شنبه 10 آذر 1403

دریاچه ارومیه تا سال 1406 احیا می‌شود، اگر...

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
دریاچه ارومیه تا سال 1406 احیا می‌شود، اگر...

گزارش‌ها حاکی از بهبود حال دریاچه ارومیه نسبت به سال‌های گذشته است.

به گزارش خبرآنلاین، مسعود تجریشی، مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه و معاون سازمان محیط زیست، در نشست خبری که صبح امروز برگزار شد، گفت: بعد از سال‌ها برنامه برای تثبیت دریاچه ارومیه حالا می بینیم شرایط خوبی است و می توانیم بگوییم دریاچه ارومیه در حال ادامه حیاتش است.

او با اشاره به این که تراز دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته 13سانتی‌متر افزایش داشته است، افزود: نسبت به سال 93، حجم آب دریاچه بیش از 2.5 برابر شده است. برای رسیدن به تراز اکولوژیک باید 9 میلیارد متر مکعب آب به دریاچه ارومیه اضافه کنیم و تراز آن هم باید حدود 3متر دیگر بیشتر شود.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیا، در رابطه با تاثیر بارندگی‌ها در بهبود حال دریاچه ارومیه عنوان کرد: نسبت به سال گذشته در حوزه آبریز دریاچه ارومیه بارش‌ها 30 درصد کمتر بود، با این وجود تراز دریاچه ارومیه بیشتر شده است.

تجریشی توضیح داد: امسال 320 میلی‌متر بارندگی داشتیم و تراز زیاد شد، در حالی که در سال 87-88 با 312 میلی‌متر بارندگی تراز 59 سانتی‌متر افت کرد. در سال 91-92 هم با 343 میلی متر بارندگی افت داشتیم. حال دریاچه حالا به حدی خوب است که دیگر جزایر آن قابل مشاهده هستند و 64هزار فلامینگو در سال گذشته در آن مشاهده شد.

با تغییر دولت ارومیه دوباره خشک می‌شود؟

او در رابطه با احتمال خشکی دوباره دریاچه بعد از اتمام برنامه‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه توضیح داد: آن قدر قوانین و اسناد بالادستی زیست محیطی مختلفی وجود دارد که می‌تواند از این موضوع جلوگیری کند. شرایط دیگر با سال‌های پیش فرق می‌کند. قوانین می‌گویند باید حق‌آبه محیط زیست را بدهیم، پس اگر ستاد احیا برود و دولت‌های بعدی بیایند، به اندازه کافی قانون وجود دارد تا این مسیر برای کل تالاب‌ها ادامه پیدا کند.

معاون سازمان محیط زیست توضیح داد: برنامه‌های دیگر در ردیف اجرایی دستگاه‌های مختلف می‌نشینند و این خود به ادامه این اوضاع کمک می‌کند.

تجریشی افزود: اما من این حرف را که امکان دارد با تغییر دولت دریاچه دوباره به شرایط قبلیش برگردد، قبول دارم، باید دعا کنیم مردم تصمیم گیری خوبی انجام بدهند. ممکن است دولتی بیاید که بدون ملاحظات زیست‌محیطی فقط به مسائل اقتصادی توجه کند، به همین دلیل مطالبات مردم در اینجا نقش فراوانی دارند.

کارهایی که برای نجات دریاچه انجام شدند

او ادامه داد: در سال 92-93 وقتی ما کار را شروع کردیم همه از نابودی دریاچه ارومیه صحبت می‌کردند و نگاه‌ها به این مسئله هم امنیتی بود. وقتی که از سمن‌ها و مجموعه‌های مختلف برای کمک دعوت کردیم متوجه شدیم همه با پرخاشگری مطالبه‌گری می‌کردند و ناامید بودند.

مدیردفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیا، درباره نحوه انتقال آب به دریاچه ارومیه گفت:41 درصد از طریق جریان طبیعی رودخانه‌ها به دریاچه، 30درصد از پروژه ها و 29درصد هم از مصرف آب بخش کشاورزی به دریاچه آب می‌رسد.

او افزود: در همین راستا یکی از مهمترین پروژه‌هایی که اجرا شده مربوط رهاسازی سهم محیط زیستی رودخانه است، با این کار سهم دریاچه به سمتش رها می‌شود. همچنین لایه‌روبی‌ها بسیار بسیار مهم بودند؛ سال گذشته که با سیل همه جا خسارت دید، اما در حوضه آبریز هیچ خسارتی جایی وارد نشد.

معاون سازمان محیط زیست توضیح داد: برای مثال یکی از اثربخش‌ترین پروژه‌ها لایه روبی رودخانه جنوبی دریاچه و اتصال زرینه رود به سیمینه رود بود. این کار در کمتر از 5 ماه طراحی و اجرا شد.

کاهش 40درصدی مصرف آب در بخش کشاورزی

او در رابطه با برنامه صرفه‌جویی در بخش کشاورزی گفت: کاهش 40درصدی مصرف کشاورزی یکی از شعارهایمان بود که ابتدا خیلی‌ها می‌گفتند امکان پذیر نیست، اما به این هدف رسیدیم، حتی در استان آذربایجان غربی که عمده قطب کشاورزی در آن قرار دارد با وجود کاهش مصرف، تولیدات افزایش پیدا کرده است، کشاورزها با ما همراه بودند چون آسیب و ضرری ندیدند. برای مثال با مشارکت فعال مردم و مسئولین توانستیم در سد حسنلو مصرف آب را 65درصد کاهش بدهیم، چراکه تولید چغندرقند از 1252 هکتار به صفر هکتار رساندیم.

تجریشی با اشاره به این که اجازه ساخت و مطالعه هیچ سد جدیدی داده نشده است، عنوان کرد: چند پروژه سد سازی در حال احدث بودند که اگر ساخته می شدند، 814میلیون متر مکعب بیشتر در بخش کشاورزی آب مصرف می‌شد و 4هزار میلیارد ریال از منابع مصرف می‌شد، اما با توقف ساخت این سدها آب به دریاچه رسید.

او در رابطه با ادامه روند سدسازی‌ها بعد احیای دریاچه ارومیه گفت: برداشت من این است که دیگر امکان ندارد این سدها ساخته شوند. چراکه در این صورت 800میلیون متر مکعب آب از دریاچه گرفته می‌شود. در حالی که حق‌آبه زیست‌محیطی دریاچه 3.2 میلیارد متر مکعب است. با اسناد بالادستی ساخت سدها تقریبا غیرممکن است.

برنامه‌های سال آینده نجات ارومیه

تجریشی ادامه داد: در سال 99، باید چندین پروژه با ارزش حدود 10هزار میلیارد تومان به قیمت جاری را اجرایی کنیم. انتقال آب زاب یکی از بزرگترین پروژه‌های ماست که تا چند ماه آینده بخش زیادی از آن به اتمام می‌رسد. برای این پروژه تاکنون 1920میلیارد تومان هزینه شده است، در این انتقال 623 میلون متر مکعب آب به دریاچه ارومیه می‌رسد.

او افزود: تصفیه خانه شهر ارومیه 88درصد پیشرفت فیزیکی کرده است و تصفیه خانه تبریز هم 65درصد پیشرفت داشته است.

تجریشی ادامه داد: همچنین در حال ساختت مرکز هماهنگی پاییش و آینده پروژهی دریاچه ارومههستیم. اساس نامه این مرکز نوشته شده است و محلش و مسئولش هم مشخص شده‌اند. این مرکز از امسال شکل می گیرد تا دریاچه ارومیه الگویی برای تالاب‌های کشور باشد.

او افزود: امید است عمده پروژه های اجرایی امسال اجرایی شوند، در این صورت این امکان وجود دارد که در سال 1406 به احیای اکولوژیکی کامل برسیم.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیا، درباره اعتبار دریاچه ارومیه در سال گذشته گفت: در سال گذشته 71درصد بودجه ما تخصیص داده شد، 75درصد این پول‌ها در پروژه‌های سازه‌ای خرج شده است، 23درصد در پروژه‌هایی که هنوز اجرایی نشدند و 2درصد هم در کارهای مطالعاتی. دیگر تقریبا با پایان امسال پروژه های پولبر ما دیگر تمام می‌شوند و می توانیم انتظار داشته باشیم در انتهای 99 آب ثابتی هر سال وارد دریاچه شود. سال‌های بعدی فقط هزینه های ثابتی مثل لایه روبی داریم. فقط باید پول‌های ناچیزی روی کشاورزی سرمایه گذاری کنیم تا بتوانیم بهره‌وری کشاورزی را افزایش بدهیم.

او افزود: سال پیش با وجود همه مشکلات دولت به تعهداتش بسیار خوب عمل کرد، به نظر من یک برنامه خوب می‌توانیم به همین شکل به احیای دیگر تالاب‌هایمان هم بپردازیم.

47237

کد خبر 1384096
دریاچه ارومیه تا سال 1406 احیا می‌شود، اگر... 2
دریاچه ارومیه تا سال 1406 احیا می‌شود، اگر... 3