دستور داد این پروژه را در اولویت قرار دهد که علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو اعلام کرد مهم‌ترین مشکل این پروژه تامین مالی است که در آن زمان 1200میلیارد تومان از خزانه برای این پروژه اختصاص یافت. در این راستا جزئیاتی از این پروژه تهیه کرده ایم که در ادامه می‌خوانید. سد دز یکی از سد‌های ایران است که کیفیت آب بسیار بالایی دارد. برای اجرای طرح غدیر به بیش از 75کیلومتر لوله‌گذاری نیاز بود که طی یک سال گذشته لوله‌های فولادی ساخت داخل با قطر 4.5متر استفاده شد. بر‌اساس دورنمای در نظر گرفته‌شده برای طرح غدیر تا افق1425 امکان تامین آب شرب معادل 450میلیون متر مکعب در سال توسط این طرح از مبدا سد دز مهیا شده و منابع تامین میان‌مدت این طرح از رودخانه دز از طریق کانال موسوم به W 2 ان می‌پذیرد. نورا... دقیقی، رئیس گروه آبرسانی طرح غدیر گفته قبلا روش به این صورت بود که آب شرب شهر‌ها از رودخانه‌های پایین‌دست تامین می‌شد که آلاینده‌های زیادی داشت، اما مشکل نیمی از مردم استان با طرح غدیر حل شد. همچنین عباس صدریان‌فر، مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان اقدام دولت‌های قبلی را تبلیغاتی دانست و گفت: مسئولان دولت‌های گذشته تبلیغات را به عملیات ترجیح می‌دادند، اما ظاهرا مردم متوجه تغییر مدیریت اجرایی کشور شده‌اند.

طرح آبرسانی غدیر با هدف ایجاد زیرساخت‌های لازم برای انتقال آب شرب شهر‌های مرکزی، جنوب و غرب خوزستان برای 26شهر و 1608 روستا در پایان دوره طرح با منبع آبگیری از دریاچه سد دز در مجموع پنج میلیون نفر را تحت پوشش قرار می‌دهد. بر این مبنا جمعیت حدود پنج میلیون نفری در شهر‌ها و روستا‌های مذکور معادل 52درصد از جمعیت استان خوزستان از آب شرب باکیفیت این طرح بهره‌مند خواهند شد. بر اساس طرح‌های ابتدایی غدیر، منبع تامین آب در قالب یک سازه بسیار پیچیده از مخزن ذخیره سد «دز» تعبیه شده بود که به لحاظ عملیات اجرایی یک پروژه بسیار سخت بود. در دولت سیزدهم با ابتکار درنظرگرفته‌شده این بخش بسیار پرهزینه موقتا کنار گذاشته شد و در ادامه مقرر شد تامین آب از رودخانه دز در محل کانال W 2 ان پذیرد. بر اساس جزئیات رسیده از طرح میان‌مدت غدیر، زمان اجرای این طرح در برآورد‌های اولیه 30 ماهه بوده، اما پیرو سفر رئیس جمهور و تاکید وزیر نیرو مبنی بر استفاده از حداکثر ظرفیت فنی و تخصصی و با بازنگری طرح، فشرده‌سازی و اجرای عملیات موازی زمان اجرای این پروژه به 9 ماه کاهش یافته است.

اجزای اصلی طرح میان‌مدت غدیر، از هفت بخش اصلی شامل احداث خط انتقال از ایستگاه پمپاژ W 2 تا خط اصلی غدیر در کیلومتر 46، احداث خط اصلی غدیر از کیلومتر 46 تا 66، تکمیل خط انتقال اصلی غدیر از کیلومتر 66 تا 104، افزایش ظرفیت ایستگاه پمپاژ ام‌الدبس، احداث خط انتقال از ایستگاه پمپاژ ام‌الدبس تا مخازن متعادل‌کننده، احداث ایستگاه پمپاژ W 2 و احداث ایستگاه پمپاژ شهید چمران در دو فاز تشکیل می‌شود. در این راستا بخش‌های هفتگانه طرح غدیر به تفکیک نوع پروژه از 78 کیلومتر خط انتقال آب و احداث و ارتقای ظرفیت ایستگاه‌های پمپاژ تشکیل می‌شود. اکنون 18شهر که مهم‌ترین آن‌ها اهواز، خرمشهر، آبادان، دشت‌آزادگان، هویزه، حمیدیه، دارخوین و شادگان است به خط غدیر متصل شده‌اند.

صابر علیدادی، معاون آبرسانی سازمان آب و برق خوزستان درباره این ابرپروژه به خبرنگار ما توضیح داده اواسط مهر سال گذشته پروژه بزرگ غدیر کلید خورد و هدف اصلی این گونه بیان شد که آب به شریان‌های اصلی و ایستگاه‌های پمپاژ منتقل شود تا به شهر‌های اهواز، کارون، باوی و روستا‌های اطراف برسد. وی با بیان این‌که در کنار این موضوع سه پروژه دیگر نیز تعریف و کلید خورد، افزود: در ابتدای کار کسی تصور نمی‌کرد که این پروژه یک‌ساله تامین شود و بازه زمانی سه‌ساله تعریف شده بود، اما قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا به عنوان مجری طرح اقدامات زیادی ان داد. به گفته وی، هدف این پروژه تامین دبی 20متر مکعب بر ثانیه بر حالت‌های مختلف از منابع دز کرخه و کارون است. این 20مترمکعب بر ثانیه در شهر‌ها و روستا‌های ع طرح غدیر برای 25سال آینده این دبی را نیاز دارد که در این باره ما توانسته‌ایم این دبی را در این طرح تامین کنیم که این می‌تواند در پیک‌های تابستان یا این‌که زمانی که هوا گرم می‌شود و نیز خشکسالی اتفاق می‌افتد، در سامانه غدیر آب را داشته باشیم. غدیر در یک نگاه افتتاح 25سال زودتر از موعد تعیین شده همه تجهیزات از لوله تا پیچ تولید داخل است بهره‌مندی پنج میلیون نفر از جمعیت استان خوزستان از آب شرب با کیفیت تاکنون برای این پروژه 4هزار میلیارد تومان هزینه شده که هزار و دویست میلیارد تومان آن در دولت سیزدهم بوده است تامین 20مترمکعب آب در ثانیه با دو ایستگاه پمپاژ 78کیلومتر لوله گذاری فولادی با قطر چهار و نیم متر

منبع: جام جم