یک‌شنبه 4 آذر 1403

دسترسی به جراح قلب افزایش می‌یابد

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
دسترسی به جراح قلب افزایش می‌یابد

خبرگزاری فارس - گروه سلامت: شاید شما هم در مورد «کمبود پزشک در کشور» یا «کاهش دسترسی به پزشکان متخصص» مطالبی را شنیده باشید. متاسفانه این کمبود به جراحان قلب نیز رسیده است و طی چند سال اخیر بارها مسئولان در این باره هشدار داده‌اند.

سال گذشته بود که دکتر رییس‌زاده، رییس سازمان نظام پزشکی، ضمن انتقاد از کمبود جراح قلب در کشور، گفت: «تا پنج‌سال آینده در برخی از رشته‌ها دیگر جراح نخواهیم داشت و باید بیماران را به خارج بفرستیم و 10 برابر هزینه کنیم تا یک عمل ساده قلب انجام دهند. جراحی قلب به‌ویژه جراحی قلب اطفال، جراحی اطفال و تخصص بیهوشی در شرف نابودی هستند.»

این مسله تازگی نداشته و پیش از آن در سال 99 نیز انجمن علمی جراحان قلب کشور در نامه‌ای به معاون اول رییس جمهور، در این مورد هشدار داده و افزود:«طی چند سال اخیر متاسفانه، تمایل فارغ التحصیلان جراحی عمومی برای ادامه تحصیل در رشته جراحی قلب به میزان قابل توجهی کاهش یافته است که اگر این روند ادامه یابد سلامتی و امید به زندگی جامعه ایران تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.»

به گفته محمدرضا میرزاآقایان، جراح قلب اطفال و رئیس انجمن جراحان قلب ایران، در حال حاضر حداکثر 240 جراح قلب با میانگین سنی 53 سال در کشور داریم که از این تعداد عده قابل توجهی به دلایل فوت، بازنشستگی و مهاجرت، غیرفعال محسوب می‌شوند. بعلاوه در چند سال گذشته 20 جراح قوی و ممتاز مهاجرت کرده‌اند و در مقابل سالی فقط دو یا سه جراح قلب فارغ‌التحصیل می‌شوند. این در حالی است که براساس میانگین سرانه تعداد جراح قلب در کشورهای پیشرو در نظام سلامت، اکنون بایستی در ایران بیش از 1000 جراح قلب فعال حضور داشته باشد. با بررسی روند تربیت جراحان قلب در سال‌های اخیر مشاهده می شود که تقاضا برای ورود به این رشته بسیار کاهش یافته است. بطوریکه در چند سال اخیر از مجموع 111 نفر ظرفیت اعلام شده برای پذیرش در این رشته، تنها 18 نفر وارد این رشته شده‌اند.

عوامل مختلفی باعث این مشکل شده است؛ اول اینکه جراحی قلب فقط در دوره تخصص اراءه می‌شود و مقدمه ورود به آن کسب تخصص جراحی داخلی است. مسیری که از یک‌طرف طولانی است و طی آن فرد حداقل تا سن 40 سالگی نمی‌تواند به عرصه کار وارد شود. از طرفی یک جراح داخلی وقتی درآمد مناسبی داشته باشد، لزومی برای به جان خریدن سختی‌های جراحی قلب نخواهد دید. دوم اینکه تخصص هایی مانند زیبایی، جذابیت بیشتری نسبت به جراحی قلب دارد زیرا هم درآمد بیشتری را عاید فرد می‌کند و هم با سختی کمتری همراه است.

بالاخره پس از چند سال پیگیری، در نود و هشتمین نشست شورای آموزش پزشکی و تخصصی، مورخه 21/12/1401، پیشنهادی به تصویب رسید که طبق آن، رشته های جراحی قلب و جراحی قفسه صدری از فوق تخصص به تخصص تغییر یافته و دستیاران پس از 5 سال تحصیل (2 سال جراحی عمومی و 3 سال جراحی قلب یا قفسه صدری) می‌توانند بعنوان متخصص، در این رشته‌ها به فعالیت بپردازند. پیش از این در سال 97 نیز در نودمین نشست این شورا برای تامین نیاز کشور، این راهکار مصوب شد اما به دلایل نامعلوم تا کنون اقدامی در این جهت صورت نگرفته بود.

با پذیرش جراح قلب از مقطع تخصص، به دلایلی از جمله کاهش مدت تحصیل و هزینه های وارده بر فرد، پایین آوردن سن ورود به عرصه خدمت و درآمدزایی، افزایش تعداد واجدین شرایط شرکت در آزمون ورودی و غیره میزان پذیرش جراحی قلب بطور محسوسی افزایش یافته و از بروز یک بحران جدی و قریب الوقوع جلوگیری خواهد شد.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید جراح قلب متخصص قلب کمبود پزشک این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است