دوشنبه 5 آذر 1403

دخالت انسان در طبیعت، عامل بروز کروناویروس‌ها

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع
دخالت انسان در طبیعت، عامل بروز کروناویروس‌ها

یک ویروس‌شناس با اشاره به اینکه از سالیان گذشته نسبت به بروز خانواده کروناویروس‌ها هشدارهایی داده شده بود، گفت: در سال 2013 چنین هشداری چاپ شده است که ویروسی مشابه با کووید -19 از خفاش جدا شده است و اگر به آن توجه نشود و انسان روال زندگی خود را تغییر ندهد وارد جامعه انسانی خواهد شد.

به گزارش ایسنا، دکتر مریم واعظ جلالی با بیان اینکه خانواده کروناویروس‌ها جزو ویروس‌هایی هستند که از گذشته قابلیت ایجاد عفونت در انسان‌ها را داشته‌اند، گفت: در کل ممکن است تمام انسان‌ها در طول عمر به عفونت‌های ویروسی از خانواده این ویروس‌ها مبتلا شده باشیم اما تا زمانی که ویروسی با نام سارس با قابلیت ایجاد عفونت حاد در دستگاه تنفسی انسان‌های زیادی را درگیر خود نکرد، توجهی چندانی به آن‌ها نمی‌شد.

وی افزود: این نوع ویروس گزارش می‌شد عامل عفونت حاد دستگاه تنفسی است، آمار مرگ و میر بالایی داشته است و به‌تدریج تحقیقاتی روی آن انجام شد که تصور را نسبت به این خانواده ویروسی تغییر داد.

این ویروس‌شناس با بیان اینکه کروناویروس‌ها از خانواده ویروس‌های بزرگ تلقی می‌شوند، خاطرنشان کرد: همین موضوع سبب می‌شود که راه انتقال آن از فرد آلوده به فرد سالم، قطرات دستگاه تنفسی او باشد و این موضوع بیانگر آن است که اگر در فاصله زیاد از فرد آلوده قرار بگیریم، ویروس به ما منتقل نخواهد شد.

وی همچنین علت نامگذاری این ویروس به نام کروناویروس را این‌گونه تشریح کرد: با مشاهده بافت ویروس توسط میکروسکوپ در اطراف غشا آن تاج‌هایی دیده شد که از آن جهت کروناویروس نامیده شد.

واعظ جلالی با تاکید بر اینکه کووید -19 در مقایسه با هم خانواده‌های خود تفاوت‌هایی دارد، تصریح کرد: نکته اول آن است که به نظر می‌رسد این ویروس جهش یافته است و توانسته گروه میزبان خود را از حیوانات به انسان‌ها گسترش دهد البته این تغییر عجیب نیست چراکه ویروس‌هایی مشابه با آن نیز می‌توانند از نظر ژنتیک دچار تغییرات شوند اما نکته قابل توجه آن است که در سال‌های گذشته نسبت به بروز این ویروس هشدارهایی داده شده بود که اگر انسان دخالت خود در طبیعیت را ادامه دهد، ویروس وارد جامعه انسانی خواهد شد.

وی در ادامه اظهار کرد: در سال 2013 چنین هشداری چاپ شده است که ویروسی مشابه با کووید -19 از خفاش جدا شده است و اگر به آن توجه نشود و انسان روال زندگی خود را تغییر ندهد وارد جامعه انسانی خواهد شد.

این ویروس شناس با اشاره به اینکه این ویروس از طریق ترشحات دستگاه تنفسی به فرد سالم منتقل می‌شود، گفت: هدف ویروس دستگاه تنفسی انسان‌ها است به گونه‌ای که از طریق گیرنده‌های ریه وارد سلول ریه می‌شود و به‌تدریج درگیری ایجاد می‌کند. این موضوع موید آن است که علایم بیماری مشابه با سرماخوردگی است به شکلی که با تب و سرفه همراه است اما آبریزش بینی چندانی مشاهده نمی‌شود.

وی افزود: در صورتی که فرد آلوده هنگام عطسه و سرفه آداب تنفسی را رعایت کند ویروس به محیط منتشر نخواهد شد البته باید در نظر بگیریم برخی گروه‌ها مانند دریافت‌کنندگان پیوند، بیماران مزمن، خانم‌های باردار و... بیشتر در معرض ابتلا به ویروس قرار دارند.

لینک کوتاه: asriran.com/0030YI