یک‌شنبه 4 آذر 1403

دیه شکستن و بریدن بینی چقدر آب می خورد؟

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
دیه شکستن و بریدن بینی چقدر آب می خورد؟

در قانون مجازات اسلامی جزئیات پرداخت دیه برای آسیب رساندن به اعضای بدن فرد دیگر آمده است که در این بخش به دیه بینی می پردازیم.

قانونگذار در قانون مجازات اسلامی دیه مشخصی را برای آسیب رسیدن به بینی مشخص کرده است.

قانونگذار در قانون مجازات اسلامی دیه مشخصی را برای آسیب رسیدن به هریک از اعضای بدن مشخص کرده است و مواد متعددی به مبلغ مشخصی از دیه که بر پایه میزان آسیب وارده به عضو بدن تعیین می‌شود اشاره دارند.

دیه مجازاتی است که قانون گذار به خاطر صدمه وارد شده بر اندام‌های بدن تعیین کرده و این دیه بر اساس عواملی مانند میزان آسیب و شدت جنایت دریافت می‌شود.

یکی از اعضایی که متأسفانه در اثر ضرب و جرح به آن آسیب بسیاری وارد می‌شود بینی است و قانونگذار نیز در چندین ماده قانون مجازات اسلامی در خصوص دیه و ارش شکستن بینی، سوراخ کردن و پارگی بینی، خراشیدگی، کبودی و ورم بینی صحبت کرده است.

در توضیح ارش باید گفت ارش نوعی دیه است که در قانون از قبل تعیین نشده‌است؛ طبق ماده 367 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 هر جنایتی که بر عضو کسی وارد شود و شرعاً مقدار خاصی به عنوان دیه برای آن تعیین نشده باشد کسی که مرتکب جرم شده باید ارش بپردازد تعیین ارش معمولاً با کارشناسی پزشکی قانونی و رأی دادگاه است.

مطابق ماده 593 قانون مجازات اسلامی قطع کردن و یا از بین بردن تمام بینی یا نرمه‌ای که پایین استخوان بینی است دیه کامل دارد. از بین بردن تمام نرمه با تمام یا مقداری از استخوان بینی در صورتی که در یک دفعه باشد، موجب دیه کامل است اما اگر نرمه بینی در یک دفعه و تمام یا مقداری از استخوان بینی در دفعه دیگر از بین برود، برای نرمه دیه کامل و برای استخوان، ارش تعیین می‌شود.

همچنین قانونگذار در ماده 593 قانون مجازات اسلامی با اشاره به شکستگی بینی گفته است که شکستن استخوان بینی در صورتی که موجب فساد بینی و از بین رفتن آن شود، دیه کامل دارد و چنانچه بدون عیب و نقص اصلاح شود موجب یک دهم دیه کامل و اگر با عیب و نقص بهبود پیدا کند، موجب ارش است در کج شدن بینی یا شکستن استخوان بینی که منجر به فساد آن نشود، ارش ثابت می‌شود.

علاوه بر موارد گفته در ماده 594 قانون مجازات اسلامی نیز آمده است از بین بردن هریک از پره های بینی یا پرده میان دو سوراخ، موجب یک سوم دیه کامل است و مطابق با ماده 595 همین قانون فلج کردن بینی، موجب دو سوم دیه کامل و از بین بردن بینی فلج، موجب یک سوم دیه کامل است.

در ماده 596 قانون مجازات اسلامی بیان شده سوراخ کردن هر دو طرف بینی و پرده فاصل میان آن، خواه با پارگی همراه باشد خواه نباشد، در صورتی که باعث از بین رفتن بینی یا نوک آن نشود، موجب یک سوم دیه کامل است و اگر بهبود یابد، موجب یک پنجم دیه کامل است.

در ماده 597 قانون مجازات اسلامی نیز در خصوص سوراخ کردن بینی صحبت شده و در این ماده گفته شده دیه سوراخ کردن یک طرف بینی در صورتی که بهبود نیابد یک نهم دیه کامل و در صورتی که بهبود یابد، یک بیستم دیه کامل است و دیه سوراخ کردن یک طرف بینی با پرده وسط آن در صورتی که بهبود نیابد دونهم دیه کامل و در صورتی که بهبود یابد، یک پانزدهم دیه کامل است.

اما در خصوص پاره کردن بینی نیز باید گفت قانوگذار صراحتاً در ماده 598 قانون مجازات اسلامی گفته است دیه پاره کردن بینی در صورتی که سبب از بین رفتن بینی یا نوک آن نشود، یک سوم دیه کامل و اگر بهبود یابد یک دهم دیه کامل است و در ماده 599 همین قانون نیز بیان شده دیه از بین بردن نوک بینی که محل چکیدن خون است، نصف دیه کامل است.

منبع: مهر هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

دیه شکستن و بریدن بینی چقدر آب می خورد؟ 2