دوشنبه 5 آذر 1403

دولت عراق باید حمایت لازم را از مراکز دیپلماتیک ایران به عمل آورد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
دولت عراق باید حمایت لازم را از مراکز دیپلماتیک ایران به عمل آورد

تهران - ایرنا - «خیام الزعبی» استاد روابط بین‌الملل دانشگاه الفرات سوریه در مورد حمله به اطراف کنسولگری ایران در کربلا به ایرنا گفت: حمله به سفارتخانه ها و نمایندگی های دیپلماتیک، تنش های سیاسی را افزایش می دهد و دولت عراق باید حمایت همه جانبه لازم را از مراکز دیپلماتیک ایران به عمل آورد.

به گزارش ایرنا، عصر یکشنبه 19 اردیبهشت برخی آشوبگران به سرکنسولگری ایران درکربلا تعرض کردند. «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت جمهوری اسلامی ایران تعرض به اماکن دیپلماتیک خود را محکوم می‌کند و امیدوار است دولت عراق در حفاظت و صیانت از اماکن دیپلماتیک ایران در عراق عمل کند.

پژوهشگر ایرنا در باره این تعرض و پیامدهای آن و همچنین وظیفه دولت عراق در حفاظت از اماکن دیپلماتیک ایران در این کشور با دکتر «خیام الزعبی» استاد روابط بین‌الملل دانشگاه الفرات سوریه گفت‌وگو کرد:

مشروح این گفت‌وگو به قرار زیر است:

سوال: به نظر شما عوامل پشت پرده حمله به کنسولگری ایران در کربلا به دنبال چه مواردی می تواند باشد؟

هر چند وقت یکبار مراکز دیپلماتیک از سوی گروه های خارج از قانون مورد هدف قرار می گیرند. به نظر می رسد هدف از این اقدام بر هم زدن برگه های منطقه است. کسانی که این حمله ها را اجرایی می سازند، می خواهند عراق را دست بسته و در معرض اتهام ها قرار دهند تا این موضوع اختلاف میان کشورها و مردم منطقه را افزایش دهد و عراق را به سوی آشوب بیشتر و هرج و مرج سازنده پیش می برد.

بنابراین، این گروه های خارج از قانون که در پشت آنها برنامه های سیاسی ایستاده است طبق معمول به دنبال دامن زدن به فتنه و ایجاد نگرانی هستند. آنها می خواهند پیام های خصمانه به ایران ارسال کنند و منشورها و هنجارهای بین المللی را که روابط دیپلماسی میان کشورها را تنظیم می کند به چالش کشند. بنابراین هدف از حمله به کنسولگری ایران منحرف کردن افکار عمومی و خرسندی سازی مردم عراق به این موضوع است که حضور ایران در منطقه سبب ساز مشکلات است و نه حضور آمریکا و ابزارهای آن.

سوال: حمله به اماکن دپیلماتیک چه خطراتی دارد؟ دولت عراق به موجب کنوانسیون 1963 وین در تامین امنیت اماکن دیپلماتیک چه وظیفه ای دارد؟

حمله به اماکن دیپلماسی سبب ایجاد ناآرامی و بی ثباتی در منطقه می شود. از این رو، حمله به مرکز دیپلماتیک ایران در عراق به منزله نادیده گرفتن خطرناک هنجارها و قواعد بین المللی و معاهده وین درباره حمایت از مراکز دیپلماتیک و کنسولگری ها است. دولت عراق باید حمایت لازم را از مراکز و اعضای مراکز دیپلماتیک ایران و خانواده های آنها و آرشیوها و اسناد آن به عمل آورد و کسانی را که به مراکز دیپلماتیک و کنسولگری ها حمله می کنند، مجازات کند. نادیده گرفتن این موضوع نقض فاحش تعهدات بین المللی آن است که براساس مقررات کنوانسیون های بین المللی مربوطه تعیین شده است.

سوال: حمله به اماکن دیپلماتیک تا چه اندازه ای می تواند تلاش‌ها برای برقراری روابط خارجی متعادل و استوار با همه کشورهای جهان را با خطر مواجه می‌کند.؟

حمله به سفارتخانه ها و نمایندگی های دیپلماتیک احتمال رخ دادن تنش های سیاسی را افزایش می دهد و در نتیجه در راستای برهم زدن ثبات منطقه در راستای خدمت به رژیم صهیونیستی و همراهان آن است. از این رو، آسان سازی زمینه برای حمله به سفارتخانه ها موضوع بسیار خطرناکی است. زیرا حمله کنندگان از هر بهانه ناچیزی برای حمله به سفارتخانه ها استفاده می کنند و روابط خارجی عراق و چهره این کشور را در جهان تخریب می کنند. از این رو، باید از عراق در برابر پیامد اختلاف های منطقه ای و بین المللی که منطقه شاهد آن است، حمایت کرد و به دنبال راهی برای حمایت از عراق در برابر خطرهایی بود که این کشور را احاطه کرده است.

سید عمار حکیم رهبر جریان حکمت ملی عراق درپی این موضوع با محکومیت تعرض به کنسولگری ایران در کربلا گفت که دولت باید امنیت مراکز و هیات‌های دیپلماتیک را تامین کند.

رهبر جریان حکمت ملی عراق در واکنش به قصد برخی افراد برای تعرض به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در کربلا در پیامی عنوان کرد: حمله به هیات‌های دیپلماتیک خارجی اقتدار حکومت را در معرض خطر قرار می‌دهد و تلاش‌ها برای برقراری روابط خارجی متعادل و استوار با همه کشورهای جهان را با خطر مواجه می‌کند.

حکیم در پیام خود این اقدام را ناشی از برخی رفتارهای فردی عنوان کرده و ابراز داشت: حمله به هیات‌های دیپلماتیک که مهمان عراق هستند و در تازه‌ترین مورد حمله به کنسولگری ایران در کربلای معلی محکوم است. وی از دولت و دستگاه‌های امنیتی کشورش خواست که امنیت لازم برای همه هیات‌های دیپلماتیک و سفارتخانه‌ها و نمایندگی‌ها در همه استان‌های کشور را تامین کند.

در پی حادثه یکشنبه شب گذشته 19 اردیبهشت ماه تعدادی افراد خودسر در تلاش برای تعرض به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در کربلا، وزارت امور خارجه ایران به شدت به این حادثه اعتراض کرد. نخست «سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، دولت عراق را در خصوص حفاظت از امنیت نمایندگی های دیپلماتیک ایران در این کشور، مسوول دانست و گفت: انتظار داریم دولت عراق به وظایف خود عمل کرده و با معترضان برخورد کند. دستگاه دیپلماسی ایران متعاقب آن در اعتراض به این حادثه، سفیر عراق در تهران را فراخواند و خواستار حفظ تدابیر و تمهیدات امنیتی از سوی جهات ذیربط دولت عراق برای محافظت از اماکن دیپلماتیک ایران به موجب کنوانسیون 1963 وین شد. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در همین روز طی گفتگوی تلفنی با فواد حسین همتای عراقی خواهان شناسایی عاملان این گونه تحرکات غیر قانونی شد. ظریف با یادآوری مسوولیت دولت عراق در خصوص تضمین امنیت اماکن دیپلماتیک در این کشور، ضمن درخواست پیگیری مجدانه دولت عراق در خصوص شناسایی عاملان این گونه تحرکات غیرقانونی، ابراز امیدواری کرد که با جدیت دولت عراق و نیروهای حفظ امنیت در این کشور اینگونه حوادث تکرار نشود. فواد حسین وزیر خارجه عراق نیز در این گفت وگو ضمن ابراز تاسف از وقوع چنین اقدامات خشونت باری بر تعهد دولت عراق بر تامین امنیت دیپلمات‌ها و اماکن دیپلماتیک در عراق تاکید کرد و اظهار داشت دستور تشدید ترتیبات حفاظتی را داده است.

*س_برچسب‌ها_س*