رمزگشایی از افشاگری روحانی با اعداد معنادار / تشبیه مصوبه ضدبرجامی مجلس یه حمله یازدهم سپتامبر در آمریکا
عصر ایران در گزارش مرور رخدادهای سال 1400به قلم مهرداد خدیر از افشاگری روحانی با اعداد در آستانه ترک پاستور علیه مجلس رمزگشایی کرد.
سه روز مانده به پایان 8 سال ریاست جمهوری و تحویل آن به سید ابراهیم رییسی و در نهم مرداد 1400، حسن روحانی آخرین سخنان خود در این جایگاه را با سه عدد مطرح کرد در فضایی که چندان هم شنیده نشد و کسی هم حوصله رمزگشایی نداشت: «اگر اصل 60 قانون اساسی حاکم بود و لطمه نمیخورد، چون در اوایل آذر لطمه خورد و اگر 11 آذر نداشتیم و اصل 60 ایستاده بود و همه به اصل 113 احترام میگذاشتند در ماه اسفند (1399) تحریم مردم برداشته شده بود و امروز مردم میدیدند چه شرایطی بر کشور حاکم بود و فروردین و اردیبهشت و خرداد دیگری را میدیدند.
البته آن مقدار که مقدور بود وزارت خارجه ما و دیگران تلاش کردند و امروز سفره آماده است و باید در باز شود تا مردم کنار سفره قرار بگیرند. کار آماده شده و امیدواریم دولت سیزدهم بتواند تکمیل کند. ما هم خوشحال می شویم که دولت سیزدهم موفق شود و فرقی ندارد دولت دوازدهم دولت موفق شود یا دولت سیزدهم اما بسیاربسیار متأسفم که چهار پنجشش ماه از دست رفت.» به زبان ساده و روشن مراد حسن روحانی این بود که با استقرار جو بایدن در کاخ سفید از اول بهمن 1399 فرصت احیای برجام فراهم آمد اما انگار قرار نبوده همان گونه که برجام به نام او و ظریف نوشته شد احیای آن هم به آنها نسبت داده شود و شاید کسانی دوست نداشتند دلار را به قیمت پایینتر تحویل دهد.
بیشتر بخوانید:
به جای این توضیحات صریح اما تعبیر «یازدهِ نُه» را به طعنه به کار برد تا مصوبه 11 آذر 1399 (اقدام راهبردی برای رفع تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران) را یادآور شود که مجلس انقلابی با آن در واقع دست دولت روحانی را برای مذاکرات احیای برجام پس از استقرار بایدن و تمایل او میبست و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی که ریاست آن با رییس جمهور مخالف مصوبه است نیز بر آن مُهر تأیید زد. تأکید بر این تعبیر به جای 11 آذر به این خاطر بود که آمریکاییها هم به واقعه 11 سپتامبر «یازدهِ نُه» میگویند و با ایما و اشاره میخواست مصوبه یاران رقیب خود در انتخابات را مثل واقعه 11 سپتامبر حمله به برجام توصیف کند.
اما چرا به اصول 60 و 113 اشاره کرد؟ چون به موجب اصل 60 قانون اساسی «اِعمال قوه مجریه جز در اموری که مستقیماً بر عهده رهبری گذاشته شده از طریق رییس جمهوری و وزراست» و اصل 113 هم رییس جمهوری را «عالیترین مقام رسمی پس از مقام رهبری و مسؤول اجرای قانون اساسی» معرفی میکند.
او با اعداد 11، 60 و 113 میخواست بگوید از اسفند 99 تا مرداد 1400 معطل ماندیم. اما مگر انتظار داشت مجلس جدید جز این عمل کند؟
رییس جمهوری پیشین در آخرین نطق خود در واقع از مردم می خواست قضاوت درباره عملکرد دولت او نه برپایه 92 تا 1400 که بر اساس 92 تا 97 باشد چون در اردیبهشت 97 دونالد ترامپ زیر میز زد و شدیدترین تحریمها را علیه ایران اِعمال کرد. 97 تا بهمن 99 را اضطراری به قصد ونزوئلایی نشدن ارزیابی کنند کما این که عبدالناصر همتی رییس کل وقت بانک مرکزی هم در مصاحبه با «آگاهینو» همین را میگوید. روحانی اما ناخرسندی خود را بابت ماههای آخر که نتوانست از فرصت پایان ترامپ استفاده کند و احیای برجام به دولت بعد موکول شد پنهان نکرد.
با این همه از یک نکته خوشحال بود. این که منتقدان برجام که تهدید کرده بودند آن را آتش میزنند ناچار به ادامه مذاکرات هستند و نمیتوانند این سند را کنار بگذارند. هر چند که در نیمه دوم 1400 دیدیم به جای لفظ «برجام» از تعبیر «توافق خوب» یا «توافق قوی» استفاده شد اما برجام به هر رو مانده است.
2121
کد خبر 1615776