سبحانی: افروغ در پی «اخلاق» و «عدالت» برای جامعه ایرانی بود / عافیتطلب نشد و تا پایان انقلابی ماند
سبحانی اقتصاددان میگوید که افروغ یک جامعهشناس متعهد بود که در پی «اخلاق» و «عدالت» برای جامعه ایرانی بود و در راه دستیابی به آرمانها و اهدافش اهل مماشت نبود و عافیتطلب نشد.
حسن سبحانی اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم در توصیف ویژگیهای شخصیتی مرحوم عماد افروغ که سحرگاه روز جمعه 25 فروردین همزمان با بیست و سوم ماه مبارک رمضان درگذشت، اظهار داشت: شکلگیری شخصیت مرحوم دکتر افروغ و باردهی شخصیت وی به انقلاب اسلامی و مقاطع قبل از پیروزی انقلاب و پس از آن گره خورده بود.
وی افزود: ایشان یکی از شخصیتهایی بود که نوجوانیاش را در مبارزه گذراند و دوران جوانی و میانسالیاش را نیز در دوره استقرار نظام جمهوری اسلامی سپری کرد.
خوشچهره: مرحوم افروغ آزادیخواه و نقاد بودسبحانی خاطرنشان کرد: معمولاً برخی از افراد که دوره طولانی از حیات خویش را در دهههای انقلاب اسلامی گذراندهاند، پس از مدتی تغییر موضع یا تغییر جهتهای غیرمنطقی میدهند، اما مرحوم افروغ تا پایان انقلابی ماند و انقلابی زیست.
این استاد دانشگاه تهران که در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی همراه با افروغ نماینده مجلس بود، عنوان کرد: ایشان تلاش کرد تا از طریق علم و با نظریهپردازی از انقلاب اسلامی پشتیبانی نظری کند. ضمن اینکه در حوزههای اجرایی و عملیاتی نیز حضور داشت و نقشآفرین بود.
سبحانی گفت: افروغ یک دانشگاهی متعهد در حوزه جامعهشناسی بود. او در هیچ دورهای از حیاتش، به خودش اجازه نداد که فرصتطلبی، عافیتطلبی و نان به نرخ روز خوردن کند. او در رابطه با آرمانها و اهدافش اهل مماشات نبود و بدون رودربایستی با کجیها مقابله میکرد.
در پی اخلاق و عدالت برای جامعه بود
وی با بیان اینکه افروغ به دنبال فراهم آوردن مقدمات و تدارکات نظری برای پشتیبانی از انقلاب اسلامی بود، اظهار داشت: در این راستا «اخلاق» و «عدالت» را دو موضوع مهم برای پشتیبانی و تحقق اهداف انقلاب اسلامی میدانست.
این نماینده سابق مجلس شورای اسلامی با اشاره به شخصیت دینی و مذهبی که مرحوم افروغ داشت، بیان کرد: او با توجه به جوهره دینی که داشت در سالهای گذشته تلاش میکرد تا براساس آموزههای امام علی (ع) در نهج البلاغه و نگرش علوی، سره را در مسیر حرکت انقلاب اسلامی از ناسره تشخیص و معرفی کند.
سبحانی «متواضع بودن» و «باسواد بودن» را از دیگر ویژگیهای مرحوم افروغ دانست و عنوان کرد: ایشان در بیان مواضع خودش ضمن رعایت ادب سیاسی، به هیچ وجه از اصول و ارزشها کوتاه نمیآمد. به نحوی هم سخن نمیگفت که بهانهای به دست بهانهبگیران بدهد.
وی با اشاره به اینکه در دوران کرونا جلساتی به منظور توجه به اخلاق و عدالت برگزار شد، گفت: مرحوم افروغ علیرغم اینکه در آن دوره بیمار هم شد، اما بسیار با انگیزه و عزم باورنکردنی اهداف آن جلسات را دنبال میکرد؛ گویی که اصلاً اتفاقی برایش حادث نشده و در سلامت کامل به سر میبرد.
این استاد دانشگاه بیان داشت: من هر چقدر به شجره زندگی این انسان نگاه میکنم، غبطه میخورم. من جز پاکی نفس، تدین به موقع و به جا و سواد عالی چیزی از او ندیدم.
مدافع حق اعتراض بود
سبحانی در بخش پایانی این گفتگو درباره شناخت مرحوم افروغ از جامعه ایرانی گفت: افروغ جامعهشناسی بود که برای او اهداف انقلاب اسلامی از کارکرد جمهوری اسلامی مهمتر بود. او تودههای مردم را اهل دین و جامعه را نیازمند گسترش عدالت میدید، از این رو با ملاک دین در مورد جامعه سخن میگفت و مصلحت، خیر و سعادت جامعه را مطالبه میکرد.
وی در مورد تحلیلهایی که مرحوم افروغ از آشوبها و اتفاقات سال گذشته داشت، عنوان کرد: ایشان جامعه را با آنچه در آن جاری بود به خوبی میشناخت. او بر آن نبود که همه مواضع اتخاذ شده از سوی مقامات اجرایی را تایید کند. به معترضان هم حق میداد که اعتراض کنند، اما در عین حال معتقد بود که اعتراضها نباید از چارچوب خارج شود و نظام دینی را خدشهدار کند. او واقعبینی خیلی خوبی از جامعه ایرانی داشت.