دوشنبه 5 آذر 1403

دستاوردهای وزارت ارشاد به روایت صالحی

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
دستاوردهای وزارت ارشاد به روایت صالحی

سیدعباس صالحی در گفت‌گوی خود در راستای اجرای طرح تجربه‌نگاری با هدف ثبت و انتقال تجربیات وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از "دستاوردهای دولت" گفت.

به گزارش ایسنا به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در راستای اجرای طرح تجربه‌نگاری با هدف ثبت و انتقال تجربیات وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیران و معاونان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ششمین و هفتمین بخش از گفت‌وگوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با عنوان روزگار فرهنگ، هنر و رسانه منتشر شد.

در این بخش از گفت‌وگو وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به فعالیت‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای بهبود فضای کسب و کارهای فرهنگی و دستاوردهای این حوزه به عنوان یکی از کلان برنامه‌های خود پرداخته است.

گسترش و ترویج سنت وقف در کارهای فرهنگی

در ششمین بخش از این گفت‌وگو صالحی تاکید دارد: کسب و کارهای فرهنگی و هنری در فضای مجازی یکی از کلان برنامه‌های نه‌گانه بود که چند برنامه در زیر مجموعه آن قرار داشت. گسترش و ترویج سنت وقف، نذورات، خیرات و مشارکت‌های مردمی در فضای کسب و کارهای فرهنگی، افزایش سهم فرهنگی در تسهیلات مالی، اعتباری، معافیت‌های مالیاتی، بیمه، انرژی و...، ارزیابی و نظارت بر اثربخشی حمایت‌های دولتی از بخش فرهنگ و بهره‌مندی مناسب اصحاب فرهنگ از خدمات ملی و حقوقی برنامه‌های این بخش بود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این گفت‌وگو افزود: در این بخش بر این توجه داشتیم که چگونه می‌توان به حوزه فرهنگ که ماهیت کیفی و ماهیت محتوایی فرهنگی و هنری و رسانه‌ای دارد از منظر اقتصاد فرهنگ و هنر هم توجه داشته باشیم. بنابراین در این برنامه‌ها به این توجه داشتیم که مشارک‌های مردمی را به این سمت و سو سوق بدهیم. یعنی این سوق هم در حوزه وقف و هم در حوزه مشارکت‌های غیر نظام وقفی باشد. در این حوزه شاهد اتفاقات قابل توجهی بودیم و سهم قابل توجهی از مشارکت‌های مردمی را هم در زیرساخت‌ها داریم و هم در رویدادها و فعالیت‌ها.

صالحی در ادامه به اقدامات این وزارتخانه در حوزه حقوق فکری و مالکیت معنوی اصحاب فرهنگ و هنر اشاره و بیان کرد: اتفاقاتی در این حوزه رقم خورد و قدم‌هایی برداشته شد و یا در حال برداشته شدن است. بخشی از جریان طبیعی، سالم و آرام هر حوزه انسانی برمی‌گردد به حقوق اقتصادی صاحبان آن حرفه و فن. در حوزه فرهنگ و هنر هم یکی از مسئله‌ها و موضوعات، حقوق اقتصاد اصحاب فرهنگ و هنر بود و اقداماتی در این بخش انجام شد و در حال انجام است که به کمک این موضوع آمد. یکی از برنامه‌هایی که در این زمینه شکل گرفت سامانه صدف است. با این نگاه این سامانه به ثمر نشست که هم در حوزه صوت و هم در حوزه تصویر شاهد استفاده‌های بدون رعایت قانونی صاحبان اثر نباشیم. بخش صوتی این سامانه به طور کل تمام شده و آماده بهره‌برداری است و بخش تصویری آن هم در حال شکل گرفتن است. بر این اساس هر اثر موسیقایی و صوتی و همچنین هر اثر تصویری ثبت می‌شود و از طریق این ثبت امکان ردیابی آن پدید می‌آید.

در ادامه این گفت‌وگو صالحی با اشاره به حوزه شورای حل اختلاف فرهنگ، هنر و رسانه، تاکید کرد: این اتفاق با این نگاه صورت گرفت که دعاوی و اختلافاتی که بین اصحاب فرهنگ و هنر وجود دارد بتواند از طریق یک مکانیزم روان‌تر و راحت‌تر رفع شود و این شورا هم جنبه منزلتی و هم جنبه حقوقی و اقتصادی دارد. به این معنا که از لحاظ منزلتی به اعتبار اینکه هم کسانی که در شورای حل اختلاف فرهنگ، هنر و رسانه هستند از معتمدان اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه انتخاب شده‌اند و قوه قضاییه آن‌ها را تایید کرده است و از طرفی چون آشنا به موضوعات هستند سرعت پرداختن به حل مسئله و مصالحه، رفع منازعات و خصومات راحت‌تر اتفاق می‌افتد.

شمولیت لایحه جدید مالکیت فکری به مولدان عرصه فرهنگ، هنر و رسانه

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از ششمین بخش از این گفت‌وگو به موضوع لایحه مالکیت فکری اشاره کرد و گفت: این لایحه 110 ماده داشت و از جهات مختلفی قابل توجه بود و امتیازاتی داشته و دارد که یکی از آن‌ها این است که در مقایسه با لوایح قبلی مانند لایحه حمایت‌های آثار از مولفان و مصنفان و نویسندگان، دامنه این لایحه گسترده‌تر است و عناصر مختلفی را در برمی‌گیرد و حجم بسیاری از مولدان عرصه فرهنگ، هنر و رسانه را شامل می‌شود.

صالحی ادامه داد: بخش دیگری که مورد توجه بود، این است که بتوانیم سهم فرهنگ را در حوزه برخورداری از تسهیلات مختلف ارتقا دهیم که به کمک اقتصاد فرهنگ و هنر می‌آید.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به بخشی از دستاوردهای این حوزه، بیان کرد: از جمله این دستاوردها می‌توان به افزوده شدن بخش فرهنگ به قانون بودجه اشاره کرد به این معنا که در تبصره 18 قانون بودجه بخش فرهنگ به آیین‌نامه آن اضافه شد و از تسهیلات وام اشتغال اصحاب فرهنگ هم امکان برخورداری پیدا کردند و فرهنگ در این حوزه قرار گرفت و با بانک‌ها هم تفاهم‌نامه‌هایی به امضا رسید از جمله بانک آینده و صندوق کارآفرین امید.

برای محقق شدن بیمه بیکاری هنرمندان مسیر سختی طی شد

صالحی در ادامه افزود: موضوع دیگری که به نتیجه رسید بیمه بیکاری اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه بود. مسیر سختی طی شد و دبیرخانه کمیسیون بیکاری در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در هفتمین بخش از این گفت‌وگو و در ادامه موضوع توسعه و بهبود کسب و کارهای فرهنگی به مصوبه دولت با عنوان تعرفه آموزشی فرهنگی در حوزه‌های مختلف ناشران، کتابفروشان و اصحاب مطبوعات اشاره کرد و گفت: این اقدام هم مسیر ساده‌ای را طی نکرد و در ابتدا با مقاومت‌هایی روبه‌رو بود ولی در نهایت در گفت‌وگوهایی که در هیات دولت صورت گرفت اقناعی به وجود آمد که مصوبه تصویب شد.

در بخش دیگری از این گفت‌وگو به بحث‌های حمایتی که اصحاب فرهنگ و هنر از خدمات بیمه‌ای و حمایت‌های مالی به عنوان شخص دریافت کرده‌اند اشاره شد که صالحی گفت: در این حوزه مرکز اصلی حمایتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صندوق اعتباری هنر است. روند رو به رشدی هم در این مسیر طی شده است. به عنوان مثال در پایان سال 95 صندوق اعتباری هنر 24هزار نفر از اعضای خود را از بیمه تامین اجتماعی برخوردار کرده بود و در پایان سال 99 این تعداد به 42هزار و 700 نفر رسید و این نشان از رشد دو برابری این روند دارد. همچنین در حوزه درمان تکمیلی در پایان سال 95 تعداد بیمه شدگان 13هزار و 611 نفر بودند و این تعداد در پایان سال 99 به 30هزار و 248 نفر رسیده است که در این بخش هم رشد دوبرابری را شاهد هستیم. در حوزه‌های مختلف دیگر از جمله بیمه عمر، بیمه حوادث و کرونا که تا پیش از دولت دوازدهم تجربه‌ای در این زمینه وجود نداشت نیز صندوق اعتباری هنر اقداماتی داشته است. همچنین کمک‌های بلا عوض به هنرمندان، وام‌ها و خدمات مالی و... از دیگر اقدامات است.

احصای 1500 شغل فرهنگی و شرح مشاغل آن

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری اظهار کرد: یکی از کارهای مهمی که بعدها ثمره خود را نشان می‌دهد این است که تا پیش از این ما احصایی از مشاغل و شرح مشاغل فرهنگ و هنر نداشتیم ولی در یک پژوهش، 1500 شغل فرهنگی و شرح آن احصا شده که این اقدام به کمک این می‌آید تا با کمک مرکز آمار مسیر این شغل‌ها روشن شود و نظام‌نامه صنفی مشاغل فرهنگ و هنر را ساماندهی کند.

صالحی در ادامه این بخش از گفت‌وگو درباره اینکه آیا اقدامی در زمینه شبکه‌سازی فعالان حوزه کسب و کارهای فرهنگی به منظور شناخت یکدیگر صورت گرفته یا خیر، گفت: در بخش تعامل و نظام ارتباطی کاری اقداماتی صورت گرفته است. به عنوان مثال شکل‌گیری انجمن‌های سراسری صنفی از جمله این اقدامات است. به عنوان مثال وقتی عکاسان ایرانی کنار یکدیگر قرار نگرفته‌اند، نمی‌توانند بحث‌های اقتصادی حوزه خود را پیش ببرند. بنابراین شناخت آن‌ها از یکدیگر و مسائل و مشکلات اقتصادی فرهنگی و هنری خودشان کمک بسیاری به آن‌ها می‌کند. یکی از دستاوردهای نظام صنفی این است که در بهبود کسب و کارها، به کمک صنف می‌آید. همچنین در حوزه فعالان عرصه مجازی هم کارهایی انجام شده که از آن جمله می‌توان به سامانه پلت زار اشاره کرد. کاری که سامانه آن به نتیجه رسیده و حسن آن ایجاد بازار مجاری برای فعالان این عرصه است.

صالحی در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره اینکه موتور پیشران رسمیت یافتن یک موضوع تاسیسی و یا تقنینی، همانند خدمات بیمه‌ای، در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چه بوده، تاکید کرد: به عنوان مثال در حوزه نظام صنفی فراگیر، بیشتر خود اصناف حضور داشتند و مشارکت انجمن‌ها وجود داشت و ما بیشتر در کنار صنف قرار داشتیم و در واقع صنوف خط مقدم بودند. اما در مسائل دیگر تجربه من نشان داده وقتی مباحث مالی صنوف را مطرح می‌کنیم در ابتدا در دولت تصور می‌شود که پشت صحنه این قضیه اهداف و منافع وزارتخانه دنبال می‌شود و این مقاومت در ابتدا دیده می‌شود و این منجر می‌شود که دیرتر به نتیجه برسیم ولی در این سال‌ها تلاش من این بوده که در دولت این حس به وجود آید که وزارتخانه به دنبال منافع جمعی ملی و دولت است و ایجاد این حس کمک بسیاری در پیشبرد اهداف داشت.

ششمین و هفتمین گفت‌وگوی سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای اجرای طرح تجربه‌نگاری در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از لینک‌های زیر قابل دسترسی است:

تجارب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت دوازدهم در گفت‌وگو با سیدعباس صالحی - قسمت ششم

تجارب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت دوازدهم در گفت‌وگو با سیدعباس صالحی - قسمت هفتم

انتهای پیام