سالانه 100 میلیون تن سنگ آهن در کشور استخراج میشود
محسن محمدخانی، مدیرکل دفتر کانهآرایی و فرآوری مواد معدنی سازمان زمینشناسی گفت: در حال حاضر سرمایهگذاری در واحدهای فرآوری سنگ آهن بیش از نیاز فعلی صورت گرفته اما در تأمین خوراک این واحدها دچار مشکل هستیم. بنابراین در صنعت آهن سرمایهگذاری باید روی اکتشاف ذخایر جدید متمرکز شد.
وی با بیان اینکه بر اساس اطلاعات موجود اکتشافی ذخایر سنگ آهن ایران در حدود 3 و نیم میلیارد تن است، اظهار کرد: 10 درصد این ذخایر را ذخایر هماتیتی تشکیل میدهند و در افق 1404 کشور قرار بود ظرفیت تولید فولاد به 55 میلیون تن برسد که در حال حاضر 33 میلیون تن آن محقق شده است.
مدیرکل دفتر کانهآرایی و فرآوری مواد معدنی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با تاکید بر اینکه در حال حاضر واحدهای فرآوری سنگ آهن در ظرفیتی پایینتر از ظرفیت اسمی خود فعالیت میکنند و تولیدات معادن سنگ آهن برای تأمین خوراک آنها کافی نیست، بیان کرد: سالانه حدود 100 میلیون تن سنگ آهن استخراج میشود، در حالی که صنایع فرآوری ظرفیت فرآوری 160 میلیون تن کانسنگ آهن را دارند که با همین روند استخراج ذخایر فعلی بعد از 20 تا 25 سال به اتمام خواهد رسید.
وی افزود: در صورتی که ظرفیت تولید برای تأمین نیاز واحدهای فرآوری افزایش یابد و ضریب دسترسی واحدهای فرآوری به ماده معدنی را نیز در نظر بگیریم این زمان 10 تا 15 سال خواهد بود بنابراین نیازمند سرمایهگذاری در اکتشاف ذخایر جدید سنگ آهن هستیم.
محمدخانی با بیان اینکه صنعت مس نسبت به صنعت سنگ آهن متفاوت است، بیان کرد: ایران با اطلاعات اکتشافی فعلی با داشتن حدود 6 درصد ذخایر مس دنیا، در این خصوص رتبه پنجم را به خود اختصاص داده ولی تولید مس سالانه در ایران حدود 300 هزار تن و حدود یک درصد مس تولیدی دنیا است که سرمایهگذاری در استخراج، فرآوری و استحصال این فلز ارزشمند ضروری است و بر اساس میزان ذخیره در کشور سهم تولید ما باید 6 برابر شود.
وی با بیان اینکه معادن مس بزرگ در دنیا تیپ پورفیری هستند، گفت: یکی از پروژههای برنامهریزی شده برای سال جاری پایش سامانههای مس پورفیری کشور از دیدگاه اکتشافی و فرآوری است و جمعآوری و تحلیل دادههای جغرافیایی، اکتشافی، کانیشناسی و متالورژی در ارتباط با این سامانهها میتواند به مطالعات آتی اکتشافی و فرآوری جهتدهی کند.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی