چهارشنبه 7 آذر 1403

ردپای اکولوژیک در چهارمحال و بختیاری کاهش می‌یابد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
ردپای اکولوژیک در چهارمحال و بختیاری کاهش می‌یابد

شهرکرد - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری گفت: تلاش می‌شود با افزایش بهره‌وری و رعایت مسائل محیط زیستی، استفاده بهینه از منابع آب و انرژی و کاهش خروج پسماند و پساب به محیط زیست ردپای اکولوژیک را در استان کاهش یابد.

شهرام احمدی روز چهارشنبه در گفت و گو ایرنا اظهار داشت: احیای دریاچه ارومیه، احیای بسیاری از تالاب‌ها، تعامل و همکاری با جوامع محلی، توجه به مشارکت عمومی، توجه به حقابه‌های زیست محیطی و توجه به پسماند از اقدامات شاخص دولت تدبیر و امید در حوزه محیط زیست است.

وی اظهار داشت: تصویب ذخیره‌گاه زیست‌کره تنگ صیاد - سبزکوه، احیای تالاب گندمان، تدوین مدیریت زیست بومی تالاب‌های چغاخور و گندمان و افزایش امکانات حفاظت فیزیکی از اقدامات شاخص دولت در زمینه محیط زیست استان است.

احمدی، به تجهیز دو تالاب استان به دوربین‌های مدار بسته و پایش آنلاین اشاره کرد و افزود: امسال نخستین هلی‌شات برای استفاده در مباحث تحقیقاتی، سرشماری و شناسایی خریداری شد.

احیای تالاب گندمان برگی درخشان در دفتر محیط زیست استان

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به اقدامات انجام شده برای احیای تالاب گندمان، بیان کرد: تالاب گندمان در دهه گذشته به دلایلی مانند خشکسالی و بهره‌برداری‌های ناپایدار رو به خشکی بود، به گونه‌ای که یک بار به مدت 40 شبانه روز دچار آتش‌سوزی بود برای نجات و احیای تلاب در دولت تدبیر و امید با استفاده از مهندسی معکوس، جلوی زهکش شدن آب تالاب با احداث بند خاکی گرفته شد.

احمدی، با اشاره به مباحث آموزشی و همکاری بسیار خوب جوامع محلی و بهره‌برداران تالاب در خصوص رعایت حقابه زیست محیطی و مصرف بهینه آب، تصریح کرد: رفع مشکلات با همکاری جوامع محلی و بهره‌برداران، گسترش مشاغل سازگار با محیط زیست، افزایش ضریب حفاظت از تالاب، تجهیز تالاب‌های گندمان و چغاخور به پاسگاه و پایگاه‌های اطفاء حریق و تدوین مدیریت زیست بومی نقش مهمی در احیای این تالاب داشتند.

وی تاکید کرد: حفاظت پایدار با بهره‌برداری خردمند و اصولی میسر می‌شود.

شهرک بازیافت پسماند در شهرکرد بیش از 50 درصد پیشرفت فیزیکی دارد

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری سرانه تولید پسماند در استان را مشابه متوسط کشوری و روزانه 700 گرم عنوان و بیان کرد: نحوه مدیریت پسماندهای شهری و عادی در سطح استان به نوعی سنتی است، البته اقدامات خوبی در راستای مدیریت پسماند در استان در حال انجام است.

احمدی با بیان اینکه پسماندهای عفونی در همه بیمارستان‌های استان بی‌خطرسازی می‌شود، ادامه داد: پیگیر هستیم که بحث شهرک‌های بازیافت در چند نقطه از استان اجرایی شود.

احمدی با بیان اینکه تلاش می‌شود امسال نخستین شهرک بازیافت پسماند در شهرکرد بهره‌برداری شود، تصریح کرد: اکنون در شهرستان شهرکرد بحث بازیافت را بخش خصوصی شروع کرده و پروژه آن نیز بیش از 50 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

وی با اشاره به اینکه تفکیک از مبدا، زمانی که بازیافت راه‌اندازی شده باشد، کارایی بهتری دارد، خاطر نشان کرد: در بحث تفکیک پسماند باید آموزش را ابتدا از سطح خانواده و با هدف کاهش مصرف‌گرایی و تولید کمتر زباله شروع و بعد تفکیک از مبدا را اجرا کرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری، با بیان اینکه تفکیک از مبدا در چند شهر استان در حال اجرا است، یادآور شد: بحث بازیافت در شهرستان‌ها نیز پیگیری می‌شود، چرا که ما به دنبال ایجاد چند مرکز محدود با رعایت اصول زیست محیطی و بهداشتی هستیم.

رعایت نکردن حقابه‌های زیست محیطی ما را به سمت بیابانی‌شدن پیش می‌برد

احمدی، به کاهش 7 درصدی بارش استان نسبت به میانگین بلند مدت و کاهش 36 درصدی نسبت به بارش سال گذشته اشاره کرد و گفت: متاسفانه همه دشت‌های استان ممنوعه و چند دشت نیز ممنوعه بحرانی شده است، رعایت نکردن حقابه‌های زیست محیطی علاوه بر آسیب به تنوع زیستی، سبب بیابان‌زایی نیز می‌شود.

وی با بیان اینکه جایگاه محیط زیست در حقابه بعد از شرب است، تصریح کرد: سال گذشته حقابه زیست محیطی زاینده‌رود با مشارکت دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه شهرکرد مطالعه شد که حقابه زاینده‌رود در استان 315 میلیون مترمکعب در سال است.

مدیرکل حفاطت محیط زیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به پیگیری مطالعه حقابه زیست محیطی حوزه کارون، ادامه داد: حقابه تالاب‌های گندمان و چغاخور نیز مطالعه شده و پیگیر بحث تخصیص آب آنها هستیم.

احمدی، با تاکید بر اینکه توسعه پایدار باید همراه با حفظ محیط زیست و توجه به نسل آینده باشد، خاطر نشان کرد: اگر در استان با توجه به ظرفیت‌ها و آمایش سرزمین دنبال توسعه پایدار هستیم باید حقابه‌های محیط زیستی را برای حفظ طبیعت رعایت کنیم.

وی، با اشاره به اینکه زمانی آب مورد نیاز فولاد از تالاب برداشت می‌شد، ادامه داد: با پیگیری‌های انجام شده اکنون فولاد چهارمحال از پساب استفاده می‌کند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به اقدامات آموزشی انجام شده، بیان کرد: طرح سیپا، ساعتی با محیط‌بان، طرح هر مدرسه یک نهالستان در مناطق جنگلی برای حفظ بلوط، طرح آب و تالاب، تهیه فیلم‌های مستند در خصوص پسماند، آب، تالاب‌، اکوسیستم‌ها، خشکسالی و چاپ کتاب‌های زیست محیطی در این راستا انجام شده است.

آموزش و مشارکت عمومی شالوده حفظ محیط زیست است

احمدی با بیان اینکه اساس و شالوده حفظ محیط زیست آموزش و مشارکت عمومی است، تاکید کرد: چنانچه اخلاق زیست محیطی ارتقا داده شود، آنگاه خود مردم حافظان اصلی محیط زیست خواهند بود.

وی شبکه تشکل‌های زیست محیطی و تعامل با ادارات، دستگاه‌ها و نهادها را بخشی از مشارکت‌های مدنی این اداره کل دانست و افزود: گردشگری پایدار اطراف تالاب می‌تواند زمینه حفاظت پایدار را ایجاد کند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری به اقدامات قابل توجه دولت در زمینه گرد و غبار از طریق دیپلماسی، تعامل با کشورهای اطراف و احیای تالاب‌ها اشاره و بیان کرد: مجموع این فعالیت‌ها سبب کاهش بیش از 60 درصدی گرد و غبار شده است به گونه‌ای که اکنون بیشتر گرد و غبار موجود در کشور منشا خارجی دارد.

زوال اکوسیستم ناشی از فشار بر طبیعت است

احمدی با اشاره به زوال اکوسیستم در رابطه با گونه‌های جنگلی و بلوط و گونه‌ی مرتعی گون، یادآور شد: متاسفانه چندین سال است که با مرگ این گونه‌ها در زاگرس مواجه هستیم، دلایل مختلفی هم برای آن ذکر شده است اما چیزی که می‌توان برداشت کرد فشار بر این اکوسیستم زوال را برای آنها در پی داشته است.

وی با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست برنامه‌های خوبی در سطح ملی در مباحث بوم سازگان زاگرس و زوال اکوسیستم برای توسعه پایدار زاگرس پیگیری می‌کند، ادامه داد: بدون شک با کاهش فشار و بهره‌برداری غیر منطقی که ناشی از وابستگی معیشت زاگرس نشینان به این اکوسیستم است، می‌توان فشار بر این گونه‌ها را کم کرد.

خطر آتش‌سوزی در استان جدی است

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری به احتمال وقوع آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی با نزدیک شدن به تابستان و افزایش گرما، کاهش رطوبت خاک و خشک شدن گیاهان اشاره و تصریح کرد: کل طبیعت کشور و زاگرس در معرض آتش سوزی هستند، این خطر در سطح زاگرس و استان جدی است و باید اقدامات پیشگیرانه لازم را انجام داد.

احمدی، به ایجاد آتشبر و شناسایی نقاط بحرانی و مستعد آتش‌سوزی در استان اشاره کرد و گفت: افزایش مشارکت مردمی، برگزاری مانورهای اطفا حریق، برگزاری مباحث آموزشی برای پرسنل یگان حفاظت، افزایش ضریب حفاظت فیزیکی، تشکیل ستاد واکنش سریع در اداره کل، شیفت‌بندی کلیه پرسنل و آماده باش آنها تا شروع فصل بارش به صورت شبانه روزی، جلسات تعاملی با مردم و بهره‌برداران حاشیه مناطق تحت حفاظت، مباحث آموزشی با گردشگران، دامداران و تهیه وسایل اطفا حریق از اقدامات انجام شده در بحث پیشگیری و مهار آتش‌سوزی است.

وی با تاکید بر اینکه استان نهایت صرفه‌جویی در استفاده از ظرفیت‌های زیست محیطی و کاهش فشار به محیط زیست را دارد، خاطر نشان کرد: ما داریم ردپای اکولوژیک را کم می‌کنیم، ردپای اکولوژیک یکی از مواردی است که می‌توانیم با استفاده از آن نحوه برخورد و رفتار خود با محیط زیست را بسنجیم به این معنا که برای برداشت از منابع چقدر فشار به طبیعت و چقدر مضرات وارد محیط زیست کرده‌ایم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: تلاش می‌شود در استان با افزایش بهره‌وری و رعایت مسائل محیط زیستی، استفاده از منابع آب و انرژی و کاهش خروج پسماند و پساب به محیط زیست ردپای اکولوژیک را کم کنیم.

به گزارش ایرنا، یک پارک ملی، یک اثر طبیعی ملی و 5 منطقه حفاظت شده به مساحت 155هزار و 844 هکتار و 2 منطقه شکار ممنوع به مساحت 51 هزار و 724 هکتار جزء مناطق حفاظت شده استان است.

از مجموع یک میلیون و 653 هزار و 300 هکتار وسعت چهارمحال و بختیاری، یک میلیون و 371 هزار و 400 هکتار در حوضه آبخیز رودخانه کارون، 143هزار و 900 هکتار در حوضه آبخیز رودخانه زاینده رود، 67 هزار و 700 هکتار در حوضه آبخیز رودخانه دز و 70 هزار و 300 هکتار در حوضه آبخیز داخلی قرار دارد. خشکسالی، برداشت بی‌رویه آب و پدیده گرد و غبار، افزایش تعداد آتش سوزی‌ها در اراضی کشاورزی، مراتع و جنگل‌ها، به عنوان تهدیدی برای این مناطق و حیات وحش است. این استان به دلیل قرار داشتن در منطقه زاگرس میانی یا زاگرس مرطوب از تنوع گیاهی و جانوری بالایی برخوردار است، به گونه ای که هم اینک 12.5 درصد مساحت چهارمحال و بختیاری تحت مدیریت حفاظت محیط زیست قرار دارد. با احتساب ذخیره‌گاه زیست کره تنگ صیاد و سبزکوه می توان گفت، نیمی از مساحت استان چهارمحال و بختیاری جزو مناطق حفاظت شده و ثبت ملی و جهانی است. منطقه حفاظت شده شیدا، هلن، قیصری، سبزکوه و پارک ملی و منطقه حفاظت شده تنگ صیاد، منطقه شکار ممنوع خدا آفرید، اثر طبیعی ملی لاله واژگون از مناطق تحت مدیریت اداره کل محیط زیست استان چهارمحال وبختیاری است

*س_برچسب‌ها_س*