یک‌شنبه 4 آذر 1403

رمان تسخیرشدگان نقد شد

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
رمان تسخیرشدگان نقد شد

تسخیر شدگان اولین رمان مینا شائیلو زاده با موضوع سازمان مجاهدین خلق با رویکردی اجتماعی است که توسط نشر معارف منتشر شده.

به گزارش مشرق، جلسه نقد رمان تسخیر شدگان توسط نهاد کتابخانه های عمومی استان گیلان و با همکاری کانون ادبی راوی گیلان در کتابخانه 22 بهمن بندر کیاشهر برگزار شد.

نهمین جلسه نقد و بررسی کتاب در کتابخانه 22 بهمن بندر کیاشهر عصر سه شنبه 16 اسفند، با محوریت رمان "تسخیر شدگان"به نویسندگی "مینا شائیلو زاده "از نویسندگان جوان کشوربا حضور مریم علی نیا "منتقد "و بهناز کیا مجری کارشناس و همراهی دختران نوجوان در بندرکیاشهر برگزار شد.

تسخیر شدگان اولین رمان مینا شائیلو زاده با موضوع سازمان مجاهدین خلق با رویکردی اجتماعی است که توسط نشر معارف منتشر شده. در شروع جلسه نقد ابتدا بهناز کیا به واکاوی موضوع کتاب، شخصیت ها و ماجراهای داستان که جنایات سازمان مجاهدین خلق است پرداخت.

در ادامه علی‌نیا منتقد کتاب، از سوژه داستان پرسیدو علت انتخاب آن. نویسنده در پاسخ به این سوال گفت که ابهامات و سوالات زیادی در این مورد در میان نسل جوان وجود دارد بخصوص اتفاقات دهه شصت و نقش گروه مجاهدین خلق، با اینکه این گروه بعنوان گروه تروریستی در جهان شناخته می شود اماز باز نوجوانانی هستند که هنوز بی خبر از جنایات این سازمان هستند. او علت دیگر انتخاب این موضوع را نبود کتاب داستانی با موضوع مجاهدین خلق در بازار نشر دانست. در ادامه علی نیا منتقد ادبی جلسه

در مورد اهمیت سوژه تاریخی صحبت کرد. وی با تاکید بر این مسئله که واقعیت تاریخی وقتی با داستان همراه باشد بهتر در ذهن مخاطب اثر می کند تاکید کرد که مخاطب می تواند با مراجعه به این کتاب از اطلاعات تاریخی نیز بهره مند شود به طور مثال خانه های تیمی، توابین و...

در ادامه منقد گفت که دادن این اطلاعات در میان کتب، تاثیر زیادی در شفافیت اتفاقات تاریخی دارد. و اهمیت آن از این جهت بیشتر می شود که جای جلاد و شهید عوض نشود چیزی که در سیر اتفاقات تاریخی ایران به فراوانی رخ می دهد. علی نیا به سراغ شخصیت های داستان رفت و از شخصیت پردازی خوب بهار صحبت کرد. او انتخاب شخصیت دختر بعنوان شخصیت اصلی داستان را از نقاط قوت داستان دانست. چون در بیشتر مواقع شخصیت های اصلی کتب نوجوان پسر هستند کتاب تسخیر شدگان از بابت اینکه روی بهار دختر نوجوان مانور می دهد بسیار حائز اهمیت است. او درادامه گفت

داستان روی انگشتان بهار می چر خد و رابطه خوب و صمیمانه و عاطفی او با برادرش بر اثر گذاری شخصیت افزوده است. یکی از نکات خوب شخصیت از نگاه منتقد اشاره به ظرافت های دخترانه در شخصیت بهار است در واقع شخصیت را برای مخاطب نوجوان ملموس تر می کند. او در ادامه گفت اما این اتفاق در شخصیت معلم رخ نداده است و مخاطب درمسیر داستان دچار تناقضاتی می شود. منتقد در راستای همین موضوع از نویسنده پرسید: چطور معلم همان خانم جمشیدی، که عمل جراحی صورت انجام داده توسط بهار شناسایی می شود؟

نویسنده در پاسخ گفت: بهار پیش زمینه ذهنی داشته وشاید این پیش زمینه، او را به کشف این مسئله رسانده است. وی افزودکه البته جای کار برای شخصیت پردازی بیشتر وجود دارد. در ادامه بحث بهناز کیا مجری کارشناس پرسید که این رمان چطور می تواند بر نوجوانان نسل امروز تاثیر بگذارد؟

نویسنده اینگونه پاسخ داد که این یک کتاب داستانی است. که از تاریخ نیز صحبت می کند نوجوانان نباید به داستان بسنده کنند و برای اطلاعات بیشترباید کتابهای مختلف بخوانند. ازفیلم وسریال هم با این موضوع غافل نشوند.

بعداز این گفتگو مجری سراغ نوجوانان رفت. نوجوانان هم نظرات خود را در مود کتاب تسخیر شدگان بیان کردند. یکی از نوجوانان که از طریق تماس تصویری با نویسنده صحبت می کرد از نویسنده پرسید. هدفش از انتخاب این موضوع چه بوده؟ چرا نویسنده باید از مجاهدین خلق بنویسد؟ حال آنکه ژانر غالب و مورد پسند نوجوان فانتزی وعلمی تخیلی است. آیا ریسک نبود انتخاب چنین سوژه ای برای نوجوانان؟

نویسنده گفت: مهم پرداخت داستانی است. باید به زبان نوجوان صحبت کرد تا نوجوان بتواند آن اتفاقات را درک کند. در این صورت کار می تواند مورد اقبال نوجوانان قرار بگیرد.

در پایان نیز یکی از نوجوانان از تجربه خواندن کتاب گفت که توانسته یک روزه کتاب را بخواند. و تاکید کرد که زبان و ماجراهای کتاب برای او بسیار روان و دلنشین بوده و موضوع داستان را دوست داشته است.

لازم به ذکر است کانون ادبی راوی گیلان از آذر ماه سال 99 فعالیت خود را آغاز کرد. اعضای این کانون جمعی از بانوان ارزشی استان گیلان بوده که نگارش رمان، داستان کوتاه، جستار، یادداشت نقد کتاب و برگزیده شدن در جشنواره های استانی و کشوری را در کارنامه فعالیت های خود دارند.

رمان تسخیرشدگان نقد شد 2