ساختار تامین اجتماعی در آمریکا چگونه است؟
نظام تامین اجتماعی، اهمیت بسیار بالایی در حفظ ساختار اجتماعی و تامین نیازهای اولیه مردم هر کشور دارد. محققان کشور در راستای بررسی الگوهای موفق در این خصوص، ساختار تامین اجتماعی در کشور آمریکا را بررسی کردهاند.
به گزارش ایسنا، تأمین اجتماعی بهعنوان ابزار استقرار عدالت اجتماعی در بسیاری از کشورهای جهان، جایگاه ویژه و پوشش گستردهای دارد. جهان امروز پس از گذار از مرحله «شناسایی حق» به دوران اجرایی شدن حقوق که از مفاهیم مرتبط با حقوق بشر است، به نوعی به کمال رسیده است. حقوق تأمین اجتماعی نیز از مقولههایی بوده که همواره در این فرایند، نقش مهمی ایفا کرده است. تأمین اجتماعی از اصول بنیادین حقوق بشر است که انسان به دلیل انسان بودن، حق دارد از مزایای آن برخوردار شود. بنابراین باید در این راستا بهمنظور احقاق حقوق افراد، سازوکارهای لازم پیشبینی شوند.
به گفته متخصصان امر، نظام رفاه و تأمین اجتماعی یکی از اساسیترین پیشنیازهای توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورها تلقی شده و به همین دلیل بهعنوان مهمترین اهرم برقراری عدالت اجتماعی در جوامع مدنی محسوب میشود. این موضوع همواره در حقوق انسانی، حاکمیت ملی و در راستای صلح، ثبات و امنیت اجتماعی نقش عمدهای را ایفا کرده، به گونهای که توسعه پایدار هر کشور در درازمدت با کمیت و کیفیت نظام رفاه و تأمین اجتماعی آن کشور همبستگی و رابطهای مستقیم دارد. امروزه لزوم برخورداری افراد از نظام رفاه و تأمین اجتماعیِ پویا و فراگیر که بهراحتی و سهولت در دسترس افراد باشد، ضرورتی انکارناپذیر است.
محققانی از دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای تهران، دبی و یاسوج با همکاری دانشگاه تهران در رابطه با این موضوع و به منظور به دست آوردن الگوهای اجراشده مناسب، پژوهشی را انجام داده اند که در آن حقوق نظام تأمین اجتماعی ایالات متحده آمریکا به عنوان یک کشور پیشرو در این خصوص مورد ارزیابی علمی واقع شده است.
در این تحقیق، پژوهشگران به جمعآوری اطلاعات از طریق بررسی کتب، مقالات و پایاننامهها و مراکز پژوهشی و اینترنت پرداخته و سپس دادهها و اطلاعات گردآوریشده را به شکل علمی پردازش کردهاند.
نتایج این بررسیها نشان میدهد که برنامه تأمین اجتماعی ایالات متحده شامل سه جزء است که عبارتند از: کمکهای بازنشستگی، ازکارافتادگی و کمک به بازماندگان.
همچنین در این کشور طرح پرداخت مستمریها به سه روش ذیل انجام میشود: مستمری مبتنی بر پرداخت حق بیمه، مستمری همگانی و مستمری تکمیلی مبتنی بر بررسی درآمد که پرداخت حداقل مقرری را برای کلیه مستمریبگیران تضمین میکند.
احمد اسدیان، پژوهشگر گروه حقوق واحد تهران مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی و همکارانش در این باره میگویند: «تکوین نظام حقوقی تأمین اجتماعی، یک ضرورت کشوری بهحساب میآید و تدوین و تکمیل این نظام حقوقی مستلزم احراز اصول اساسی قابل قبول توسط حاکمیت و مردم است».
به گفته آنها، «نظام حقوقی ایالات متحده بهمنظور تحقق اهداف و استانداردها و راهبردهای ارزشیابی ازلحاظ ساختاری و تقنینی، نظام دادرسی، بیمهای، خدمات درمانی، حوزه سلامت و بهداشت، حمایتهای امدادی از قبیل بیمه بیکاری و ازکارافتادگی و تأمین منابع مالی بسیار جامع، پویا و کارآمد است».
بر اساس این تحقیق، در کشور آمریکا، بیمهشده میبایست 30 سال سابقه پرداخت حق بیمه را بهمنظور برخورداری از مزایای مستمری داشته باشد.
اسدیان و همکارانش میگویند: «کشور آمریکا در بخش درمان بهصورت فعال و گسترده وارد عمل شده است و در قالب دو طرح بیمهای اجباری و طرح بیمه همگانی، به بیمهشدگان، خدمات پزشکی و درمانی ارائه میکند. برابر قانون اساسی آمریکا مسئولیت موارد بهداشتی و درمانی بر عهده حکومتهای ایالتی است و دولت فدرال هم در اداره امور طرحهای بیمه درمانی مشارکت فعال دارد».
این یافتههای پژوهشی که میتوانند با بررسی مناسب، الگوهای مناسبی را برای ارتقای تامین اجتماعی در کشور ما ارائه دهند، در «مجله حقوق پزشکی» وابسته به انجمن علمی حقوق پزشکی ایران منتشر شدهاند.
انتهای پیام