جمعه 9 آذر 1403

«رئیس نشوم به مجلس نمی‌آیم»

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
«رئیس نشوم به مجلس نمی‌آیم»

برخلاف علی لاریجانی که خودش را تقریبا بی‌رقیب می‌دید؛ اما کار برای قالیباف بسیار سخت‌تر است. گفته شده بود که قالیباف در سفر اخیر خود به استان خوزستان به دنبال رأی 18 نماینده این استان بوده است.

روزنامه شرق نوشت:

«ولعی برای ریاست مجلس ندارم». این پاسخ علی لاریجانی در سال 91 به کسانی است که مدت‌ها به دنبال موضع شفاف رئیس مجلس هشتم درباره ریاست در مجلس نهم هستند. برخلاف محمدباقر قالیباف که گفته می‌شود در جلسه‌های مختلف گفته است: «اگر رئیس مجلس نشوم، به مجلس نمی‌آیم». علی لاریجانی همان زمان گفته بود که «حتی اگر به‌عنوان رئیس مجلس نیز انتخاب نشود، ثلمه‌ای به عالم اسلام وارد نمی‌شود».

احتمالا قالیباف هم اگر با خبرنگاران روبه‌رو شود، مشابه سخنان لاریجانی را بر زبان خواهد آورد. شاید برای همین است که این روز‌ها از رسانه‌ها دوری می‌کند. برخلاف علی لاریجانی که خودش را تقریبا بی‌رقیب می‌دید؛ اما کار برای قالیباف بسیار سخت‌تر است. گفته شده بود که قالیباف در سفر اخیر خود به استان خوزستان به دنبال رأی 18 نماینده این استان بوده است. تصاویری از گعده‌های او با نمایندگان شهر‌های شمالی هم در اوج بحران کرونا در فروردین منتشر شده بود.

دیروز شمس‌الدین حسینی، وزیر سابق احمدی‌نژاد و نماینده راه‌یافته به مجلس یازدهم، هم اعلام کرده که قطعا نامزد ریاست مجلس می‌شود. حزب مؤتلفه هم دو روز پیش اعلام کرد که تنها شخص شاخص برای ریاست مجلس مصطفی میرسلیم است. فریدون عباسی، دیگر وزیر احمدی‌نژادی، هم رسما اعلام نامزدی برای ریاست مجلس کرده است. نیکزاد، حاجی بابایی، زاکانی و آقاتهرانی هم دیگر گزینه‌هایی هستند که نام‌شان برای ریاست مجلس بر سر زبان افتاده و همین موضوع کار را برای اصولگرایان که اصرار دارند یک تصویر وحدت‌بخش از خود منتشر کنند، سخت کرده است.

اخبار و شواهد حاکی از این است که اصولگرایان چاره را در چندمرحله‌ای‌کردن انتخاب رئیس و هیئت‌رئیسه مجلس دیده‌اند؛ یعنی قبل از شروع مجلس با تشکیل جلسات پیشا‌انتخابی، تعداد رقبا را کاهش دهند؛ در‌حالی‌که طبق قاعده انتخاب رئیس مجلس باید به صورت رسمی بعد از شروع مجلس و در یک رقابت شفاف با حضور رسانه‌ها انجام شود؛ اما به نظر می‌رسد که اصولگرایان ترس از آبروریزی و درگیری دارند و نمی‌خواهند این رقابت خونینی که مدعیان زیادی هم دارد، جلوی چشم رسانه‌ها رخ دهد. برای همین به دنبال این هستند که انتخاب اصلی را پیش از شروع مجلس دور از چشم رسانه‌ها انجام دهند یا دست‌کم دور دوم یا سوم رقابت را به بعد از افتتاح مجلس یازدهم بسپرند؛ یعنی نهایتا دو نفر راه‌یافته به مرحله نهایی یک رقابت شکلی در مجلس جلوی چشم رسانه‌ها شکل دهند؛ تا‌جایی‌که مهدی چمران، رئیس اسبق شورای شهر تهران، با اشاره به برخی صحبت‌ها مبنی بر وجود اختلاف در بین اصولگرایان بر سر ریاست مجلس شورای اسلامی، گفته است: «احتمالا یک نشستی خواهند داشت قبل از شکل‌گیری مجلس تا در آنجا بتوانند رأی‌گیری کنند که دیگر در زمان تشکیل مجلس وقت زیادی برای این کار گرفته نشود

. البته این بهترین روشی است که می‌شود دنبال کرد. حالا اگر این کار را بتوانند انجام دهند، کار خوبی است و اگر نه که در‌هر‌حال یک عده کاندیدا شده‌اند و با هم صحبت و بحث هم کردند تا وارد مجلس شوند. حال این نمایندگان مجلس هستند که تصمیم می‌گیرند به چه کسی رأی دهند. در نتیجه ما این را به‌عنوان یک اختلاف عمیق و ریشه‌ای نمی‌توانیم در نظر بگیریم».

ابوالفضل ابوترابی، نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس، هم به فارس گفته که صبح دیروز (دوشنبه) نشستی با حضور جمعی از نمایندگان مجلس دهم که به مجلس یازدهم راه پیدا کرده‌اند، برگزار شد. در این نشست بنا بر این شد که در روز چهارشنبه با حضور 56 نفر از منتخبان مجلس یازدهم مقدمات تدوین اساسنامه فراکسیون انقلاب فراهم و عده‌ای از اعضا مأمور تدوین این اساسنامه شوند. علاوه‌بر‌این بناست تا نشستی با حضور منتخبان مجلس یازدهم که علاقه‌مند به عضویت در فراکسیون نیرو‌های انقلاب هستند، پیش از آغاز دوره جدید مجلس برگزار شود. او درباره اینکه این تعداد حدود 220 نفر از منتخبان مجلس یازدهم را تشکیل می‌دهد، گفت: در این جلسه بناست تا درباره رئیس و هیئت‌رئیسه مجلس یازدهم رأی‌گیری شود».

تصمیم‌گیران تصمیم‌شکن

شمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد دولت‌های نهم و دهم و نماینده راه‌یافته به مجلس یازدهم، هفته پیش در یک جمع هفت‌نفره از دیگر منتخبان مجلس یازدهم که سودای ریاست مجلس را هم در سر دارند، شرکت داشته است. خروجی این جلسه را باشگاه خبرنگاران با تأخیر دو، سه‌روزه منتشر کرد که از آن تعبیر به تصمیم‌گیری اقلیت برای اکثریت شد؛ اما حسینی درباره تصمیمات این جمع به ایلنا گفته است: «در‌حال‌حاضر مجلس 276 نماینده دارد که این 276 نفر برای مجلس تصمیم‌گیری می‌کنند و هیچ اقلیتی در داخل مجلس و هیچ مجمعی بیرون مجلس درباره تشکیل ارکان مجلس نمی‌تواند تصمیم بگیرد.

او با بیان اینکه در بین نمایندگان، نماینده‌تر نداریم، گفته است: در ادوار گذشته مجلس نه‌فقط نماینده‌تر داشتیم؛ بلکه نماینده‌ترین هم داشتیم؛ اما بنا است که در این دوره هیچ شخصی نماینده‌تر نباشد. بر‌اساس‌این همه نماینده‌ها با یکدیگر برابرند و همه تصمیمات در صحن مجلس اتخاذ می‌شود».

در‌حالی‌که خروجی آن جلسه هفت‌نفره که باشگاه خبرنگاران جوان منتشر کرده بود، حاکی از این بود که تصمیماتی پیشاپیش برای مجلس گرفته شده؛ مثلا پیش‌بینی رقابت حاجی‌بابایی و قالیباف و رقابت چهره‌هایی مانند میرسلیم و زاکانی و نیکزاد برای نواب ریاست؛ اما حسینی مدعی شده اخبار منتشر‌شده مبنی بر اینکه جمعی هفت‌نفره برای هیئت‌رئیسه مجلس تصمیم گرفتند، صحت ندارد و مضاف بر آن خودش هم قطعا نامزد ریاست مجلس خواهد شد: «چون فکر می‌کنم مجلس باید با اولویت و نگاه اقتصادی اداره و مدیریت شود».

نکته جالب ماجرا این است که یکی از خروجی‌های آن جلسه هفت‌نفره که حسینی تا این حد روی آن تأکید دارد، این بود که هیچ‌یک از نماینده‌ها حق ندارد قبل از تشکیل جلسه رسمی مجلس، نامزدی خود را اعلام کند و کسی هم حق ندارد از بیرون برای مجلس تصمیم بگیرد. رفتار حزب مؤتلفه در اعلام حمایت از میرسلیم برای ریاست مجلس و تأکید وزیر سابق احمدی‌نژاد بر اینکه قطعا نامزد ریاست مجلس خواهد شد، دقیقا در تضاد و تناقض با خروجی آن جلسه است!

نکته جالب‌تر اینکه خود حسینی در ادامه هم تأکید کرده است: «الان هیچ شخصی رسما کاندیدا نیست و کاندیداتوری باید در صحن انجام شود. هر 276 نماینده می‌توانند در صحن کاندیدا شوند و شانس خود را برای خدمت و مسئولیت بیشتر بیازمایند. مجلس رئیس از پیش تعیین‌شده ندارد و هیچ گروهی بیرون از صحن نمی‌تواند برای مجلس تصمیم بگیرد. اینکه گروهی فکر کنند از قبل می‌توانند کسی را به‌عنوان رئیس یا هیئت‌رئیسه یا رؤسای کمیسیون‌ها القا کنند، خلاف قانون اساسی و مشی پارلمانی و مردم‌سالاری است».

با‌این‌حال به نظر می‌رسد که حسینی بر ظرفیت 50‌نفره مدیران سابق دولت نهم و دهم که در مجلس حضور دارند، چشم دوخته است. یحتمل همین چشمداشت را نیکزاد و عباسی، دیگر مدیران دولت احمدی‌نژاد که چشم به صندلی ریاست مجلس دوخته‌اند، هم دارند. حسینی درباره تشکیل فراکسیون از سوی مدیران دولت نهم و دهم گفته است: «بالغ بر 50 نفر از مدیران دولت نهم و دهم بدون هرگونه سازماندهی و هماهنگی از قبل، به مجلس یازدهم راه یافته‌اند.

از‌آنجایی‌که این افراد دارای سوابق تجربی شناخته‌شده هستند و همچنین تعداد درخور‌توجهی از نمایندگان ادوار گذشته نیز در دولت‌های نهم و دهم کار کرده‌اند، یک ظرفیت جدید در مجلس به وجود آمده و ما در تلاش هستیم این ظرفیت را در مسیر خدمت به کشور به کار بگیریم و خوشبختانه اقبال به این تصمیم زیاد است». حسینی در‌حال‌حاضر خودش را نامزد قطعی ریاست مجلس می‌داند که در ادامه گفته بین خودمان {مدیران احمدی‌نژادی} نیز توافق کرده‌ایم که یک نفر از ما برای ریاست مجلس کاندیدا شود.