دوشنبه 5 آذر 1403

سرنوشت مرغ پس از سقوط آزاد قیمت

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
سرنوشت مرغ پس از سقوط آزاد قیمت

اگر چه کاهش نرخ مرغ در بازار موجب رضایتمندی مصرف کنندگان است، اما با توجه به کمتر بودن آن نسبت به قیمت اعلامی و تعادلی، به قیمت ضرر تولیدکنندگان تمام می شود.

این روزها قیمت مرغ در بازار به حدی کاهش یافته که از نرخ مصوب دولتی 11 هزار تومان کمتر شده است. بررسی میدانی از بازار تهران نشان می دهد که در برخی مناطق این شهر، مرغ هم اکنون کیلویی 52 هزار تومان است. این در حالی است که قیمت مصوب مرغ پس از حذف ارز ترجیحی کیلویی 59 هزار و 500 و پس از آن با انتقاد تولیدکنندگان 63 هزار تومان تعیین شد. با این اوصاف بدیهی است اگر چه کاهش نرخ مرغ در بازار موجب رضایتمندی مصرف کنندگان است، اما با توجه به کمتر بودن آن نسبت به قیمت اعلامی و تعادلی، به قیمت ضرر تولیدکنندگان تمام می شود. علت این موضوع و وعده وزارت جهاد برای رفع آن چیست؟

اما سوال این جاست که چه اتفاقی موجب این وضعیت ناپایدار شده است؟ اسدا... نژاد مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران در این باره به 3 دلیل عمده اشاره می کند:

عرضه زیاد مرغ منجمد: اولین موردی که وی اشاره می کند، مربوط به عرضه زیاد مرغ منجمد به بازار در عین وجود مازاد مرغ است. به گزارش مهر، وی توضیح داد: کشور به لحاظ تولید مرغ خودکفاست و حتی ظرفیت صادرات تا یک میلیون تن مرغ در سال فراهم است. با این حال متأسفانه بر اساس سیاست‌گذاری که به دلیل شرایط آبان سال گذشته انجام شد، مجوز واردات بیش از 230 هزار تن مرغ منجمد به کشور صادر شد. اسدا... نژاد ادامه داد: یک ماه پس از این موضوع ضرورت آن از بین رفت و کشور گوشت مرغ مازاد داشت؛ بنابراین شرکت پشتیبانی امور دام ناگزیر به جمع آوری آن ها از بازار شد. از این رو درخواست شد تا واردات مرغ منجمد متوقف شود. هم اکنون نیز چالش، مربوط به عرضه مرغ‌هایی است که بدون عقبه کارشناسی، برنامه ریزی و وارد شده و تاریخ مصرف آن ها رو پایان است. آن هم در شرایطی که قیمت از نرخ مصوب، پایین تر آمده است. بنابراین باید توزیع گوشت مرغ منجمد وارداتی به طور کامل متوقف شود.

نبود تناسب برنامه تولید با مصرف: مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران، دومین دلیل وجود مرغ مازاد را نبود تناسب میان برنامه تولید و مصرف بیان کرد و افزود: میزان جوجه ریزی در آبان 120 میلیون قطعه بوده که این رقم بیش از مصرف کشور با 105 میلیون قطعه است. در نتیجه وزارت جهاد باید اقدام لازم را برای ایجاد تعادل عرضه و تقاضا انجام دهد.

تمرکز صرف روی مرغ لاین آرین: سومین عامل برای وضعیت موجود از نظر وی، تمرکز وزارت جهاد کشاورزی روی نژاد مرغ آرین است. این مقام بخش خصوصی توضیح داد: فقط صادرات مرغ نژاد آرین به کشورهای همسایه انجام می شود یا این که مرغ نژاد آرین توسط شرکت پشتیبانی امور دام جمع آوری می شود. گفتنی است، وزارت جهاد برای حمایت از تولید نژاد مرغ لاین ایرانی آرین که سال ها فراموش شده بود، ایران را جزو معدود کشورهای صاحب این نوع مرغ در دنیا کرده و خرید آن را در اولویت قرارداده است. این در حالی است که برخی تولیدکنندگان به عملکرد این نژاد انتقاد دارند و می گویند باید اصلاحاتی در آن صورت بگیرد و به این دلیل تعداد مرغدارانی که از این نژاد استفاده می کنند، کمتر است.

4 برنامه دولت برای ایجاد تعادل در بازار

در این حال، معاون امور دام و طیور وزارت جهاد کشاورزی، 4 برنامه این وزارتخانه را برای ایجاد تعادل در بازار مرغ اعلام کرد. به گزارش ایسنا، حسین دماوندی نژاد ابتدا درباره واردات مرغ گفت: مجوز واردات هیچ نوع مرغی از سال گذشته صادر نشده است. سال گذشته هم چون شرایط عرضه مرغ بسیار نابسامان و دولت موظف بود که کمبود مرغ را با واردات تامین کند، مجوز سال گذشته صادر و البته عدد آن هم اصلاح شد.

به گزارش خراسان، تولیدکنندگان درباره تبعات کاهش قیمت و زیان تولیدکنندگان و در نتیجه کاهش جوجه ریزی، کمبود مرغ و افزایش قیمت در ماه های آینده هشدار داده اند.

اصلاح قیمت و میزان عرضه مرغ منجمد به بازار: معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص مرغ های منجمد در بازار اظهار کرد: فروشگاه های زنجیره ای طی ماه های پیش، مقادیری مرغ دریافت کردند که در سردخانه ها موجود است و به صورت محدود عرضه می شود. همچنین قیمت مرغ منجمد را اصلاح کردیم و به 50 هزار تومان افزایش دادیم تا تقاضا به سوی مرغ گرم هدایت شود. گفتنی است، پیش از این شرکت پشتیبانی امور دام 8 آبان، از توزیع روزانه هزار تن مرغ منجمد در بازار به قیمت هر کیلو 45 هزار تومان خبر داده بود.

اصلاح میزان جوجه ریزی: وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش به وضعیت تولید جوجه یک روزه نیز اشاره کرد و گفت: برای آبان کاهش میزان جوجه ریزی به 109 میلیون قطعه انجام شده تا تعادل در بازار ایجاد شود.

پیگیری برای جمع آوری و مجوز صادرات برای دیگر نژادها: دماوندی‌نژاد با اشاره به این که دولت از سویه مرغ آرین حمایت می‌کند، گفت: برای دیگر سویه‌ها نیز وزارت جهاد پیگیری‌های لازم را انجام داده و به دنبال جمع آوری و گرفتن مجوز صادرات برای دیگر نژادهای غیر از آرین هستیم. در ستاد تنظیم بازار این موضوع مطرح شده و امیدواریم در دو سه روز آینده مصوبه لازم را دریافت کنیم.

ارائه مجوز ذخیره سازی به زنجیره های عرضه و تولیدکنندگان: وی بیان کرد: به تولیدکنندگان و زنجیره‌های بزرگ گوشت اجازه دادیم که گوشت مرغ تولیدی را ذخیره کنند، زیرا از ما درخواست کرده بودند که اجازه ذخیره‌سازی را به آن ها بدهیم تا در پایان سال بتوانند، آن را عرضه کنند.

هم اکنون دیگران می خوانند 3 آذر 1401 - 16:18

بیشتر بخوانید

سرنوشت مرغ پس از سقوط آزاد قیمت 2