سالانه 35 درصد محصولات کشاورزی از مزرعه تا سفره هدر میرود
طبق آخرین آمار فائو، سالانه 30 تا 35 درصد محصولات تولیدی در بخش کشاورزی به هدر میرود که این میزان غذای 9 میلیون نفر است که با استفاده از روشهای مختلف پیشبینی و تحلیل دادهها، میتوان به تصمیمگیریهای بهتر و کاهش ضایعات غذایی کمک شایانی کرد.
یکی از چالشهای بزرگ جهان امروز، مسئله ضایعات غذایی است. این موضوع نهتنها به هدر رفتن منابع ارزشمند مانند آب، خاک و انرژی منجر میشود، بلکه اثرات مخربی نیز بر محیطزیست و اقتصاد دارد. خوشبختانه، با پیشرفت فناوری و به ویژه بررسی کلانداده، میتوان گامهای مؤثری در جهت کاهش این مشکل برداشت.
در همین راستا محمد مهدی قاسمی معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: سالانه 25 تا 30 درصد از محصولات کشاورزی از تولید تا رسیدن به سر سفره مردم از دست میرود. این آمار فقط مربوط به ایران نیست و آمارهای سازمان خواروبار جهانی ملل متحد نشان میدهد که حدود 30 درصد تولیدات کشاورزی در جهان ضایعات دارد.
قاسمی گفت: اگر کشور بتواند ضایعات محصولات کشاورزی را به نصف کاهش دهد حدود 24 میلیون تن به محصولات کشاورزی و غذایی کشور اضافه میشود.
افزایش چندبرابری صادرات با کاهش هدررفت محصولات کشاورزی دست یافتنی است
رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: بنابر آمار سازمان فائو سالانه 30 تا 35 درصد محصولات کشاورزی هدر می رود که کاهش این حجم ضایعات غذای 9 میلیون نفر را تامین می کند.
او با بیان اینکه کمتر از 10 درصد محصولات کشاورزی صادر می شود، افزود: هرچقدر از حجم ضایعات 35 درصد کاسته شود، به حجم صادرات افزوده می شود. براین اساس پیش بینی می شود که صادرات محصولات کشاورزی با کاهش ضایعات چندبرابر افزایش یابد.
نورانی ادامه داد: بنابر آمار تولید سالانه محصولات کشاورزی، صتایع غذایی و جانبی 120 تا 130 میلیون تن است که 30 تا 35 درصد این میزان هدر می رود. درحالیکه با کاهش این میزان می توان غذای آیندگان را تامین کرد.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی سطح زیرکشت محصولات کشاورزی را یک میلیون و 600 هزارهکتار اعلام کرد و گفت: بنابر آمار تولید در واحد سطح نسبت به کشورهای توسعه یافته پایین است که با تغییر واریته ها می توان افزایش عملکرد در واحد سطح داشت به طوریکه در ارتباط با افزایش تولید می توان صادرات را رونق داد و ارزآوری را افزایش داد.
بنابر اعلام سازمان ملی بهرهوری کشور، در ایران سالانه 30 میلیون تن محصول کشاورزی بهعنوان ضایعات دور ریخته میشود. به عنوان نمونه میزان تولید ناخالص بخش کشاورزی در سال 1401، 125 میلیون تن بود که 25 درصد این میزان یعنی حدود 30 میلیون تن بهعنوان ضایعات دور ریخته میشود.
رتبه نخست هدررفت محصولات کشاورزی در دنیا را داریم
ارسلان قاسمی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون گفت: بنابر آمارهای اعلامی فائو در بحث ضایعات محصولات کشاورزی رتبه نخست در دنیا را داریم که با کاهش حجم ضایعات در بحث صادرات بسته به محصولات مختلف می توان حرفی برای گفتن داشت.
به گفته او، طبق آمارها از مجموع 120 تا 130 میلیون تن محصولات کشاورزی 30 تا 35 درصد هدر می رود، درحالیکه با جلوگیری از هدر رفت غذای 9 تا 15 میلیون نفر تامین می شود.
قاسمی با بیان اینکه سبد صادراتی با کاهش حجم ضایعات گسترده تر می شود، گفت: کاهش حجم ضایعات در امنیت غذایی و رونق صادرات اثر گذار است به طوریکه هر میزان از حجم ضایعات کاسته شود بر افزایش صادرات و کاهش حجم واردات تاثیر دارد.
بنابر گفته کارشناسان سالانه 4 تا 5 میلیون تن محصولات کشاورزی از مزرعه تا سفره به سبب ریزش کمباین، فرسودگی ماشین آلات برداشت و کمبود صنایع تبدیلی از مزرعه تا سفره هدر می رود که کاهش حجم ضایعات در افزایش چندبرابری صادرات و ارتقای امنیت غذایی تاثیر بسزایی دارد.
خبرنگار: آزاده محبی