پنج‌شنبه 8 آذر 1403

درباره آویشن و خواص بیشمار آن

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
درباره آویشن و خواص بیشمار آن

یک متخصص طب سنتی گفت: طبع آویشن در طب سنتی گرم و خشک است. آویشن به‌عنوان مصلح بسیاری از مواد غذایی مانند گروه لبنیات ازجمله پنیر تازه، دوغ و ماست، قارچ خوراکی، لوبیا سبز، نخود سبز، باقلا سبز، انواع ماهی و سیب‌زمینی و ماکارونی محسوب می‌شود.

حیدریان در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه آویشن با نام علمی تیموس ولگاریس یک گیاه علفی معطر متعلق به خانواده نعناعیان است، بیان کرد: آویشن یکی از گیاهان دارویی با خاستگاه مدیترانه‌ای است که بیشتر به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی خصوصیات ضد باکتریایی آن مورد توجه است. مهم‌ترین ترکیبات آویشن کارواکرول و تیمول بوده که نشان داده شده این ترکیبات دارای خصوصیات آنتی‌اکسیدانی قوی هستند.

وی در پاسخ به این سؤال که برای چه کسان مصرف آویشن توصیه نمی‌شود، گفت: مصرف بیش‌ازاندازه آویشن برای افراد صفراوی (دارای مزاج گرم و خشک) توصیه نمی‌شود.

این متخصص طب سنتی بابیان اینکه مصرف آویشن باعث پیشگیری از بیماری‌ها می‌شود خاطرنشان کرد: استفاده از آویشن باعث پیشگیری و کمک به درمان سرماخوردگی می‌شود، خلط‌آور در سرفه‌هاست و به بهبود هضم غذاهای سنگین کمک می‌کند همچنین در مصرف با عناب کمک به کاهش غلظت خون می‌کند.

وی با بیان اینکه از برگ، گل و روغن آویشن استفاده می‌شود، اظهار کرد: عصاره این گیاه به دلیل غنی بودن از پتاسیم در کنترل فشارخون و ضربان قلب نقش مهمی دارد. روغن موجود در آویشن با افزایش امگا 3 در مغز به حفظ سلول‌های بدن و کاهش روند پیری کمک می‌کند. همچنین روغن آویشن دارای اثرات آرام‌بخش است و می‌تواند خستگی را کاهش دهد و خلق‌وخو را بهبود بخشد.

حیدریان در ادامه افزود: حمام آویشن نیز در طب سنتی به‌عنوان درمانی التیام‌بخش به افرادی که دچار گرفتگی و دردهای عضلانی و مفصلی به‌خصوص روماتیسم هستند توصیه‌شده است.

وی در توصیه به استفاده از بخور جوشانده آویشن در کمک به درمان تصریح کرد: برای پیشگیری از عفونت‌های مکرر می‌توان از بخور آویشن به‌صورت جوشاندن 10 گرم گیاه خشک در 500 سی‌سی آب استفاده کرد. همچنین استفاده از 10 تا 15 قطره اسانس این گیاه در یک لیتر آب و پخش بخار آن در خانه مفید است.

آویشن ضد آکنه و خواص ضدالتهابی

این متخصص طب سنتی با اشاره به خواص آویشن گفت: آویشن دارای خواص ضد باکتری فوق‌العاده‌ای است و با باکتری‌هایی که باعث ایجاد آکنه در پوست می‌شوند، مقابله می‌کند. آویشن اغلب به‌عنوان یک ماده در کرم‌های ضد آکنه و شستشوی صورت استفاده می‌شود. آویشن با خاصیت ضدالتهابی که دارد، باعث جلوگیری از التهاب مزمن در بدن می‌شود و می‌تواند کمک کند تا از مشکلات آکنه خلاص شوید.

وی با اشاره به اینکه خواص ضد قارچی آویشن برای درمان پای ورزشکاران مفید است؛ بیان کرد: آویشن با از بین بردن باکتری‌هایی که باعث ایجاد مشکلات پوستی مختلف می‌شوند، در حفظ سلامت پوست کمک می‌کند. روغن آویشن را می‌توان با آب رقیق و به‌عنوان یک تونر پوستی استفاده کرد.

تحریک رشد مو و درمان ریزش مو با آویشن

این پزشک بابیان اینکه استفاده از آویشن باعث تحریک رشد مو می‌شود اظهار کرد: مواد مغذی موجود در آویشن به فولیکول‌های مو برای رشد کمک می‌کند. گردش خون کف سر را افزایش می‌دهد. مخلوط روغن‌زیتون و روغن آویشن را به پوست سر بمالید که باعث رشد مو و سالم‌تر شدن براقی موها می‌شود. همچنین استفاده از روغن آویشن به‌تنهایی یا با سایر مواد دیگر می‌تواند موها را ضخیم و درخشان می‌کند و از ریزش نیز جلوگیری کند.

وی گفت: آویشن با توجه به خواص ضد باکتریایی که دارد، می‌تواند پوست سر را تمیز کند و در درمان شوره سر مؤثر واقع شود. این گیاه اغلب به‌عنوان یک عنصر در شامپو یا نرم‌کننده‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 درمان سوءهاضمه از خواص آویشن

این متخصص طب سنتی از دیگر فواید استفاده از آویشن را درمان سوءهاضمه دانست و گفت: چای آویشن به‌منظور تقویت هضم خوب و کاهش گاز و نفخ شناخته‌شده است. همچنین حاوی روغن‌هایی است که می‌تواند زخم معده را درمان کند.

وی از دیگر خواص آویشن را؛ خواص آنتی‌سپتیک و آنتی‌بیوتیک آویشن، برای درمان مؤثر مشکلات تنفسی مانند سرفه و برونشیت و همچنین گلودرد و سردرد دانست و گفت: آویشن در حفظ سلامت استخوان نیز نقش دارد و یک منبع از ویتامین K، آهن، کلسیم و منگنز است. این مواد معدنی نقش مهمی در سلامت، رشد و تراکم مناسب استخوان‌ها و کاهش مشکلات استخوانی ایفا می‌کند.

حیدریان با اشاره به مزایای قلبی و عروقی مصرف آویشن، افزود: این گیاه به دلیل اثرات آنتی‌اکسیدان و ضدالتهابی که دارد از التهاب مزمن جلوگیری می‌کند که یکی از علل عمده بیماری‌های قلبی است. رگ‌ها و شریان‌ها و فشارخون را کاهش می‌دهد و قلب را تقویت می‌کند.

وی در پاسخ به این سؤال که دم‌نوش آویشن برای چه بیماری‌هایی مفید است خاطرنشان کرد: چای آویشن به‌منظور تقویت هضم خوب و کاهش گاز و نفخ مؤثر است. همچنین برای مسائل پوستی و سطحی نیز مورداستفاده قرار می‌گیرد. مصرف چای آویشن همراه با عسل سبب می‌شود، خواب آرام داشته باشید. دم‌کرده آویشن را برای درمان عفونت گوش میانی، نفخ و تهوع استفاده می‌کنند.

این پزشک با اشاره به مصرف آویشن و مفید بودن آن برای برخی بیماری‌ها خاطرنشان کرد: اگر 10 گرم آویشن را در یک لیتر آب جوش دم‌کرده و با کمی عسل به بیماران مبتلابه تنگی نفس و کلیه و مثانه و درد مفاصل و سیاتیک و خونریزی‌های رحم و ترشحات غیرطبیعی زنان بدهید در بهبود آن‌ها مؤثر واقع خواهد بود.

این متخصص طب سنتی بابیان اینکه استفاده از آویشن برای افسردگی و حافظه مفید است، خاطرنشان کرد: سبزی آویشن دارای ماده فعالی به نام کارواکرول است که برای تقویت حافظه مفیدِ بوده، همچنین خاصیت ضدافسردگی دارد. جالب است بدانید مطالعاتی که در سال 2013 بر روی تأثیرات این ماده انجام‌شده، نشان داده است که دریافت منظم و با غلظت کم کارواکرول به بهبود خلق‌وخو و افزایش حس خوب در افراد کمک می‌کند.

انتهای پیام