ساختمانهای ناامن تهران و کلاف سردرگمی که فکری برای آن نمیشود!
اگرچه تاکنون راهکارهای متفاوتی درباره ساختمانهای ناامن تهران داده شده است، اما وضعیت ایمنی تهران در برابر زلزله مشکل بزرگی است که حل نشده باقی مانده است.
خبرگزاری میزان - سالهاست درباره ایمنی و ضرورت استحکام بخشی ساختمانهای ناایمن در کلانشهرهایی مانند تهران سخن گفته میشود اما این مشکل و معضل همچنان به جای خود باقی است و فکری برای آن انجام نمیشود.
درست همین چند وقت پیش بود که نخستین جلسه ستاد پیشگیری هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران کلانشهر تهران با حضور اسماعیل نجار، رییس سازمان مدیریت بحران کشور، پیروز حناچی، شهردار تهران، محسن هاشمی، رییس شورای شهر تهران، رضا کرمی محمدی، رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، غلامحسین محمدی، رییس مرکز ارتباطات و امور بین الملل شهرداری تهران و اعضای کارگروههای 14 گانه شورای هماهنگی مدیریت بحران شهر تهران (به صورت حضوری و ویدئو کنفرانس) در سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد و هشدارهای جدی درباره ساختمانهای ناامن تهران در آن مطرح شد.
برای مثال اسماعیل نجار در آن جلسه آمادگی تهران در برابر زلزله را کم دانست و اعلام کرد آمادگی تهران با همه اقدامات انجام شده در برابر زلزله 18.8 درصد است یا محسن هاشمی مهمترین مشکل در این زمینه را بحث تامین مالی برای بالابردن آمادگیها دربرابر زلزله دانست و تاکید کرد سالهاست که این تشکیلات شکل گرفته و هر سال سه جلسه تشکیل میشود، اما هنوز صحبت از آمادگی 18 درصدی تهران است که جای تاسف دارد.
هرچند شهردار تهران در همان جلسه با نگاهی امیدوارانه به بحث ایمنی تهران در برابر زلزله پرداخت و تاکید کرد که دست شهرداری درباره مقاومت در برابر زلزله چندان خالی نیست.
به گفته حناچی تهران در طول تاریخ چندین بار با زلزله دست و پنجه نرم کرده، وجود آجر در لایههای زیرین در حفاریهای مترو نشان میدهد که زلزلههای سنگینی را تجربه کرده است که از زلزله میتوان به عنوان اصلیترین بحران تهران یاد کرد.
البته نگرانیها در خصوص زلزله تنها به این افراد محدود نشده و علی اعطا، سخنگوی شورای شهر هم در در گفتوگو با میزان به تشریح این وضعیت پرداخت و تاکید کرد که بافت فرسوده ما وضعیت نگران کنندهای در شهر تهران دارد به خصوص که تراکم انسانی هم نسبت به وضعیت طبیعی بهتر است. وضعیت متوسط بقیه شهر تهران آنجا تراکم انسانی خیلی بالا است. در بازار تهران به عنوان مثال وضعیت ناگوار و نگران کنندهای است، درنتیجه به طور کلی ما برای زلزله در تهران آماده نیستیم.
پس از این این اظهارات به سراغ او رفتیم و رییس شورای شهر تهران در گفتوگو با میزان به سوالی در خصوص وضعیت ایمنی تهران در برابر زلزله پاسخ داد و گفت که این مساله بستگی به دارد که زلزله چند ریشتری در تهران بیاید و اگر زلزله 7 تا 8 ریشتری روبهرو شود، کل تهران نابود میشود.
در این شرایط پرسشی که در اینجا به وجود میآید این است که کلانشهر بزرگی به مساحت تهران دارای هزاران ساختمان است که هر کدام با شیوه و روش خود ساخته شدهاند.
اگر آمار اعلام شده در زمینه ساختمانهای ناایمن درست نیست، این نگرانی را در دل مردم بیشتر میکند که تنها بخشی از ساختمانهای موجود در شهر بررسی شدهاند و حالا با چالش بزرگتری مواجه شدهایم که ممکن ساختمانهای بسیاری در شهر وجود داشته باشند که مقوله ایمنی در آنان نه تنها بررسی نشده بلکه هر کدام از آنان به مثابه یک بمب ساعتی میتوانند خطرآفرین باشند.
پیش از این محمد سالاری در گفتوگو با میزان از الزام شورای شهر تهران به سازمان آتش نشانی خبر داده بود که شورای شهر پنجم این سازمان موظف کرده تا سامانهای را به صورت برخط ایجاد کرده و تمامی اماکن عمومی، خصوصی پرخطر تهران را در این سامانه معرفی کند و شهرداری تهران باید بر اساس مصوبه شورا باید ساختمانها ناایمن و مشکلات آنان را به صورت شفاف اعلام کند که این خودش باعث میشود که افراد ترددکننده به این مناطق و صاحبان این املاک اطلاع داشته باشند که وضعیت ایمنی آن ساختمان در شرایط مناسبی نیست.
در این شرایط بهتر است با توجه به وضعیت فعلی ایمنی ساختمانهای تهران در برابر زلزله نسبت به این مساله رسیدگی شود تا پایتختنشینان بدانند که در شهر تاچه میزان از ایمنی در برابر زلزله برخوردار هستند و با خاطری آسوده بتوانند به زندگی خود ادامه دهند.
فراموش نکنیم وقوع زلزله در تهران خبر نمیکند و اگر امروز به فکر آن نباشیم با فاجعه روبهرو خواهیم شد که دیگر توان بهبود آن ممکن نیست و عملا تمامی فرصتها را از دست میدهیم، اما با معرفی ساختمانهای ناایمن میتوان برای این مساله فکری اساسی انجام داد و علاج پیش از واقعه کرد.
- بیشتر بخوانید:
- هاشمی: آمار 33 هزار ساختمان ناایمن در تهران درست نیست
در پایان باید بر این مساله تاکید کرد که تهران به عنوان شهر معین و حیاتی که تمامی امکانات در آن مستقر شده است، باید از امکانات بیشتری نسبت به زلزله برخوردار باشد و اگر امروز به فکر این مساله نباشیم مشخص نیست وقوع زلزله در تهران در صورت عدم آمادگی برای چه تبعاتی را در کشور به همراه داشته باشد.