یک‌شنبه 30 دی 1403

روایتی از علاقه محمدعلی کشاورز به رادیو + صوت

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
روایتی از علاقه محمدعلی کشاورز به رادیو + صوت

روح بزرگ محمدعلی کشاورز آنقدر تشنه هنر بود که چشمه‌های تئاتر، سینما و تلویزیون هم نتوانسته بود سیرابش کند. این هنرمند به رادیو هم عشق می‌ورزید و در محافل رادیویی بارها درباره علاقه‌اش به رادیو سخن گفته بود اما دریغ که رادیو جز در مواردی که به عنوان مهمان، میزبان محمدعلی کشاورز بود و یا در مقطعی ابیاتی از شاهنامه را برای شنوندگان رادیو می‌خواند، نتوانسته بود جایگاهی درخور برایش در نظر...

محمدعلی کشاورز هنرمند پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون در برنامه‌های رادیویی چون «کافه رادیو»، «راه شب» و «پنجره‌ها» به عنوان مهمان حضور داشته است. او در این برنامه‌ها از علاقه‌اش به رادیو گفته و از آن به عنوان رسانه‌ای که فرهنگی‌تر از رسانه‌های دیگر است نام برده بود.

به همین بهانه ایسنا گفت‌وگویی داشته است با یدالله گودرزی (مدیرگروه فرهنگ و اندیشه رادیو ایران) که شاهد حضور محمدعلی کشاورز در رادیو بوده است.

این گفت‌وگو را در زیر می‌خوانید:

یدالله گودرزی اینگونه صحبتش را آغاز کرد: «ایشان یکی از اسطوره‌های هنر ایران بود و برخلاف چهره‌هایی که عاشق جنجال و هیاهو هستند، استاد کشاورز به اصالت و بنیادهای علمی و هنری علاقه داشت و بر همین اساس هم فعالیت می‌کرد.

استاد کشاورز از هنرمندان با اصالت و از نسلی بود که پایه‌های هنر امروز ایران را پایه‌گذاری کردند، او به گونه‌های مختلف هنری علاقه‌مند بودند.»

گودرزی با بیان اینکه محمدعلی کشاورز همواره نسبت به رادیو علاقه نشان می‌داد و در جشنواره رادیو هم شرکت کرده بود، گفت: هر گاه که از رادیو با او تماس می‌گرفتیم ایشان به رادیو علاقه‌مند بود و چندین بار به رادیو دعوتشان کرده و از محضرشان استفاده بردیم. حتی در جشنواره رادیو در دهه هشتاد که در زیباکنار گیلان برگزار می‌شد، دعوت جشنواره را اجابت کرده و شرکت کردند. استاد کشاورز سه روز در این جشنواره حضور پیدا کرد. در این مدت ایشان هم‌اتاق مرحوم مهران دوستی بود. او به گوینده‌های رادیو خیلی علاقه‌مند بود و با مهران دوستی هم اتاق شد. حضورش مایه افتخار جشنواره رادیو بود. مرحوم کشاورز به این رسانه خیلی علاقه‌مند بود و علی‌رغم اینکه فعالیت هنری‌اش در رسانه‌های تصویری بود، معتقد بود رسانه رادیو خیلی فرهنگی‌تر از رسانه‌های دیگر است.

او ادامه داد: پیشنهاد داشتن برنامه‌ای در رادیو به او داده نشده بود اما ما در چند برنامه به عنوان مهمان از حضورش بهره می‌بردیم. «کافه رادیو» با اجرای مهران دوستی، «پنجره‌ها» در رادیو ایران و همچنین برنامه «راه شب» رادیو ایران میزبان این هنرمند پیشکسوت بوده است. این اواخر که بیمار بود و استراحت می‌کرد در برنامه «کافه هنر» به صورت تلفنی با استاد ارتباط داشتیم.

مدیرگروه فرهنگ و اندیشه رادیو ایران سپس خاطره‌ای را از استاد کشاورز به یاد آورد و اینگونه بیان کرد: یک بار برای حضور در برنامه‌ای به رادیو آمده بودند اما عوامل برنامه‌ای که میزبانش بود فراموش کرده بودند به استقبالش بیاید و ایشان را به اتاق من آوردند که خیلی هم گرم بود و اذیت شد. در آنجا من با ایشان گفت‌وگویی داشتم، دو مسئله را خیلی تاکید می‌کرد؛ یکی شاهنامه‌خوانی و استفاده از متون کهن بود که رادیو می‌تواند مروجش باشد. ایشان معتقد بود که متون کهن پایه هنرهای دیداری و شنیداری امروز است. مسئله دیگر این بود که هیچ چیز بدون زحمت حاصل نمی‌شود و لازمه هنر ریاضت و زحمت است تا درون هنرمند جلا پیدا کرده و گوهر هنر را عرضه کند. خود استاد کشاورز هم ابیاتی را از شاهنامه حفظ بود که بسیار درست و صحیح می‌خواند، اطلاعات ادبیاتی‌اش، خیلی خوب بود.

به گزارش ایسنا، محمدعلی کشاورز، بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون 25 خردادماه سال1399 بر اثر عارضه کلیوی در سن 90 سالگی از دنیا رفت. مجموعه‌های تلویزیونی دایی‌جان ناپلئون، آتش بدون دود، هزاردستان (در نقش شعبان استخوانی)، سربداران (در نقش خواجه قشیری)، افسانه سلطان و شبان (در نقش خوابگزار اعظم)، پدرسالار و گرگ‌ها از آثار ماندگار تلویزیونی این هنرمند هستند.

در زیر بخشی از صدای محمد علی کشاورز را در گفت‌گویی در یک برنامه رادیویی می‌شنوید:

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند. فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: video/mp4

انتهای پیام