سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ودیعه رهبر معظم انقلاب است
معاون ارتباطات بینالملل دفتر رهبر معظم انقلاب گفت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بر حسب آن چه در اساسنامه آن وجود دارد، ودیعه مقام معظم رهبری است.
معاون ارتباطات بینالملل دفتر رهبر معظم انقلاب گفت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بر حسب آن چه در اساسنامه آن وجود دارد، ودیعه مقام معظم رهبری است.
به گزارش خبرگزاری مهر، دهمین دوره اجلاس رایزنان فرهنگی ایران در خارج از کشور که پس از یک وقفه 10 ساله و با حضور نمایندگانی از 60 کشور جهان از یکم مرداد 1401 آغاز شده و تا ششم مرداد برگزاری آن ادامه پیدا خواهد کرد، روز سه شنبه چهارم مرداد 1401 میزبان حجتالاسلام والمسلمین محسن قمی، معاون ارتباطات بینالملل دفتر مقام معظم رهبری بود.
در ابتدای این جلسه، حجتالاسلام والمسلمین محمدمهدی ایمانیپور، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با ارائه عملکرد کوتاهی از اقدامات فرهنگی صورت گرفته از سوی رایزنیها، وابستگیها و خانههای فرهنگ کشورمان در عرصه بینالمللی گفت: در دوره جدید بنا به نیازها و انتظارات در تلاش هستیم فارغ از اعمال تغییرات کارگشا با تدوین سند تحول فعالیتهای فرهنگی برون مرزی را با انسجام و اقتدار بیشتر پیگیری کنیم.
وی افزود: در راستای تحقق آرمانهای انقلاب و در جهت ایفای وظیفه ذاتی این سازمان که همانا راهبری راهبری هدفمند روابط فرهنگی بینالمللی است سعی شده ضمن انسجام فعالیتها در خارج با بهرهمندی از ظرفیتهای داخلی، یک دیپلماسی دانشبنیان را مدیریت کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین ایمانیپور یادآور شد: در پیشبرد همین هدف شعار اجلاس اخیر را «دیپلماسی فرهنگی دانشبنیان، همگرا و صادرات فرهنگی» تعیین کردیم و انتظار حمایت همه متولیان فعال در بحث صدور فرهنگی ایران به جهان را خواستاریم تا با هدایت نهادهایی چون معاونت ارتباطات بینالملل دفتر مقام معظم رهبری در این مسیر با خطای کمتری پیش برویم.
در ادامه این نشست، حجتالاسلام قمی با گرامیداشت یاد شهدای انقلاب اسلامی، مدافعین حرم و شهدای عزیز وابسته به سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: مدیران ارشد نظام و سربازان خط مقدم و مرزبانان مکتب اهلبیت علیهمالسلام و همه کسانی که مخلصانه و مدبرانه در عرصه بینالملل در گوشه و کنار کره خاکی در پاسداشت انقلاب اسلامی مشغول به کار هستید عرض سلام دارم و از تمام تلاشهای صادقانه و ارزشمند خادمان اقتدار معنوی نظام تقدیر میکنم.
وی با ابلاغ سلام رهبر فرزانه انقلاب به مدیران و کارکنان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ادامه داد: سازمان فرهنگ یک مجموعه فعال در عرصه بینالملل است که از ویژگیهای فراوانی برخوردار است و سرمایههای منحصر به فردی در حوزهها مختلف انسانی و پژوهشی دارد. این سازمان یا به عبارتی قرارگاه فرهنگی به دلیل سابقه و ماهیت کار خصوصیاتی دارد که در کمتر سازمان فعال در حوزه دیپلماسی عمومی به چشم میآید. اسلام عزیز ظرفیت مهم سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی است که تعاملات قوی و قدیمی کشورهای اسلامی و ملتهای مسلمان در سایه آن شکل گرفته و بارور شدهاند.
معاون ارتباطات بینالملل دفتر مقام معظم رهبری با اشاره به ویژگیهای دیگر سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: یکی دیگر از خصوصیات انحصاری، اساسنامه این سازمان است که نشان میدهد این دستگاه فعال در مرزهای فراملی ودیعه مقام معظم رهبری است و با دغدغه معظمله همه اعضا شورای عالی سازمان منصوب از سوی معظمله هستند. آن طور که مستحضرید ریاست سازمان هم پس از تأیید معظمله منصوب میشود.
حجتالاسلام قمی اضافه کرد: ظرفیت دیگری که سازمان دارد مسئله رسمی بودن این نهاد بینالمللی است که تعاملات فرهنگی، هنری و علمی نمایندگان نظام جمهوری اسلامی ایران با نمایندگان سایر کشورها از طریق نمایندگیها و رایزنان تعیین شده صورت میپذیرد و برخی اقدامات با تأیید مسئولان سازمان تثبیت میشود.
معاون ارتباطات بینالملل دفتر مقام معظم رهبری افزود: پیشینه خوب و سابقه ارزشمند این مجموعه خدمتگزار و صد البته وجود شخصیتهای بزرگواری چون آیتالله تسخیری که به حق بابت سالها ممارست در تقریب مذاهب و اهتمام در ایجاد وحدت بین مسلمانان به زبان گویای اسلام ملقب شده بودند، همه این داشتهها و سرمایهها امروز سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی را به نهادی مبدل کرده است که در ایران و بیرون از کشور همگی متولیان اصلی گفتمان و مجریان ایدههای جدید در عرصه دیپلماسی عمومی را اعضا و رایزنان همین سازمان میدانند.
وی با بیان این که طراحی برنامههای بدیع فرهنگی در عرصه بینالمللی از جمله وظایف سازمان فرهنگ احصاء شده است، گفت: امروز که مدرنیته در نگاه متفکران جهانی اعتبار خود را از دست داده است و به اعتبار تبلیغات رسانههای معاند و به مدد مظاهر صنعت تلاش شده تا این دیدگاه بقا داشته باشد اما با قدری تأمل مشاهده خواهیم کرد آن امیدی که مدرنیته به بشر داده بود تا دموکراسی و پیشرفت بیاورد، در دوران واماندگی رنگ باخته است. کسی نیست امروز نقل مدرنیته را نداند. امروز که مدرنیته به عبارتی در دوران شرمندگی بسر میبرد و اقوال متفکران و اندیشهورزان هم بر همین واقعیت صحه میگذارد یک تجدیدنظر در افکار عمومی یا به عبارت دیگر یک نیاز جدی به تبیین واقعیتهای موجود احساس میشود تا با اتکاء به آن بشر امروز از مصائب افسردگی و شدائد اجتماعی و حتی مشکلات محیط زیستی نجات یابد.
حجتالاسلام قمی با اشاره به آثار ناشی از شیوع ویروس کرونا در جهان اظهار کرد: تمسک به یک مکتب پویای فکری بیش از پیش برای بشر امروز که ایام قرنطینه و محدودیتهای اعمال شده به جهت همهگیری کووید 19 را تجربه داشته است، احساس میشود. در دورانی که برای بقای حیات در برخی نقاط جهان مردم هجوم میآورند تا ماسکها و برخی اقلام خوراکی را از فروشگاهها غارت کنند تا به گونهای چارهای برای ادامه زندگی بیابند، در روزگاری که همه بشریت با استناد به آخرین دستاوردهای پزشکی دست به دست هم میدهند تا این معضل را چارهاندیشی کنند اما توفیقات چندانی نداشتند، مکتب اسلام با نگاهی متفاوت برای مثال محیط زیست را موجودی زنده و دارای شعور برای تسبیح خالق یکتا و شهادت دهنده بر امور و اتفاقات دانسته و تعاریف رفتاری متفاوتی را بر این روابط فرض کرده است.
معاون ارتباطات بینالملل دفتر مقام معظم رهبری گفت: به دنبال نیازها در شرایط فعلی ارتباط انسان با خود تعریف جدید میخواهد. تعریفی که تا حدود زیادی متأثر از ارتباط انسان با خداوند است. با نظرسنجیهای مختلفی که صورت پذیرفته انسان پس از کرونا علقهاش برای پیوند با معبود بیشتر شده و بر همین اساس سازمانی که ماهیت آن ایفای تعهداتی در حوزه دین و معنویت است با ظرفیتهایی که دارد میتواند در این حوزه نقشآفرین باشد.
حجتالاسلام قمی بیان کرد: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان قرارگاه فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با شرایط حادث شده در عرصه بینالمللی و پس از تغییرات درون سازمانی امروز که مسئولیتهای آن گستردهتر از قبل شده میتواند با توجه به مدارس دانشآموزی و سامان دادن به اعزام مبلغان دینی و راهبری و مدیریت گفتوگوهای دینی جایگاه معنوی ایران را در عرصه جهانی ارتقا داده و موجب تعالی نظام باشد.
وی با اشاره به تأکیدات و انتظارات مقام معظم رهبری از نمایندگان فرهنگی ایران در خارج از کشور گفت: در نظام جمهوری اسلامی به طور کلی انجام امور فرهنگی نیازمند است تا مجری آن افزون بر فراهم نمودن ابزار فیزیکی به نرمافزارهایی هم مسلط باشد که تذهیب نفس یکی از همین امور مهم قلمداد میشود. دامنه نفوذ فرهنگی نیز که بسیار مورد توجه قرار میگیرد بر حسب همین تاسی به این امور حکایت دارد.
معاون ارتباطات بینالملل دفتر مقام معظم رهبری با تاکید بر این که ما باید در ارزیابی کارهای خود خروجی محور باشیم گفت: افزون بر پوشش خبری شایسته میزان موفقیت هر رایزن باید با میزان مقبولیت جامعه مخاطب نسبت به گفتمان انقلاب اسلامی و ایران سنجیده شود. رایزن باید از خود سوال کند چقدر در ایفای برنامههای فرهنگی مؤثر بوده است و میزان رشد خود را گزارش دهد.
حجتالاسلام والمسلمین قمی ادامه داد: ما در تحولات بینالمللی و فرهنگی مؤلفههای مختلفی داریم که میزان اثرگذاری بالایی دارند. مؤلفههای مختلفی را مانند دین، تمدن، صنایع فرهنگی، جشنوارههای بینالمللی و جاذبههای گردشگری باید مورد توجه قرار دهیم. در این وادی باید توجه داشته باشیم که هر کجا هستیم باید کاری کنیم افزون بر معارفه مفاهیم بومی اتباع پیرو اهلبیت و دوستداران انقلاب اسلامی از نظر علمی نیز پیشرفت داشته باشند که اگر بدین نحو نباشد نمیتوانیم توقع کار فرهنگی داشته باشیم.
در پایان این مراسم رایزنان فرهنگی ایران در چین، غنا، آفریقایجنوبی، آلمان و جمهوری مصر به ارائه دیدگاههای خود در عرصه ایفای تعهدات فرهنگی پرداختند.