سازوکار مجلس برای پیشگیری از تخلف در انتخابات شوراها
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز، سازوکار پیشگیری از ارتکاب جرائم و تخلفات در انتخابات شوراها را مشخص کردند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز، سازوکار پیشگیری از ارتکاب جرائم و تخلفات در انتخابات شوراها را مشخص کردند.
به گزارش خبرنگار مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز و در جریان بررسی طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران و دهیاران، چند ماده از این طرح را به شرح زیر تصویب کردند: ماده 36- یک ماده به عنوان ماده 70 مکرر 2 به شرح زیر به قانون الحاق میشود:
ماده 70 مکرر 2- هر شخص حقیقی و حقوقی میتواند وقوع تخلف یا جرم در انتخابات را به هیأتهای نظارت گزارش دهد.
ماده 37- یک ماده به عنوان ماده 70 مکرر 3 به شرح زیر به قانون الحاق میشود:
ماده 70 مکرر 3- قوه قضائیه به تعداد کافی شعب موجود در هر حوزه قضائی را بهمنظور رسیدگی فوری و خارج از نوبت به جرایم انتخاباتی اختصاص میدهد. تبصره 1- رسیدگی به جرایم انتخاباتی اعضای هیأتهای اجرایی بخش و شهرستان، هیأتهای نظارت بخش و شهرستان و داوطلبان و نامزدها در صلاحیت مراجع حوزه قضائی مرکز استان محل وقوع جرم است. تبصره 2- جرایم انتخاباتی اعضای ستاد انتخابات کشور و استانها، هیأت اجرایی مرکزی و هیأت مرکزی نظارت، هیأتهای نظارت استان و همچنین فرمانداران مراکز استانها در دادگاههای کیفری تهران رسیدگی میشود. تبصره 3 - در صورت وقوع تخلفات انتخاباتی، مراتب به صورت مستند به مراجع ذیصلاح رسیدگی به تخلفات اداری - انضباطی سازمان متبوع از جمله هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری اعلام میشود و مراجع مذکور موظفند حداکثر یک ماه پس از پایان فرایند انتخابات، به تخلف رسیدگی کنند. تبصره 4- به هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری وزارت کشور و هیأت مرکزی نظارت اجازه داده میشود که بهترتیب به تخلفات انتخاباتی عوامل اجرایی و نظارت اشخاص غیرکارمند رسیدگی کنند. متخلف، از همکاری به عنوان عامل اجرایی یا عامل نظارت برای یک تا سه دوره از برگزاری هر یک از انتخابات مندرج در اصل ششم قانون اساسی محروم خواهد شد. ماده 38- یک ماده به عنوان ماده 70 مکرر 4 به شرح زیر به قانون الحاق میشود:
ماده 70 مکرر 4- هیأتهای اجرایی و نظارت مکلفند علاوه بر دریافت گزارشهای ارسالی درخصوص تخلف یا جرم، ضمن رسیدگی فوری مراتب را به هیأتهای نظارت بالاتر ارجاع دهند. فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران نیز مکلف است، در چهارچوب قوانین، اقدامات لازم را نسبت به پیشگیری از وقوع تخلف یا جرم و برخورد با آن بهعمل آورد.
تبصره - وزارت کشور و سایر نهادهای ذیصلاح در چهارچوب قوانین موظفند هرگونه تبلیغات انتخاباتی خارج از مهلت مقرر قانونی و یا جرایم انتخاباتی را بررسی نموده و گزارش آن را به هیأتهای نظارت و مراجع قضائی ارسال کنند. ماده 39- یک ماده به شرح زیر به عنوان ماده 70 مکرر 5 به قانون الحاق میشود: ماده 70 مکرر 5- بهمنظور پیشگیری از ارتکاب جرایم و تخلفات انتخاباتی: الف - شورایعالی پیشگیری از وقوع جرم در چهارچوب وظایف خود راهبردها، برنامهها، تدابیر و سایر اقدامات لازم در حوزه پیشگیری از وقوع جرایم انتخاباتی را حداقل 9 ماه قبل از برگزاری انتخابات اتخاذ میکند. ب - دبیرخانه شورایعالی پیشگیری از وقوع جرم و معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه مکلفند با استفاده از امکانات موجود پژوهشهای لازم برای آسیبشناسی علل وقوع جرایم انتخاباتی و راههای پیشگیری از آن را انجام داده و نتایج آن را برای اتخاذ تصمیم به شورایعالی پیشگیری از وقوع جرم ارائه دهند.