درباره شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر کشور چه میدانیم؟
طرح «شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر» از جمله پروژههای مورد توجه فعالان فرهنگی - اجتماعی است که در صورت اجرایی شدن آن میتواند سرمنشا اتفاقات مؤثری در عرصههای مختلف باشد.
طرح «شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر» از جمله پروژههای مورد توجه فعالان فرهنگی - اجتماعی است که در صورت اجرایی شدن آن میتواند سرمنشا اتفاقات مؤثری در عرصههای مختلف باشد.
به گزارش خبرنگار مهر، پروژه «شهر خلاق» چند سال است که در جهان مورد توجه فعالان اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و همچنین نهادهای مختلف قرار گرفته است و یونسکو نیز از سال 2004 برای حفظ تنوع فرهنگی با بررسی پروندههای شهرهای جهان، شهرهای خلاق را معرفی میکند و از ایران هم تاکنون چهار شهر رشت، اصفهان، سنندج و بندرعباس به عنوان شهر خلاق معرفی شدهاند.
طرح شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر در سطح ملی نیز از دو سال قبل مطرح شد و مطالعات و پژوهشهایی درباره مباحث نظری شهر خلاق، قوانین و اسناد بالادستی کشور که میتواند مبنای طرح قرار گیرد و سوابق تاریخی شهرهای ایران و جهان در خلاقیت انجام شد. تیرماه سال گذشته با اعلام فراخوان، روند اجرایی طرح شبکه شهرهای خلاق کلید خورد.
در فراخوان طرح اعلام شده بود که طرح «شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر» به لحاظ اهمیت نگاه آیندهمحور و آمایشی در جهت توسعه عدالت فرهنگی و ترویج فرهنگ و هنر ایرانی اسلامی، و تقویت و کاربردیسازی زیرساختهای فرهنگی و هنری موجود و حمایت از طرحهای خلاقانه برآمده در بسترهای محلی و بومی اجرا میشود. پرونده هر شهر در زمینههای حوزه فرهنگی و هنری که با همکاری دستگاهها و نهادهای دولتی و غیردولتی تدوین و با امضای شهردار و رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و نمایندگان انجمنهای فرهنگی و هنری شهر ارائه میشود، مبنای شرکت در این طرح است.
چنانکه در فراخوان شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر آمده است، این طرح با محوریت فرهنگ و هنر در توسعه شهر بر ظرفیتهای شهروندان، تشکلها و همچنین امکانات اقتصادی و تعامل آنها برای توسعه پایدار شهرها بر اساس داشتههای فرهنگی و هنری تاکید دارد.
شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر در رشتههای هنرهای تجسمی، هنرهای نمایشی، موسیقی، مد و لباس، هنرهای دستی، ادبیات، رسانه، بازیهای رایانهای، سینما و چاپ و بستهبندی فراخوان داد و هر شهر امکان شرکت در سه رشته را دارد.
با پایان مهلت ثبت نام و ارسال طرح 731 طرح از 357 شهر کشور به دبیرخانه شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر رسید که 143 طرح هنرهای تجسمی، 141 طرح هنرهای نمایشی، 117 طرح موسیقی، 33 طرح مد و لباس، 120 طرح صناعی و سنتی، 134 طرح ادبیات، رسانه و مطبوعات هفت طرح، بازیهای رایانهای دو طرح، سینما 27 طرح و چاپ و بسته بندی هفت طرح است که بررسی و ارزیابی اولیه طرحها انجام شده است و با داوری نهایی شهرهای خلاق فرهنگ و هنر در هر طرح معرفی میشوند و تعداد شهرهایی که در یک رشته به عنوان خلاق معرفی میشوند در یک شبکه با هم در تعامل و ارتباط خواهند بود.
یکی از مشخصهها و پیش شرطهای تحقق شهرهای خلاق فرهنگ و هنر شناخت و آگاهی دقیق و جامع نسبت به ظرفیتها و داشتههای دیروز و امروز شهرهاست.
آنچه تاکنون مغفول مانده آمایش جامع سرزمینی درباره فرهنگ و هنر است. اطلاعات کامل درباره نیروی انسانی فرهنگ و هنر در هر شهر، پیشینه شهر در فرهنگ و هنر، فضاهای هنری، امکانات و توان بالقوه اجتماعی و اقتصادی شهرها برای توسعه پایدار بر محور فرهنگ و هنر، وضعیت آموزشی هنر شهر، تشکلها و نهادهای فعال و مشخصههای طبیعی و زیستی و جغرافیایی نه تنها برای شهر خلاق که توسعه درونزا و بومی و پایدار را دنبال میکند بلکه برای برنامهریزی و سیاستهای فرهنگ و هنر ضرورت است.
طرحهایی که به دبیرخانه شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر رسیده است شاید بتواند تا اندازهای آگاهی واقعی و مستندی از فرهنگ و هنر شهرها فراهم کند و نقطه آغازی باشد تا آمایش هنر در سراسر کشور انجام شود.