سامانه یکپارچه نظارت و ارزیابی ایمنی پرتوی «سیناپ» رونمایی شد
سامانه یکپارچه نظارت و ارزیابی ایمنی پرتوی در سراسر کشور «سیناپ» با حضور محمد اسلامی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی رونمایی شد.
سامانه یکپارچه نظارت و ارزیابی ایمنی پرتوی در سراسر کشور «سیناپ» با حضور محمد اسلامی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی رونمایی شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، سامانه یکپارچه نظارت و ارزیابی ایمنی پرتوی در سراسر کشور «سیناپ» با حضور محمد اسلامی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و محمد رضا کاردان، رئیس مرکز نظام ایمنی هستهای کشور و جمعی از مدیران و متخصصان این حوزه روز شنبه 27 فروردین در محل این سازمان رونمایی شد.
اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی در آئین رونمایی از این سامانه با اشاره به صدور 45 نوع مجوز کسب و کار در سازمان انرژی اتمی، اظهار داشت: تاکنون صدور مجوزهای کسب و کار به صورت دستی انجام میشد و مردم باید مراجعه میکردند. در این رفت و آمدها روند کار طولانی شده و متقاضیان دچار زحمت میشدند. در سازمان هم موضوع به صورت بایسته، قابلیت نظارت و ردیابی واضح نداشته است.
وی افزود: لذا از حدود 4 سال پیش متخصصان حوزههای مختلف مربوطه طراحی یکپارچه این سیستم را در سازمان آغاز کردند که نهایتاً تحت عنوان سامانه یکپارچه نظارت و ارزیابی ایمنی و پرتوی یا سیناپ تعریف شد.
رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان تصریح کرد: با شتاب بیشتری که در سال 1400 برای تکمیل این موضوع انجام گرفت و بهویژه با تصمیم دولت مبنی بر لزوم صدور مجوزهای سراسر کشور از طریق سامانه ملی در وزارت اقتصاد و دارایی، این پروژه به نتیجه رسید و سامانه سیناپ به درگاه ملی متصل شد. امروز همه عزیزانی که در حوزه پرتوهای یونساز و غیر یونساز نیازمند مجوز یا تمدید مجوز فعالیت خود هستند، از طریق این سامانه اقدام میکنند.
اسلامی گفت: بخشی که از طریق وزارت اقتصاد و دارایی انجام میشود، این سامانه در حال حاضر عملیاتی و متصل است. اما هنوز برای زیرمجموعهها که 45 نوع مجوز است، مقداری کارهای فنی و عملیاتی باقیمانده است که در این سازمان و وزارت اقتصاد موضوع در دست تنظیم است.
معاون رییس جمهور تاکید کرد: دستیابی به این سامانه کار بزرگی است. حدود 15 هزار مرکز در سطح کشور دارای مجوز سازمان انرژی اتمی هستند و فعالیت میکنند. در همین حال 140 هزار پرتوکار مشغول به فعالیت هستند که صلاحیتشان را مرکز نظام ایمنی هستهای کشور تایید میکند و گواهینامههایشان را همین مرکز صادر میکند. این جامعه بزرگ که در بخشهایی هم در حال گسترش است، نیازمند این بود که امور خود را بطور سیستماتیک و کاملاً الکترونیکی انجام دهد، اطلاع رسانی آن شفاف و روزآمد باشد که بتواند کیفیت خدمات دهی مراکز را بههنگام نگه دارد و برای گرفتن مجوزهای لازم اقدام نمایند.
وی ادامه داد: این امر حائز اهمیت است دستگاههایی که مردم از آنها استفاده میکنند، باید به لحاظ ایمنی و استاندارد کالیبره شده باشند. بنابراین نظارت و ارزیابی سازمان در حوزههای مربوطه باید به گونهای باشد که برای مردم اطمینان بخش باشد.
اسلامی در توضیح بیشتر اهمیت سلامت این جامعه بزرگ شغلی و استفاده کنندگان از خدمات پرتوی گفت: وقتی 140 هزار نفر در 15 هزار مرکز به کار با اشعه اشتغال دارند و گواهینامهها و مجوزهای فعالیت شان را از مرکز نظام ایمنی هستهای دریافت میکنند، در همین حال 30 هزار دستگاه پرتوزا و حدود 15 هزار چشمه در این مراکز وجود دارد، نیازمند این هستیم که از ایمنی و کالیبره بودن دستگاهها اطمینان حاصل کینم.
وی افزود: اعتماد مردم به مرکزی است که این مجوزها را صادر میکند. جامعه باید از کیفیت خدماتی که استفاده میکنند، اطمینان حاصل کنند. مردم زمان مراجعه به این مراکز، باید دستورالعملهای ایمنی و پرتوی را رعایت کنند؛ برای مثال وقتی که برای عکسبرداری رادیولوژی به مراکز میروند، در بعضی از رویههای رادیولوژی باید پوشش حفاظتی مخصوص داشته باشند. بعضی مکانها ممکن است این ضوابط را رعایت نکنند.
رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: این سیستم نظارتی باید پوشش بههنگام داشته باشد که همه جا رفتارها و رویههای استاندارد و یکسانی را رعایت نمایند. ما به عنوان مرجع مسئول و ناظر در تمامی فعالیتهای پرتوی هیچ نوع غفلتی را در سلامت مردم نمیپذیریم. بنابراین سیستماتیک و به روز شدن این روند، خدمتی بی نظیر به جامعه خواهد بود که امیدواریم همکاران ما بتوانند با کیفیتی که هدفگذاری کردیم، آن را اجرا کنند.