پنج‌شنبه 8 آذر 1403

ردپای افغانستان در آلودگی هوای مشهد با ساخت کانال "قوش‌تپه"

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
ردپای افغانستان در آلودگی هوای مشهد با ساخت کانال "قوش‌تپه"

یک کارشناس محیط زیست با بیان اینکه ردپای افغانستان در گردوغبار مشهد دیده می‌شود، گفت: اگر کانال "قوش‌تپه" راه‌اندازی شود، شرایط بدی برای کشاورزی ترکمنستان رقم می‌خورد و خشک شدن اراضی جنوب این کشور باعث خیزش هرچه بیشتر گرد و غبار در کشور ما می‌شود.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، روز گذشته آلودگی هوای ناشی از خیزش گرد و غبار در شهر مشهد، هوای این شهر را در محدوده بسیار خطرناک قرار داد و شاخص کیفیت هوا به عدد 368 رسید. شرایط هوای مشهد فاصله دید را به 800 متر رساند و علاوه بر تعطیلی ادارات، شهر پروازها را نیز دچار مشکل کرد.

در رابطه با این موضوع محسن موسوی خوانساری؛ کارشناس محیط زیست به تسنیم گفت: منشأ این گرد و غبار از استان‌های غربی کشور نبود و ربطی به عراق و سوریه نداشت، بلکه از "قره‌قوم ترکمنستان" نشأت گرفته بود.

بحران گرد و غبار در مشهد / غلظت ذرات معلق 7 برابر سطح استاندارد شد

این کارشناس با بیان اینکه ردپای طالبان در طوفان گرد و غبار مشهد دیده می‌شود، اظهار کرد: افغانستان درحال ساخت یک کانال بزرگ به نام "قوش تپه" به طول 200 کیلومتر است که می‌تواند نیمی از آب رودخانه آمودریا را در شمال افغانستان را به اراضی این کشور بفرستد. تکمیل کانال قوش تپه در دولت جدید طالبان با سرعت انجام می‌شود و گزارش‌ها حاکی از آن است 3000 کارگر به همراه ماشین‌آلات در آنجا مشغول کارند و کانال به‌زودی بهره‌برداری می‌شود.

موسوی خوانساری ادامه داد: این کانال می‌تواند 300 متر مکعب آب را در ثانیه انتقال دهد و با تکمیل آن، رودخانه آمودریا که عمده آب آن به جنوب ترکمنستان و ازبکستان می‌رفت، آورده بسیار کمتری را برای این کشورها خواهد داشت. این آب اراضی کشاورزی جنوب ترکمنستان را آبیاری می‌کرد و کشاورزی این کشور عمدتاً وابسته به آمودریا بود.

وی افزود: اگر کانال "قوش‌تپه" راه‌اندازی شود، شرایط بسیار بدی را برای کشاورزی ترکمنستان ایجاد می‌کند و خشک شدن اراضی جنوب این کشور باعث خیزش هرچه بیشتر گرد و غبار در کشور ما می‌شود. شرایط ترکمنستان در آینده بدتر خواهد شد و به تبع آن، استان های شمال شرق کشور ما نیز با مشکلات بیشتری روبه‌رو می‌شوند.

تأمین آب مشهد از "سد دوستی" دیگر ممکن نیست

کارشناس مدیریت منابع آبی تأکید کرد: وزارت خارجه و وزارت نیرو باید به این موضوع ورود کرده و دیپلماسی آبی فعالی را در پیش بگیرند. از همین الان باید برای این موضوع چاره‌اندیشی شده و این طور نشود که مانند تشکیل کانون گرد و غبار در عراق به دنبال سدسازی‌های ترکیه بر روی دجله و فرات که اراضی کشاورزی جنوب غرب کشور ما را نیز خشک و تبدیل به کانون گرد و غبار کرد، دیر اقدام کنیم.

موسوی خوانساری خاطرنشان کرد: درست است که آمودریا در ایران جاری نیست اما کم شدن ورودی آن تهدید بالقوه‌ای برای کشور ماست.