سه‌شنبه 31 تیر 1404

«روایت روضه» فراخوانی برای احیای بافت تاریخی از طریق روایت‌های مردمی

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
«روایت روضه» فراخوانی برای احیای بافت تاریخی از طریق روایت‌های مردمی

مدیر مکتب بافت مشهد از انتشار فراخوان «روایت روضه» با هدف احیا و بازسازی بافت تاریخی پیرامون حرم مطهر رضوی از منظر فرهنگی و مردمی خبر داد.

مدیر مکتب بافت مشهد از انتشار فراخوان «روایت روضه» با هدف احیا و بازسازی بافت تاریخی پیرامون حرم مطهر رضوی از منظر فرهنگی و مردمی خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر، مدیر مکتب بافت مشهد، مجتبی گیوه‌چی، از انتشار فراخوان «روایت روضه» با هدف احیا و بازسازی بافت تاریخی پیرامون حرم مطهر رضوی از منظر فرهنگی و مردمی خبر داد. وی تاکید کرد: این طرح به دنبال کشف و بازیابی روایت‌های پنهان در دل محافل روضه بافت تاریخی است تا از این طریق، هویت و سنت‌های اصیل این منطقه حفظ و احیا شود.

گیوه‌چی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، درباره هدف اصلی مکتب بافت از راه‌اندازی فراخوان روایت روضه اظهار داشت: باور ما در مکتب بافت این است که می‌توانیم شهر را از دو مسیر بسازیم: یکی از راه ایجاد پروژه‌های عمرانی، ساخت‌وساز و مرمت برای احیای بافت تاریخی که تخریب‌های زیادی را تجربه کرده است، و دیگری که رویکردی نرم‌تر و امروزی‌تر دارد، یعنی از طریق احیای روایت مکان‌ها و آدم‌ها.

وی افزود: ما معتقدیم که از راه نقشه‌نگاری فرهنگی و مردمی می‌توانیم شهر و بافت را مجدداً بسازیم. در این میان، کانون‌های روایت که سنت و هویت فرهنگی را در خود حفظ کرده‌اند، یعنی محافل روضه در بافت تاریخی اطراف حرم، از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. خود این روایت‌ها به ما کمک می‌کنند تا مکان‌ها، آدم‌ها، خاطرات جمعی و تداوم سنت را دوباره پیدا و بازیابی کنیم.

مدیر مکتب بافت درباره نحوه جمع‌آوری این روایت‌ها توضیح داد: ما در برنامه‌ای با عنوان «پرسه در بافت تاریخی مشهد»، از مدت‌ها پیش به سراغ روضه‌های قدیمی بافت تاریخی رفته‌ایم؛ روضه‌های 100 و 200 ساله.

وی ادامه داد: در ایام محرم و صفر، هر پنجشنبه صبح، ما به این روضه‌های تاریخی مانند تکیه کرمانی‌ها، روضه مجتهد سیستانی و روضه آقای شیخ سر می‌زنیم که همگی بالای 150 سال قدمت دارند. جالب است که بسیاری از اوقات، به واسطه همین روضه‌ها، خود مکان نگهداری شده است. برای مثال، تکیه کرمانی‌ها به واسطه روضه نزدیک به 200 ساله‌اش حفظ شده یا حسینیه مددیان و تکیه آقای شیخ نیز به همین منوال. حتی روضه مجتهد سیستانی، در همان خانه و با همان شاکله اصلی خود باقی مانده است.

گیوه‌چی خاطرنشان کرد: این نشان می‌دهد که توجه به روضه‌ها و روایت آن‌ها، ابزاری فرهنگی در بازسازی، احیا و ساخت بافت تاریخی است.

وی درباره جزئیات فراخوان روایت روضه و نحوه شرکت مخاطبان گفت: فراخوانی که خانه روایت مکتب بافت اعلام کرده، یک فراخوان با حداقلِ ورودی است. شرکت‌کنندگان می‌توانند روایت‌های خود را هم به صورت نوشتاری و هم به صورت صوتی (پادکست) برای ما ارسال کنند. این روایت‌ها می‌توانند از 9 کلمه تا 999 کلمه یا از 9 ثانیه تا 9 دقیقه برای فایل صوتی باشند.

گیوه‌چی اضافه کرد: ما به دنبال روایت روضه‌های امروز مشهد هم هستیم، نه فقط روضه‌های قدیمی، تا پیوندی بین گذشته و حال ایجاد شود. وی قالب ارسال آثار را نیز «جستار روایی» عنوان کرد.

سرپرست مکتب بافت درباره نحوه ارسال آثار و چگونگی انتشار آنها بیان داشت: برای ارسال آثار، شرکت‌کنندگان می‌توانند از طریق ادمین تلگرام ما، خانم زارعی، اقدام کنند. وی افزود برای این منظور، می‌توانند در کانال تلگرامی مکتب بافت و با ادمین در ارتباط باشند: https://t.me/maktabebaft

گیوه‌چی تصریح کرد: تمامی روایت‌های ارسالی که مورد تأیید قرار گیرند، در قالب یک کتاب و با ذکر نام نویسنده، منتشر خواهند شد.

مجتبی گیوه‌چی درباره وابستگی سازمانی مکتب بافت نیز توضیح داد: مکتب بافت زیر نظر شرکت عمران مسکن‌سازان، که یک نهاد نیمه‌دولتی و نیمه‌خصوصی است، فعالیت می‌کند.

وی افزود: اما در واقع، مکتب بافت در ذیل هیئت امنای بافت تاریخی (پیرامون حرم) که یک نهاد کاملاً مردمی است، تشکیل شده است. هدف ما این است که این مجموعه به طور کامل زیر نظر هیئت امنای بافت تاریخی اطراف حرم قرار گیرد. ما باور داریم که توسعه باید با ریشه‌ها و روایت‌های بافت تطابق داشته باشد وگرنه مانند یک عضو پیوندی پس زده خواهد شد.