یک‌شنبه 14 بهمن 1403

در کنفرانس «علوم شناختی و رسانه» چه گذشت؟ از تشریح پیشینه «علوم شناختی» تا چگونگی ارتباط میان «علوم شناختی و رسانه»

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
در کنفرانس «علوم شناختی و رسانه» چه گذشت؟ از تشریح پیشینه «علوم شناختی» تا چگونگی ارتباط میان «علوم شناختی و رسانه»

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، نخستین کنفرانس ملی علوم شناختی و رسانه از صبح امروز پنج شنبه اول اسفند ماه 98 با حضور مسوولان و کارشناسان حوزه علوم شناختی و رسانه در تالار شهید چمران دانشکده فنی دانشگاه تهران از سوی خبرگزاری فارس برگزار شد.

در ابتدای این کنفرانس، پیام تیرانداز مدیرعامل خبرگزاری فارس به سخنرانی پرداخت.

* نقش رسانه در ارتقابخشی به تصمیم گیری‌های فردی و اجتماعی

تیرانداز در سخنرانی خود گفت: همه ما در زندگی روزانه دائما در حال تصمیم‌گیری هستیم، روزانه ممکن است ده‌ها تصمیم را در حوزه فردی و جمعی که به تناسب جایگاه و مسوولیتی که در زندگی داریم اتخاذ کنیم، هر اندازه که این تصمیمات دقیق و روشن باشد، طبیعتا مسیر روبه جلوی حرکتی ما عالمانه‌تر پیموده خواهد شد، برعکس این موضوع هم کاملا محتمل است که بارها مواجه بودیم در جامعه تصمیم‌های غلط چه خسارت و زیان‌هایی در جامعه و کشور به همراه داشته است.

مدیرعامل خبرگزاری فارس، اظهار داشت: بسیاری از معضلات و مشکلاتی که ریشه‌یابی می‌کنیم در سطح جامعه برمی‌گردیم به تصمیمات غلطی که اتخاذ شده است و از این نظر لطمات این تصمیم برای فرد و جامعه هم اتفاق افتاده است بنابراین باور داریم جامعه ای به پیشرفت می رسد که مجموع آن جامعه بتوانند تصمیمات صحیحی اتخاذ کنند.

وی با اشاره به تفاوت های رسانه اسلامی و غیراسلامی گفت: رسانه‌ها تلاش می‌کنند مطابق اهدافی که دارند در این فرایند عمل کنند، در رسانه‌هایی که غیراسلامی هستند عمدتا مداخله در فرایند تصمیم‌گیری از طریق تغییر و ایجاد باورها انجام می شود، در این نوع رسانه ها تقویت باورها در مسیر اهداف سرمایه‌داری شکل می‌گیرد و سرنوشت مخاطب چندان برای رسانه مهم نیست، اما رسانه های ما که پایبند به ارزش‌های دینی هستند رسانه را به مثابه یک دانشگاه می‌بینند، ما مأموریت یک رسانه را تعالی و رشد مخاطب می‌انگاریم و طبیعی است که رشد مخاطب همراه با رشد تفکر و فرایند تعقل در ذهن‌ها است.

وی در ادامه به ارتباط میان علوم شناختی و رسانه اشاره کرده و گفت: علوم شناختی کارکردهای مغز را در نظر می گیرد و تمام این کارها برای این است که رسانه اثرگذاری بیشتری داشته باشد به طوریکه نخستین مساله شناخت مخاطب است و اینکه برای چه مخاطبی کار انجام می‌دهیم.

مدیرعامل خبرگزاری فارس اظهار داشت: باور داریم اگر رسانه پیشرفت کند، می‌تواند مسیر پیشرفت و توسعه کشور را هموارتر و سریع‌تر انجام دهد، اگر بخواهیم اقتصاد، سیاست و اجتماعی پیشرفته‌تر داشته باشیم باید رسانه‌های عالمانه‌تر و دقیق‌تری داشته باشیم.

* استفاده از پتانسیل مغزی از طریق علوم شناختی

در ادامه این کنفرانس، باقر ساروخانی عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت: بحث نگرشی درباره مغز بسیار زیاد است چراکه دیدگاه های زیادی وجود دارد ما تمام دارایی خود را کنار گذاشته و هیچ اطلاعاتی را وارد مغز نکنیم مگر اینکه قبل از آن به وارسی آن بپردازیم، نباید دچار هیجان شویم.

ساروخانی اضافه کرد: رسانه چطور می تواند وارد مغز انسان شود و تاثیر گذار باشد این موضوع از کارکرد های علوم شناختی محسوب می شود تحلیل ذهن یک تحلیل عام است توصیه به رسانه دارم که قبل از ورود به رشته علوم شناختی باید اعتماد و برد بالایی داشته باشد البته صلاحیت هم از اهمیت زیادی برخوردار است. عضو هیات علمی دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: اگر رسانه پیش شرط ها را انجام داد و پیام ها را انتقال داد باید انسان ها پیام ها را از زبانشان جاری شود و اطلاعات را بفهمند ما می خواهیم افراد پیام ما را علاوه بر اینکه درک می کند به عنوان رسول ما باشد و باید انواع پتانسیل های خود را استفاده کند. * تشریح پیشینه دانش علوم شناختی در ایران و دنیا

همچنین در بخش بعدی این کنفرانس، محمد جواد لاریجانی رئیس پژوهشگاه دانش‌های بنیادی به سخنرانی پرداخت.

لاریجانی به جایگاه مهم علوم شناختی در علم مدرن امروز و سابقه 2 دهه آن در ایران اشاره و جایگاه پژوهشگاه دانش‌های بنیادی در تاسیس این رشته در کشور، تربیت نسل اول دکتری علوم شناختی و تحقیقات مهم در این زمینه که در مجلات معروف چاپ شده و نیز سابقه مبانی فلسفی این علم و چالش های آن سخنرانی کرد.

وی همچنین به پیام تیرانداز، مدیرعامل خبرگزاری فارس برای اداره یک رسانه موفق و گام گذاشتن در مسیر کاربرد علوم شناختی در رسانه تبریک گفت.

* کشور برای پیشرفت به توسعه علوم شناختی نیاز دارد

سخنران بعدی این کنفرانس، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری بود.

ستاری در این کنفرانس گفت: علوم شناختی از حوزه های مهمی است که ما چند سالی است در معاونت علمی بر روی آن کار می کنیم، از حدود 6 سال پیش به دنبال اکوسیستم یا زیست بوم بوده ایم تا آن را پیاده کنیم. وی ادامه داد: توسعه علوم شناختی نیاز به یک فرهنگ دارد ما در معاونت علمی بستر علوم شناختی هستیم البته در برخی از حوزه های علوم بی نظیر هستیم مثل بیو تکنولوژی اما علوم شناختی هم جزو علومی است که می تواند یک تحول اساسی در کشور ایجاد کند و اگر رسانه ها بخواهند رویکرد علمی داشته باشند باید روش های فعالیت رسانه ها تغییر کند در توسعه هوش مصنوعی شرکت های خوبی در کشور داریم که در ابعاد مختلف وجود دارند اما رسانه ها هم می توانند در این حوزه ورود پیدا کنند. معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری خاطر نشان کرد: آمادگی برای مرحله عملیاتی در حوزه علوم شناختی وجود دارد بهتر است در قالب استارت آپ به علوم شناختی پرداخته شود چرا که جزء حوزه هایی است که ما به صورت جدی به آن نیاز دارد اگر از این نوآورها در رسانه ها استفاده نشود آسیب خواهیم دید زیرا الان رسانه احتیاج به نوآوری جدید دارد.

* رسانه ها وظیفه سیاستگذاری علوم شناختی در کشور را دارند

در پایان بخش صبح این کنفرانس حمید رضا اعتماد پور عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی سخنرانی کرد و گفت: علوم شناختی تصویر دقیق تری از علم را عنوان می کند از طرفی باید بگویم علوم مختلف با یکدیگر تلفیق شده و علوم شناختی ایجاد می شود که در این رابطه نقش رسانه در افزایش سرانه مغز برتر و سرمایه شناختی کشور امروز برای پرچم داری علمی از اهمیت بسزایی برخوردار است. وی افزود: اهمیت علوم شناختی امروز در همه ابعاد زندگی شناخته شد چراکه سرمایه مغزهای برتر مبنای فعالیت بنگاه اقتصادی است در واقع سرانه مغز برتر این است که بتواند درست عمل کند البته مفهوم دیگر سرمایه شناختی است که از یک جامعه شناس فرانسوی گرفته شده است که در قالب سرمایه های مادی، اقتصادی، فرهنگی، نمادین و سمبولیک از آن یاد شده است.

پور اعتماد تصریح کرد: علوم شناختی عبارت از دانشی که انسان را برای زندگی آماده می کند که به این مفهوم به درستی استفاده نمی کنیم و به صورت مقطعی است.

* برگزاری پنل های تخصصی برای بررسی محورهای مربوط به علوم شناختی

در بخش بعدازظهر این کنفرانس که تا ساعت 18 ادامه یافت، محورهایی مانند روش‌های تحقیق در علوم شناختی و رسانه، فلسفه ذهن و رسانه، انسان شناسی و زبان شناسی شناختی و رسانه، علوم اعصاب و رسانه، هوش مصنوعی و رسانه، علوم تصمیم و رسانه، روان‌شناسی شناختی و رسانه، جامعه‌شناسی شناختی و رسانه، اقتصاد رفتاری و رسانه، بازاریابی عصبی و رسانه، سیاستگذاری عمومی و رسانه، تربیت فردی و رسانه در پنل های تخصصی با حضور کارشناسان علم و فناوری مورد بررسی قرار گرفت.

* تقدیر از برگزیدگان

همچنین در مراسم اختتامیه از برگزیدگان این کنفرانس که مقالاتی را ارائه داده بودند، تقدیر شد.

حدود 100 مقاله به این کنفرانس ارسال شده بود که 52 مقاله به صورت سخنرانی و بقیه به صورت پوستر ارائه شد.

حمیدرضا کرکه آبادی و ستایش حق وردی به صورت مشترک نفر اول، مژگان حسنی نفر دوم و مریم خالقی پور به عنوان نفر سوم مورد تقدیر قرار گرفتند.

انتهای پیام /

رسانه علوم شناختی علوم شناختی و رسانه کنفرانس علوم شناختی و رسانه
در کنفرانس «علوم شناختی و رسانه» چه گذشت؟ از تشریح پیشینه «علوم شناختی» تا چگونگی ارتباط میان «علوم شناختی و رسانه» 2
در کنفرانس «علوم شناختی و رسانه» چه گذشت؟ از تشریح پیشینه «علوم شناختی» تا چگونگی ارتباط میان «علوم شناختی و رسانه» 3
در کنفرانس «علوم شناختی و رسانه» چه گذشت؟ از تشریح پیشینه «علوم شناختی» تا چگونگی ارتباط میان «علوم شناختی و رسانه» 4
در کنفرانس «علوم شناختی و رسانه» چه گذشت؟ از تشریح پیشینه «علوم شناختی» تا چگونگی ارتباط میان «علوم شناختی و رسانه» 5